Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Johan Wakkie wil verbindingen leggen met Plan 4

door: Leo Aquina | 27 november 2014

Hij nam onlangs afscheid als directeur van de hockeybond, maar Johan Wakkie is er de man niet naar om stil te gaan zitten. In zijn 21 jaar bij de KNHB heeft hij altijd gezocht naar verbindingen tussen sport, cultuur en de maatschappij als geheel en dat zal niet veranderen. ‘Een van zijn eerste projecten is Plan 4’, kregen de gasten voorafgaand aan zijn afscheidsreceptie in de uitnodiging te lezen. Vervolgens doneerden die gasten samen een cheque van 11.000 euro voor de uitvoering van het plan. Wat is Plan 4 en wat gaat Wakkie met dat geld doen? “Het moet vooral geen stichting worden met Wakkie die wel even gaat vertellen hoe het allemaal moet”, zegt hij.

XL40-Plan-4Plan 4 is geïnspireerd op Het Fitte Brein van Ard Schenk, Dick Swaab en Erik Scherder. “Scherder vertelt hoe belangrijk het is dat kinderen in aanraking komen met sporten/bewegen, gezond eten, muziek maken en denksport. Die vier elementen heeft een kind nodig om het brein goed te ontwikkelen en ook op latere leeftijd hebben mensen daar profijt van. Ik zag die voorstelling in februari. Via het WK hockey in Den Haag was ik toen ook al bezig om allerlei verbindingen te leggen tussen sport, gezond eten, cultuur en muziek, dus ik heb Erik gevraagd om mij daarbij te helpen. Ik kan wel roepen dat het goed is, maar hij heeft de wetenschappelijke onderbouwing en hij kan het goed vertellen.”

Schockey
Al vóór het WK Hockey werkte Wakkie samen met Mustapha Eljarmouni die in de Amsterdamse Indische buurt een schaakschool oprichtte en zelf de verbinding legde met allerlei scholen in de buurt. Eljarmouni organiseerde tijdens het WK onder meer een levend schaakspel met kinderen en hij werkt samen met de KNHB om kinderen in achterstandswijken aan het hockeyen en het schaken te krijgen. “Daarbij speelt mee dat minister Schippers denksport niet geschikt acht voor SportImpuls-subsidies omdat de beweegcomponent ontbreekt”, vertelt Wakkie. “Toen hebben wij voor het WK schockey bedacht, met een knipoog natuurlijk.”

Op het WK hockey was ook staatssecretaris van justitie en schaakliefhebber Fred Teeven te gast. “In het verleden waren er in Nederland 380.000 kansarme kinderen, volgens de daarvoor bedacht normen. Dat zijn er inmiddels zo’n 500.000, als ik het goed begrepen heb”, vertelt Wakkie. Via het jeugdsportfonds, waar hij jarenlang voorzitter van was, kunnen die kansarme kinderen voor 250 euro per jaar sporten. “Ik zei tegen de mensen van justitie altijd, maak in jullie begroting 380.000 maal 250 euro vrij en je hebt alle problemen met criminele jongeren opgelost. Beetje flauw natuurlijk, maar Teeven snapt het idee erachter wel.”

Voorbeeldprojecten
“Natuurlijk los ik alle problemen niet zomaar even op”, relativeert Wakkie. “Maar je moet verbindingen zoeken waardoor je dingen makkelijker maakt.” Plan 4 is gericht op het leggen van die verbindingen. “Die 11.000 euro is bedoeld om het plan aan te jagen. Dat ga ik samen met de hockeybond doen”, legt Wakkie uit. “We willen natuurlijk laten zien dat het werkt. Mustapha Eljarmouni is in zijn buurt met veel meer bezig dan alleen maar schaken. Hij combineert dat met hockey, maar ook met koken en muziek. Ik kan hem nu financieel een beetje helpen en op die manier creëren we voorbeelden. Een ander voorbeeld is HDM in Den Haag, waar ze al jarenlang hockey aanbieden in achterstandswijken.”

Wakkie wil met Plan 4 geen nieuwe organisatie neerzetten. “De infrastructuur is overal al aanwezig. Er zijn sportbuurtcoaches, scholen, sportschoolprojecten, culturele centra, sportverenigingen, noem maar op. Het gaat bij Plan 4 om bewustwording. Iedereen moet zich realiseren hoe belangrijk die vier pijlers zijn, sport en bewegen, gezond eten, muziek, denksport. Vervolgens moeten we via de bestaande infrastructuur dakjes leggen tussen die verschillende pijlers. Dat kan op allerlei manieren. Sportverenigingen hebben vaak ruimtes die benut kunnen worden. Gemeentes spelen daar ook een rol in. Als het gaat om financiering speelt het bedrijfsleven ook een rol. Veel bedrijven zijn tegenwoordig op zoek naar maatschappelijke invulling voor hun sponsorgelden. Iedereen kan elkaar helpen. Plan 4 is vooral een netwerk.”

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst