Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Project 'Streetrulez!' biedt opleiding en sport ineen

door: Thomas van Zijl | 27 november 2014

Een goede opleiding voor sportcoaches en een zinvolle vrijetijdsbesteding voor jonge kinderen; op die manier moet het mes via project 'Streetrulez!' in Schiedam aan twee kanten snijden. Sinds 2011 wordt er door basisschooljeugd volop gesport op het Cruyff Court, de Richard Krajicek Playgrounds en Schoolplein14, onder toeziend oog van kersvers opgeleide sportcoaches. Stichting Welzijn Schiedam (SWS Welzijn) zit nu met mogelijke partners om de tafel om het project te verlengen.

StreetRulez_1SWS Welzijn kreeg 'Streetrulez!' twee jaar geleden onder zijn hoede, nadat de gemeente er het initiatief toe genomen had. Doel was toen om méér Schiedammers aan het sporten en bewegen te krijgen. Daar gebruikt de gemeente openbare ruimte voor waar mensen elkaar ook nog eens kunnen ontmoeten om de sociale cohesie te bevorderen. Aan de opzet is sindsdien weinig veranderd, net als aan de resultaten.

“We leiden jongeren uit de buurt op en begeleiden ze naar een diploma op MBO-niveau 2 of 3. Bijna iedereen die eraan begint, haalt het. In totaal zijn dat er over de afgelopen vier jaar 50”, zegt combinatiefunctionaris buurtsport Rico Hulleman van SWS Welzijn. Het gaat vaak om jongeren voor wie school geen vanzelfsprekendheid is, maar die zich wel willen inzetten voor de buurt.

“Een gemene deler is dat het allemaal sociale types zijn, voor het overige is het divers. Sommigen halen bij ons echt hun eerste diploma, anderen hebben al een papiertje op zak van het HBO maar willen iets anders doen.”

"Software bepaalt of er iets te beleven valt"
Dat andere werk bestaat uit het organiseren van activiteiten voor basisschoolkinderen op een van de tien sportvoorzieningen in de stad. Hulleman “De hardware kan in de vorm van allerlei pleinen wel op orde zijn, uiteindelijk bepaalt de software in de zin van activiteiten of er ook iets te beleven valt.” Om daar zeker van te zijn zet SWS Welzijn iedere opgeleide sportcoach tegen een vrijwilligersvergoeding gegarandeerd tweehonderd uur per jaar in.

StreetRulez_2“De meeste mensen die net een opleiding hebben afgerond moet ik eerder afremmen dan aanmoedigen.” Om ervoor te zorgen dat deze nieuwe lichting van 35 sportcoaches aan dat aantal uren komt, is Hulleman nu bezig met uitbreiding van het project naar gymzalen. “Op die manier wordt 'Streetrulez!' minder seizoensgebonden. Dat is goed voor zowel de sportcoaches die langer inzetbaar zijn als de kinderen die het hele jaar in beweging blijven.”

'Streetrulez!' is in de eerste plaats bedoeld voor kinderen op de basisschool, maar Hulleman en collega’s werken op dit moment aan activiteiten voor jongens en meisjes die net wat ouder zijn. “Die nieuwe leeftijdscategorie vraagt ook andere vaardigheden van sportcoaches; ze zullen nog steviger in hun schoenen staan. Voordeel is dat ze de mensen en de buurt vaak al goed kennen. Dat geeft hen een natuurlijk overwicht.”

Wekelijks sporten er onder hun leiding zo’n zeshonderd kinderen die zonder dit alternatief wellicht niet voldoende zouden bewegen en met hetzelfde gemak achter de computer kruipen. Nu doen ze met voetbal, tennis, hockey en basketbal aan een veelvoud van sporten. De jongere kinderen spelen tikkertje of verstoppertje Naar de overtuiging van Hulleman is sport in alle opzichten een beter alternatief.

XL40-streetrulez_2

“Ze zeggen niet voor niets dat het verbroedert. Kinderen maken makkelijker contact op de pleintjes. Door de aanwezigheid van de sportcoaches weten we ook zeker dat er geen narigheid plaatsvindt. Het Cruyff Court en de Richard Krajicek Playgrounds worden niet zomaar overgenomen door oudere jongeren die er een sigaretje gaan roken.”

Voortekenen gunstig
Toen de gemeente de uitvoering van het project neerlegde bij SWS Welzijn ging dat gepaard met een subsidie voor twee jaar. Die termijn is op 1 mei 2015 ten einde, wat betekent dat de stichting op zoek is naar sponsoren of fondsen die kunnen bijdragen. Er zijn inmiddels gesprekken gaande, waar Hulleman niet te veel over wil zeggen. “Voor SWS Welzijn geldt dat zij een inspanningsverplichting hebben om ervoor te zorgen dat het project zelfstandig kan draaien. De wethouder vindt het belangrijk en de voortekenen zijn gunstig.”

Er is interesse van bedrijven die zich graag maatschappelijk verantwoord willen profileren en andere gemeenten kijken met belangstelling of ze 'Streetrulez!' ook bij hen kunnen introduceren. “Streetrulez gaat met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid door en misschien wel groter dan voorheen.”

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst