Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

"We moeten het lef hebben nieuwe wegen te bewandelen"

door: Leo Aquina | 7 juli 2022

'Be Brave, be aware of our own bias and let’s be the change together', dat is het motto waarmee Jacqueline Kronenburg onlangs werd gekozen in het bestuur van TAFISA (The Association For International Sport for All). Zij is een van de vijf vrouwen in het dertienkoppige bestuur dat daarmee een grote sprong maakt richting gendergelijkheid. Binnen haar werk als manager Public Affairs bij Kenniscentrum Sport & Bewegen krijgt Kronenburg ruimte voor deze internationale bestuursfunctie. Aan Sport Knowhow XL legt zij uit wat TAFISA voor Nederlandse organisaties kan betekenen en wat haar eigen ambities binnen het bestuur zijn.

JacquelineKronenburg-1“TAFISA is een organisatie waarin internationaal verschillende Sport for All – wij noemen dat ook wel breedtesport – organisaties een dak hebben gevonden”, vertelt Jacqueline Kronenburg. “Er is een bestuur en een kleine staf in Frankfurt die continu bezig is om het geluid van sport en bewegen te laten horen bijvoorbeeld bij de Verenigde Naties, UNESCO, het Europees Parlement en het IOC. We willen de aandacht vestigen op het belang van sport en bewegen voor de maatschappij. Welke antwoorden heeft de Sport for All-beweging voor de maatschappij als het bijvoorbeeld gaat om het terugdringen van discriminatie, om diversiteit in de sport en om mensen uit te nodigen tot bewegen.”

Leden
Welke organisaties zijn er allemaal bij TAFISA aangesloten? “Het is veel meer dan alleen maar een paraplu voor sportorganisaties: lidorganisaties kunnen zich ook actief professioneel ontwikkelen dankzij training, webinars, events en congressen”, aldus Kronenburg. “Er zijn zo’n 400 organisaties wereldwijd lid. Dat kunnen national members zijn - zoals Kenniscentrum Sport & Bewegen, dat een landelijke organisatie is - maar er zijn ook international members zoals de World Dodgeball Federation, een sport die in zo’n 70 landen wereldwijd wordt beoefend. Tot slot zijn er ook nog supporting members, dat kunnen bijvoorbeeld steden, regio’s of researchinstituten zijn die actief bezig zijn met sport en bewegen. Binnen het Koninkrijk der Nederlanden zijn Kenniscentrum Sport & Bewegen, NOC*NSF de Koninklijke Nederlandse Wandelbond en het Olympisch Comité van de Nederlandse Antillen lid. In België zijn nog helemaal geen leden. Dat is jammer want voor 350-400 euro per jaar heb je de kans om kennis te nemen van de vele projecten die TAFISA initieert en op het (tweejaarlijkse) wereldcongres waardevolle internationale contacten te leggen.”

“Er zijn programma’s speciaal gericht op continenten, bijvoorbeeld de ontwikkeling van sportorganisaties in Afrika"

Het Flagship Event van TAFISA zijn de vierjaarlijkse World Sport for All Games, een festival van sport en bewegen waarin dans, cultuur en ook veel traditionele sporten die behoren tot het werelderfgoed aan bod komen. Kaatsen is zo’n sport en het mag dan ook niet verbazen dat Friesland in 2018 de allereerste European Sport for All Games organiseerde. 

“Daarnaast is de organisatie is vooral gericht op de ontwikkeling van de leden”, vertelt Kronenburg. “Er zijn programma’s speciaal gericht op continenten, bijvoorbeeld de ontwikkeling van sportorganisaties in Afrika. TAFISA initieert ook Erasmus+-projecten zoals nu Europe in Action, waarin ook Kenniscentrum Sport & Bewegen partner is. Daarvóór haakte TAFISA en Europese TAFISA-leden aan bij ons Erasmus-project Keep Youngsters Involved. Daarin hebben we veertien factoren geïdentificeerd die jongeren betrokken houden bij sport. Een ander project is The Female Leaders of Tomorrow, dat erop is gericht om jonge goed opgeleide vrouwen uit Afrika en Europa zich te laten ontwikkelen tot een leidende rol in de sportwereld, die toch heel lang door de witte man is gedomineerd.”

JacquelineKronenburg-2Gendergelijkheid
Met vijf vrouwen in het dertienkoppige bestuur maakt TAFISA zelf op dat gebied ook een revolutie door in haar dertigjarige geschiedenis. Kronenburg: “In het verleden zaten er nooit meer dan één of twee vrouwen in het bestuur. Nu is het op allerlei vlakken veel diverser. Zo zijn er naast mij vrouwen uit Botswana, Fiji, Trinidad & Tobago en Slovenië lid van de Board, waarvan drie ook als vicepresidenten namens hun continent. Voor mij is gendergelijkheid een belangrijk punt. Ik zet me al jaren via Soroptimist International in voor projecten voor vrouwen en meisjes wereldwijd.

Wat zijn wel de specifieke punten waar Kronenburg zich mee bezig gaat houden? “Mijn achtergrond is public affairs en communicatie, en dat is waar ik in het bestuur ook de nadruk op zal leggen”, vertelt zij. “Ik heb in het verleden ook al meegedacht over de professionalisering van de TAFISA-communicatie. Ik ben verkozen op basis van de drie uitgangspunten in mijn campagnefilmpje: Be Brave, be aware of our own bias and let’s be the change together. We moeten het lef hebben om nieuwe wegen te bewandelen en nieuwe coalities te smeden om de pandemie van inactiviteit te bestrijden. Maar we moeten ons ook bewust zijn van onze eigen oogkleppen." 

"We moeten werken aan een duurzame en diverse sportsector, waarin iedereen gelijke kansen heeft op een gezonde leefstijl"

"Mensen uit de sportsector hoeven we niet te overtuigen van de kracht van sport en bewegen, maar er zijn miljoenen mensen die dat niet herkennen, of die zich niet thuis voelen bij sportorganisaties. En tot slot moeten we rekening houden met de uitdagingen van de volgende generaties. We moeten werken aan een duurzame en diverse sportsector, waarin iedereen gelijke kansen heeft op een gezonde leefstijl. Daarvoor moeten we innovatie omarmen en ook oog houden voor cultuursporten die van oudsher worden gespeeld.”

Kronenburg wil TAFISA in Nederland steviger op de kaart zetten: “Een van mijn actiepunten, ook vanuit het Kenniscentrum Sport & Bewegen, is dat we de internationale verbinding van Nederlandse organisaties willen uitbreiden, omdat het echt meerwaarde heeft als je buiten Nederland kennis ophaalt en deelt. Mensen mogen mij ook altijd benaderen als ze geïnteresseerd zijn namens hun organisatie. Dat kunnen ook gemeenten of provincies zijn die sport en bewegen prioriteit geven.” 

Voor meer informatie: TAFISA members

JacquelineKronenburg-1

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst