Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Doel: 1500 sportclubs binnen twee jaar aan crowdfunding

door: Marc Hoeben | 20 november 2014

De overheid maakt een terugtrekkende beweging, gemeenten hebben het moeilijk en bezuinigen al snel op sportvoorzieningen, subsidies en sponsorinkomsten voor sportverenigingen stoppen, staan onder druk of lopen terug. Tegen die achtergrond komt het Arnhemse bedrijf Mobillion met een platform voor crowdfunding. Onlangs maakte Haag Atletiek als eerste gebruik van de nieuwe mogelijkheid tot het genereren van geld via Steundeclub.nl. De poging om een hordeloopster te helpen slaagde in mum van tijd. Binnen vijf dagen was het beoogde doel van 1600 euro bereikt.

"Vertel mij niks", zegt Marc Schoutens. Hij treedt binnenkort af als voorzitter van omnisportvereniging sv Welsum, na een periode van twaalf jaar als roerganger. “Ik heb van dichtbij meegemaakt welke financiële problemen clubs hebben. Bijna elk week komt er wel wat in het nieuws, zoals onlangs met de tennisverenigingen die steeds minder leden hebben.”

Schoutens is samen met partner Carlo van Herwaarden - die de CALO in Zwolle heeft gedaan - eigenaar van het Arnhemse bedrijf Mobillion dat al vijf jaar organisaties helpt bij online fondsenwerving. Aanvankelijk richtten zij zich nog op andere sectoren. “We hebben dingen opgezet voor Stichting ALS, voor Spieren voor Spieren en voor verschillende universiteiten en musea.” Ondertussen begon het te kriebelen, bij de gedachte aan crowdfunding voor de sport. “Een broer is erelid van hockeyclub Tilburg, we wilden wat betekenen voor de sportwereld.”

Overlap met Steunjeclub 'geen bezwaar'
Het idee voor Steundeclub.nl was geboren. Nadeeltje: het doet wel sterk denken aan het al bestaande Steunjeclub.nl, dat ook nog eens activiteiten in dezelfde richting ondersteunt. “We hebben ons dat gerealiseerd. Maar deze domeinnaam was vrij, het geeft de mogelijkheid op vergelijkbare wijze in andere sectoren te werken, bijvoorbeeld met zoiets als Steundeschool.nl.”

Gedeeltelijk zit er een overlap met Steunjeclub.nl, geeft Schoutens toe, maar hij ziet dat niet als een onoverkomelijk bezwaar. “Sportverenigingen grijpen momenteel alles aan om aan geld te komen. Dit is gewoon weer een handig hulpmiddel. In de toekomst zullen verenigingen een keuze gaan maken.”

Crowdfunding voor breedtesport
Crowdfunding is booming in de sport, toch denkt Schoutens met Steundeclub.nl niet onder te sneeuwen. “We hebben marktonderzoek gedaan, crowdfunding beweegt zich nu nog voornamelijk in de sfeer van de topsport. Wij richten ons op de breedtesport. Clubs kunnen denken aan geld voor projecten als een nieuw kunstgrasveld, nieuwe kleedkamers, zonnepanelen op het clubhuis of een digitaal scorebord. Je kunt het zo gek niet bedenken, of je kunt er wel iets mee.”

Schoutens ziet clubs op twee manieren geld genereren. Via inzamelingsacties, maar ook via acties waarbij mensen zelf in beweging komen en een evenement meemaken. “Wij maken het dan voor de club wel heel makkelijk. Ze hoeven niet met het geld over straat, ze kunnen gebruik maken van een digitaal sponsorformulier. Wil je dat mensen tegenwoordig geld in je club steken, dan moet het makkelijk, snel en leuk zijn.” Steundeclub.nl heeft een toolbox. “Met voorbeelden van projecten. Er staat beschreven hoe ze deze het beste kunnen lanceren, er zit een voorbeeld van een persbericht voor de lokale media bij, voorbeelden van posters, van hoe je gebruik kunt maken van sociale media.”

9 pilotverenigingen
Inmiddels zijn negen (pilot)verenigingen gestart met Steundeclub.nl. Dit zijn de Apeldoornse clubs Columbia (voetbal) en De Adelaar (wielersport), Haag Atletiek en korfbalvereniging Achilles uit Den Haag, Rugby Club Tilburg en Hockeyclub Tilburg, Rugby Club Zwolle, voetbalvereniging Westervoort en studententennisvereniging TAM uit Groningen. “Deze komen voornamelijk nog uit het eigen netwerk. Veel van deze clubs hebben we ook betrokken bij de uitwerking van het concept.”

Steundeclub.nl stelt nauwelijks voorwaarden aan de clubs of aan de gekozen projecten. “Het enige is: de club moet ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel, een bankrekeningnummer hebben en een recent bankafschrift.” De abonnementskosten bedragen 99 euro per jaar, daarnaast rekent Steundeclub.nl een afdracht van 7,5 procent van de opbrengsten.

“Ook onze schoorsteen moet roken. Dit is marktconform, de gevers willen tenslotte ook dat het grootste deel van het geld naar het doel zelf gaat.” Van de circa 30.000 clubs in Nederland hoopt Schoutens zo’n vijf procent in de komende twee jaar voor dit platform te winnen. “Het balletje moet langzaam gaan rollen. We willen de clubs zo goed mogelijk gaan begeleiden en er voor zorgen dat ze succesvol zijn.”

Voor meer informatie: www.steundeclub.nl, www.mobillion.nl, Clubpagina Haag Atletiek, Clubpagina avv Columbia

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst