Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Hoe ziet de ‘FIFA-normaliseringsagenda’ van Van Praag eruit?

door: Leo Aquina | 29 januari 2015

‘Voetbal is voor iedereen, voetbal is van iedereen, voetbal is om van te houden’, met deze woorden beëindigde Michael van Praag woensdag 28 januari in het Olympisch Stadion zijn speech waarin hij zijn besluit om zich kandidaat te stellen voor het FIFA-voorzitterschap in het openbaar toelichtte. De voorzitter van de KNVB realiseert zich dat het moeilijk wordt om de huidige president Sepp Blatter in de verkiezingen op 29 mei te verslaan. “Maar kansloos ben je nooit”, zei hij. “Het gebeurt in het voetbal regelmatig dat kleine clubs van grotere clubs winnen.” Van Praag voerde geen frontale aanval uit op Sepp Blatter, maar stelde wel dat hij het anders aan wil pakken dan de president die er nu al sinds 1998 zit, “want de FIFA heeft zijn geloofwaardigheid verloren”. Van Praag wil slechts één termijn aanblijven als FIFA-president. In die periode wil hij de wereldvoetbalbond 'normaliseren’ om vervolgens plaats te maken voor een nieuwe generatie. De komende maand werkt hij zijn ‘FIFA normaliseringsagenda 2015-2019' verder uit. Ten overstaan van het journaille - waaronder Sport Knowhow XL - schetste hij gistermiddag alvast de contouren ervan.

Van Praag refereerde aan het ‘Verdrag van Amsterdam’ dat de KNVB, UEFA en Fare (Football Against Racism in Europe) in december in Amsterdam sloten. “Wij spraken hier in Amsterdam met elkaar af dat we ons ten doel stellen om de vertegenwoordiging van vrouwen op het hoogste bestuurlijke en uitvoerende niveau te vergroten. We spraken ook af dat alle aanwezige bonden werk gaan maken van het stimuleren van vrouwen in hoge posities binnen hun eigen organisaties. En tot slot kwam we overeen dat we stappen gaan nemen om discriminatie in coaching - maar ook in managementposities - op het hoogste voetbalniveau te lijf te gaan. Het zijn dit soort inhoudelijke doorbraken volgens het principe van 'voetbal voor iedereen' die ik ook wereldwijd teweeg wil brengen.”

XL4VanPraag_1
Groter WK
Voetbal voor iedereen dus. We vroegen Van Praag na afloop van zijn toespraak hoe hij dat concreet wil invullen. “Een van de zaken waar ik aan denk, is een groter WK met meer landen. Ik wil bijvoorbeeld Oceanië sowieso een plek geven op het WK. Natuurlijk maken nu ook alle landen theoretisch kans op de eindronde, maar als je van tevoren al weet dat je kansloos bent, werkt dat niet echt motiverend. Voor de ontwikkeling van het voetbal in de kleinere landen is het goed om ook eens op een WK eindronde aanwezig te kunnen zijn.”

"Als je het WK in Qatar terugtrekt krijg je claims die wel eens het einde van de FIFA zouden kunnen betekenen"

Wat er met het WK van 2022 in Qatar moet gebeuren, weet Van Praag nog niet. Hij sluit niet uit dat de toewijzing wordt heroverwogen. “Ik weet niet wat er uit het onderzoek komt, het rapport (onderzoeksrapport van Michael Garcia naar corruptie bij de toewijzing van de WK’s van 2018 en 2022, red.) is nog niet openbaar. Als het onderzoek tegen vier personen dat nu nog loopt is afgerond, zou het 'geredactioneerd' worden vrijgegeven. Ik weet niet precies wat ze daarmee bedoelen, maar de KVB heeft altijd gezegd dat het onderzoek geanonimiseerd gepubliceerd zou moeten worden. We hoeven niet precies te weten wie wat heeft gedaan, maar we willen wel weten wat er is gebeurd. We hebben ook altijd gezegd dat de keuze van het executive committee moet worden heroverwogen als blijkt dat het WK in Qatar daadwerkelijk is gekocht. Maar dat levert een hoop problemen op want, in Qatar zijn al heel veel investeringen gedaan. Als je het WK terugtrekt krijg je claims die wel eens het einde van de FIFA zouden kunnen betekenen.”

Bezuinigingen
Financieel wil Van Praag ook het nodige veranderen. “Als er ergens bezuinigd kan worden, is het bij de FIFA”, aldus de KNVB-voorzitter. Hoe denkt Van Praag over de 1,4 miljard aan reserves waarover de FIFA naar verluidt beschikt?

XL4VanPraag_2“We weten niet precies hoeveel het is, misschien is het wel 2 miljard. Daar moeten we met financieel experts eens goed over nadenken. Een organisatie moet reserves hebben, dat is op zich prima, maar meestal is dat ongeveer één keer de jaaromzet. Er worden bij de FIFA allerlei uitgaven gedaan, waarvan onduidelijk is waaraan dat gebeurt. Het hoeft niet allemaal in detail openbaar, maar op de grote posten moet je openbaarheid hebben. Ik weet zeker dat de FIFA kan bezuinigen. Afgelopen jaar hebben alle bonden een douceurtje gehad omdat het WK financieel goed was verlopen. Ik denk dat de FIFA met goede bezuinigingen veel meer geld kan vrijmaken voor de nationale bonden.”

Volgens Van Praag moet er minder geld naar randzaken, zoals een FIFA-film van 20 miljoen (United Passions). “Dat geld is van de bonden en daar hoort het te worden besteed.”

“Als ik FIFA-bestuurder was geweest, had ik het niet zover laten komen"

Samen optrekken met Blatter
Van Praag kiest er bewust voor om Sepp Blatter niet direct aan te vallen, maar wijst wel op het slechte imago van de FIFA, die volgens hem onder constante verdenking staat van belangenverstrengeling, nepotisme en corruptie. “Als ik bestuurder was geweest, had ik het niet zover laten komen. Hij heeft de bestuursleden in het executive committee ook niet uitgezocht, maar hij is wel eindverantwoordelijk.”

Desondanks had Van Praag in zijn campagne om Blatter op te volgen graag met de Zwitser samengewerkt. “Het gaat mij niet om Blatter, het gaat mij om het voetbal. Dat zei Blatter zelf ook. Ik heb hem voorgesteld om samen met mij op te trekken en mijn kandidatuur te steunen. Geen enkele organisatie laat zich hervormen door iemand die zelf aan de leiding heeft gestaan van de neerwaartse spiraal, daarom wil ik het stokje overnemen, maar ik heb Blatter voorgesteld om als adviseur bij de organisatie betrokken te blijven.”

Een dag nadat Van Praag dit voorstel bij de huidige FIFA-president neerlegde, belde Blatter hem met de mededeling dat hij dat niet zag zitten. “Hij zei dat het ten koste zou gaan van zijn geloofwaardigheid.”

Voor meer informatie: de integrale versie van de speech van Michael van Praag


« terug

Reacties: 1

Frank Brilman
29-01-2015

Veel succes met deze integriteits-reis. Ik wens Michael van Praag veel succes met alle obstakels die hij en zijn team gaan tegenkomen. Hij wint altijd, ook als hij geen voorzitter wordt. De doorbraak is begonnen, mede door dot dappere initiatief. Ik hoop dat veel (intelligente) partijen en mensen die ook belang hebben bij de ambitie van dit plan, gaan aansluiten en helpen een momentum te creëren naar een definitieve en blijvende gedragsverandering.

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst