Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Goede doelen in de sport steken koppen bij elkaar

door: Leo Aquina | 29 september 2022

Niels Meijer nam onlangs het initiatief om de Nederlandse goededoelenorganisaties die zich bezighouden met sport te verenigen onder de noemer: Maatschappelijke Organisaties in de Sport, kortweg MOS. Als directeur van de Johan Cruyff Foundation werkte hij al veel samen met andere stichtingen. Met de MOS willen de stichtingen dat intensiveren. “We zijn een netwerkorganisatie en we willen vooral één loket vormen richting de overheid en andere sectoren”, aldus Meijer. Dit voorjaar schoof hij namens de MOS al aan bij het sectoroverleg sport, waarin NOC*NSF en het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS) mikken op meer onderlinge afstemming en samenwerking in de sportsector. 

MOS-1De Johan Cruyff Foundation werkt al jaren samen met diverse andere goede doelen-stichtingen in de sport, maar het landschap is nog altijd versnipperd. Niels Meijer proefde ook bij collega-organisaties dat er behoefte was aan afstemming en trok anderhalf jaar geleden de stoute schoenen aan: “We hebben een aantal andere partijen uitgenodigd om hierover met elkaar in gesprek te gaan”, vertelt hij. “De maatschappelijke impact van sport is steeds groter en relevanter, maar op dit moment is er nog niet één loket waar autoriteiten (ministeries, gemeente, media) terecht kunnen. Hierdoor komen ze vaak uit bij organisaties die ons niet vertegenwoordigen. Iedereen was het erover eens dat de tijd rijp is om één vuist te maken.”

Kwetsbare doelgroepen
De MOS vult volgens Meijer een gat naast NOC*NSF - dat er is voor de bonden en de verenigingen - en het POS (Platform voor Ondernemende Sportaanbieders): “Er zijn nog heel veel meer vormen van georganiseerde sport. Wij voorzien met name in sport en bewegen voor kwetsbare doelgroepen en wij zitten echt in de haarvaten van de maatschappij. Uiteindelijke is het doel van ieder goed doel natuurlijk dat je wordt opgeheven op het moment dat het is ondergebracht en geborgd bij andere organisaties, maar daar zijn we nog heel ver vandaan. Sport en met name sport voor kwetsbare doelgroepen is een zeer belangrijk onderwerp. Er is echter onvoldoende tot geen aandacht en budget voor, terwijl de urgentie evident is, kijk maar naar de effecten van corona. In mijn optiek is beweegarmoede net zo’n groot maatschappelijk probleem als stikstof en de asielcrisis, maar wij maken het niet urgent genoeg als sector. Daarom is het goed dat wij ons als goede doelen in de sport ook verenigen. Partijen als NOC*NSF en de POS hebben de MOS nodig om ook aansluiting te hebben met de kwetsbare groepen als het gaat om sport en bewegen.”

"We willen vanuit de MOS inbreng leveren voor het sectoroverleg sport en de gezamenlijke sport- en beweegagenda”

Tot de twaalf partijen die Meijer in eerste instantie uitnodigde behoorden onder meer het Fonds Gehandicaptensport, het Jeugdfonds voor Sport en Cultuur, de Esther Vergeer Foundation, de Bas van de Goor Foundation, de Krajicek Foundation het Yvonne van Gennip Talent Fonds en Jantje Beton. Meijer: “We hebben nu een aantal ontmoetingen gehad en de hoofdlijnen met elkaar op papier gezet. Uitgangspunt is om meer mensen in beweging te brengen en daarbij willen we onderlinge samenwerking stimuleren om meer impact te kunnen genereren. We zoeken daarbij ook nadrukkelijk de samenwerking met VWS, NOC*NSF en het POS en we willen vanuit de MOS inbreng leveren voor het sectoroverleg sport en de gezamenlijke sport- en beweegagenda.”

MOS-2Beginnen als netwerkorganisatie
Hoewel de MOS wel al meepraat in het sectoroverleg sport, is het nog geen officiële juridische entiteit. Meijer legt uit: “We volgen daarin de route zoals het POS die ook heeft doorlopen. Twee jaar geleden begon dat als een netwerkorganisatie en dat is eigenlijk pas een paar maanden geleden officieel vastgelegd. Wij hebben nu een aantal gezamenlijke ontmoetingen gehad en het een en ander met elkaar op papier gezet. We hebben een kwartiermaker - Rickert Pos - en we gaan nu eerst werken aan de agenda en de thema’s. Grote kans dat we uiteindelijk een vereniging of stichting worden.”

“Uiteindelijk werk je met elkaar aan hetzelfde grote abstracte doel"

Een van de zaken waar duidelijkheid over moet komen is criteria om deel uit te kunnen maken van de MOS. “De hoofdmoot moet in ieder geval zijn dat de organisatie mensen in beweging wil brengen”, aldus Meijer. “Het gaat om partijen die maatschappelijk actief zijn in de sport, of partijen die sport en bewegen als middel gebruiken voor maatschappelijke doeleinden, bij voorkeur CBF-erkend en met een ANBI-status. In het totaal praat je dan over zo’n 45 partijen in Nederland.”

Meijer benadrukt de gezamenlijke kracht, waar goede doelen-organisaties elkaar in het verleden nog wel eens als concurrent zagen: “Uiteindelijk werk je met elkaar aan hetzelfde grote abstracte doel. Alle losse organisaties kunnen proberen hun eigen stukje van de koek te vergroten ten koste van anderen, maar het is slimmer om samen te werken, waardoor je de hele koek groter maakt en iedereen een groter deel heeft. Als Johan Cruyff Foundation zoeken wij die samenwerking al jaren, ook omdat iedere partij zijn eigen specialisatie heeft, waardoor je gebruik kunt maken van elkaars infrastructuur.”

« terug

Reacties: 3

Lodewijk Klootwijk
29-09-2022

Mooi initiatief Niels!

Ben Moonen
29-09-2022

Goed initiatief. Ik denk dat er volop kansen liggen om verder te denken dan alleen de goede doelen. Er zijn tal van stichtingen, verenigingen en bedrijven die de kracht van sport inzetten vanuit een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Maak het MOS dus niet te smal!

Ruud Overes
29-09-2022

Dit is mogelijk interessant en ik zou hier graag eens met je over willen praten, Niels.
Parkinson2Beat is een ANBI stichting en The Parkinson Games heeft deze status aangevraagd.
We proberen als kleine entiteit bergen te verzetten, maar dat gaat natuurlijk beter als je samenwerkt.
Meer info op www.theparkinsongames.com 

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst