Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Bob van Oosterhout heeft een nieuwe uitdaging

door: Leo Aquina | 29 september 2022

“Ik had me eigenlijk voorgenomen eerst eens een halfjaar niks te doen, maar dat is mislukt”, lacht Bob van Oosterhout. Vorig jaar verkocht de ondernemer zijn sportmarketingbedrijf Triple Double aan het Belgische Golazo, maar stil zitten was er niet bij. “Er kwamen zo veel leuke dingen op mij af en dan ziet de ondernemer in mij kansen”, zegt hij. Samen met collega-ondernemers Danny Cortenraede en Marc Wesselink begint hij aan een nieuw avontuur: Venturerock sports. De investeringsmaatschappij gaat met 75 miljoen dollar de boer op om startups in sport en technologie op weg te helpen.

Als oprichter van Triple Double hield Bob van Oosterhout zich bezig met sportmarketing. Met Venturerock gaat hij echt iets anders doen. “Ik geloof dat je je in het leven moet blijven ontwikkelen”, zegt hij. “En ik was op zoek naar iets op het snijvlak van sport en technologie en als dat dan ook nog eens in Amerika kan, is het helemaal aantrekkelijk. Ik heb een voorliefde voor het land, ik heb er gewoond en ik ben er sindsdien tientallen malen terug geweest.”

Serial entrepreneur
Venturerock-sports-1Via basketbalvriend Patrick Cortenraede, kwam Van Oosterhout in contact met zijn nieuwe compagnon: “Patrick bracht me in contact met zijn neef Danny, die aan de wieg heeft gestaan van een aantal heel succesvolle bedrijven zoals Wannahaves en 433. Op zijn eigen website noemt hij zichzelf dan ook serial entrepreneur. Danny woont in Los Angeles en hij had Marc Wesselink leren kennen, een van de oprichters van startup bootcamp, waar hij wel zevenhonderd startups voorbij heeft zien komen. Uiteindelijk is hij daarmee gestopt omdat hij vanuit een wat meer idealistische invalshoek wilde werken aan de slagingskans van startups. Hij bedacht een 72-stappenplan en begon met Venturerock een nieuw bedrijf. In eerste instantie ondersteunde hij daarmee startups in de financiële technologie en dat was enorm succesvol. Na drie jaar wilde hij hetzelfde doen in sporttechnologie en zo kwam hij bij Danny uit. Ik was al in gesprek met Danny en hij wilde dit graag samen met mij doen.”

De sporttak van Venturerock begeleidt startups die de sport innoveren met technologie. Van Oosterhout: “Dat doen we op vier fronten, fan engagement, sport performance, vitality (breedtesport) en e-sports. De startups die bij Van Oosterhout en Cortenraede door de ballotage komen worden intensief begeleid volgens het 72-stappenplan van Wesselink. “Dat is verdeeld in vier fasen en in ieder fase volgt een investeringsronde als wij voelen dat de ondernemer toe is aan een volgende stap”, aldus Van Oosterhout. “Wij zijn geen venture capital fonds dat alleen financieel betrokken is. Wij zitten echt mee aan de knoppen en proberen op dagelijkse basis mee te bouwen. Daarom zijn we ook op zoek naar een kantoor in Hollywood om de startups zoveel mogelijk bij elkaar te krijgen.”

"Onderzoek wijst ook uit dat veel startups ten onder gaan omdat de markt geen behoefte heeft aan wat zij te bieden hebben"

Waaraan moeten we denken bij ondersteuning? Van Oosterhout: “Onderzoek onder startups wijst uit dat de meeste ondernemers onevenredig veel tijd kwijt zijn aan funding en als je ze vraagt of ze dat leuk vinden, zeggen ze allemaal nee. Dat is iets wat wij ze uit handen kunnen nemen, zodat ze zich volledig kunnen concentreren op wat hun eigenlijke product is. Onderzoek wijst ook uit dat veel startups ten onder gaan omdat de markt geen behoefte heeft aan wat zij te bieden hebben. Ze bouwen een oplossing voor een probleem dat er niet is. Daarnaast gaan startups vaak ten onder aan pricing issues, de organisatie op zich of omdat de founders niet de juiste mix aan competenties hebben. Dat zijn allemaal zaken waar wij ze bij kunnen helpen.”

Mark van Bommel
Die selectieprocedure is niet eenvoudig. Van Oosterhout wil niet de boeken ingaan als de muziekmanager die ooit de Beatles afwees. “Daar ben ik best nerveus over”, geeft hij toe. “Danny en ik zijn in ons hart natuurlijk ook topsporters en we willen winnen. We hebben een groep prachtige investeerders, met wie we bouwen aan een fonds van 75 miljoen. Er zijn inmiddels verschillende grote sporters ingestapt, zoals (oud-voetballer) Mark van Bommel en Bryson Keeton (voormalig New York Jets cornerback, American Football). In eerste instantie hebben we die sporters erbij gehaald als experts die ons bij kunnen staan in de begeleiding, maar ze raakten gaandeweg zo geïnfecteerd door het model, dat ze ook mee wilden investeren.”

Venturerock-sports-2De eerste startup is inmiddels binnenboord. Van Oosterhout: “Volgende week maken we bekend om welk bedrijf het gaat.” In totaal hebben Van Oosterhout, Cortenraede en Wesselink ruimte voor vijftien startups. Van Oosterhout: “We begeleiden ze tot op het moment dat ze verkocht worden en dan is er weer ruimte voor nieuwe startups. Dat is het businessmodel.” De aanvragen rijzen op dit moment de pan uit. Na een aankondiging op Forbes kreeg Venture Rock meer dan duizend e-mails. Van Oosterhout:  “Daar zaten felicitaties tussen en informatieaanvragen, maar ook veel startups die zich aan ons wilden voorstellen. We zijn nu nog altijd bezig die stapel door te werken.”

Voor meer informatie: Venturerock Launches $75 Million Sports Tech Venture Investment Company

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst