Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Nijmegen en de regio mooier maken met geluksmomenten

door: Bas Kammenga | 29 september 2022

N.E.C. Maatschappelijk draait op jaarbasis zo’n twintig succesvolle projecten gericht op zeer uiteenlopende doelgroepen. De Nijmeegse club heeft onder meer sinds kort een eigen elektrisch rolstoelvoetbalteam, waarbij kinderen die rolstoelgebonden zijn de mogelijkheid geboden wordt om te sporten. Afgelopen voorjaar werd het project Scoor een Boek voor de vierde keer georganiseerd. Bart de Lange is sinds maart als projectcoördinator aan N.E.C. Maatschappelijk verbonden en raakte destijds direct betrokken bij de organisatie van de vierde editie van Scoor een Boek. “Het is een succesvol landelijk project bij veel betaald voetbalorganisaties,” vertelt De Lange. “Ook bij ons slaat het enorm aan. We hebben het project afgelopen voorjaar voor de vierde keer gedraaid en zijn momenteel alweer bezig met de voorbereidingen voor de volgende editie.”

Kick-off
N.E.C. zette enkele jaren terug een samenwerking op met Openbare Bibliotheek Gelderland Zuid. “Binnen de bibliotheek is er een afdeling educatie die de functie heeft om lezen en digitale vaardigheid te bevorderen,” licht De Lange toe. “Elk jaar delen zij een aantal projecten met de scholen die zich daarop dan kunnen intekenen. Op 5 april was afgelopen editie de kick-off van dit leesstimuleringsproject voor de deelnemende basisscholen, gericht op de groepen 5 en 6. Uit onderzoek is gebleken dat op die leeftijd het leesplezier, vooral bij jongens, doorgaans afneemt.”

NECMaatschappelijk-1

Het project Scoor een Boek beslaat een tiental weken. “De start heet de ‘Voorbeschouwing’ en vindt plaats in het Goffertstadion om de docenten te informeren over het project. Sommige basisscholen hadden het al eerder eens uitgerold en sommige leraren waren ook al eerder betrokken geweest. Het is erg sterk om dit gezamenlijk met de docenten op te starten, aangezien zij een cruciale rol hebben als aanjager op de scholen gedurende dit project. Zij moeten goed geïnformeerd worden over wat er van hen verwacht wordt en hoe ze dit het beste aan kunnen pakken.”

"Het lezen wordt gestimuleerd met boekenleggers met een voetbal en per gelezen boek kunnen de deelnemers een voetbalsticker ‘scoren’"

Scoren
In de eerste week wordt het verhaal in de school verteld door vertegenwoordigers van de bibliotheek en de leraren. “Dan komen er ook spelers naar de scholen toe. Dat gebruiken we als kick-off voor de basisscholen. Op een dinsdagochtend gingen we met elf spelers op pad naar de respectievelijke elf deelnemende scholen. Daar hebben ze allemaal een kwartier voorgelezen uit hetzelfde boek. En aansluitend was er een kids-persconferentie waarbij de leerlingen vragen mochten stellen aan de spelers.”

NECMaatschappelijk-2Het lezen wordt gestimuleerd met boekenleggers met een voetbal en per gelezen boek kunnen de deelnemers een voetbalsticker ‘scoren’. “Halverwege, in ‘de Rust’ was er een motivatiefilmpje van een N.E.C.-speler met ook de vraag hoe het de deelnemers verging en of ze nog leestips hadden om weer onderling te delen. Wij hebben daar ook nog een N.E.C. Experience aan toegevoegd, een virtuele tour door het N.E.C.-stadion, waarbij de kinderen een uniek kijkje kregen in de kleedkamer en andere ruimtes.”

Zestien groepen 5 en 6 van elf verschillende scholen met in totaal 560 leerlingen kwamen in tien weken tot 5.860 ‘gescoorde’ boeken in 2022. Een gemiddelde van 10,5 boek per leerling in deze periode. “Het project wordt altijd afgesloten met een actieve sportdag waar uiteraard ook bekend wordt gemaakt hoeveel boeken er totaal gescoord zijn.’’

N.E.C. Maatschappelijk
Naast dit succesvolle voorbeeld zijn er op jaarbasis nog ongeveer twintig projecten binnen de maatschappelijke afdeling van de club. Recent is N.E.C. begonnen met een eigen team voor elektrisch rolstoelvoetbal, een primeur in Nederland. ‘’Door de droom van een jongen die in een rolstoel zat om te voetballen, is er een samenwerking ontstaan tussen N.E.C., de KNVB en Uniek Sporten. Na maandenlange voorbereidingen werd op zaterdag 17 september de eerste training gegeven. De rolstoelen zijn uitgerust met aparte bumpers, waarbij er gevoetbald wordt met een extra grote bal.’’

"Bij N.E.C. for Success komen kinderen bij ons in het stadion werken aan sociaal-emotionele doelen"

De Lange noemt tot slot nog enkele andere voorbeelden: “We willen Nijmegen en de regio nog mooier maken door mensen geluksmomenten te bezorgen. We zijn altijd bezig met helpen, verbinden en ontwikkelen, waarbij we niemand op voorhand uitsluiten. Bij N.E.C. for Success komen kinderen bij ons in het stadion werken aan sociaal-emotionele doelen. Er speelt een team van jongeren met beperking in de Bijzondere Eredivisie en op woensdagochtend zijn er wekelijks vijftigplussers die onder professionele begeleiding komen wandelen, bootcampen of ‘walking voetballen’. Hier wordt het bewegen gekoppeld aan het sociale aspect door na de training gezamenlijk nog een kopje koffie of een frisje te drinken. Dit alles wordt aangeboden in en rondom de inspirerende omgeving van het Goffertstadion.’’

Voor meer informatie: Thijs (10) haalt rolstoelvoetbal naar Nederland: 'Ik kan eindelijk voetballen nu'

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst