Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Atletenbureau verlegt grenzen naar het wielrennen

door: Bas Kammenga | 7 juli 2022

Meervoudig wereldkampioen en olympisch kampioen baanwielrennen Harrie Lavreysen heeft zich verbonden aan Global Sports Communication (GSC). Hij is de eerste baanwielrenner bij het bureau van Jos Hermens, dat voorheen gedurende ruim dertig jaar alleen de zakelijke en sponsorbelangen van - meer dan duizend - atleten behartigde, waaronder Haile Gebrselassie, Kenenisa Bekele, Eliud Kipchoge, Sifan Hassan en Abdi Nageeye. GSC start daarnaast met een talentenacademie voor wielrenners in Oost-Afrika.

Lavreysen-1Marleen Vink-Rennings, marketing directeur bij Global Sports Communication, licht de stap in deze nieuwe tak van sport toe: “Harrie Lavreysen was op zoek naar een ander management en heeft in Nederland met verschillende partijen gesproken, zowel met sportmarketingbureaus als met andere managers. Iemand in zijn begeleidingsteam waarmee wij op performancevlak samenwerken, heeft hem op het spoor gebracht van Global Sport Communication.”

GSC was tot voor kort volledig actief in de atletiek maar stond open om naar andere sporten te kijken. “Wij hebben met elkaar gesproken en er was meteen een klik’, vertelt Vink-Rennings. ‘Wij zijn open geweest over onze beperkingen. Wij kennen zijn sport misschien nog niet zo goed, maar kunnen hem bieden wat we andere atleten ook kunnen bieden. Het unieke aan onze begeleiding is dat we naast de commerciële begeleiding ook performancebegeleiding kunnen bieden.”

Expertise
Performance raakt natuurlijk wel het pakket dat de wielerbond KNWU al aan Lavreysen biedt. “Zijn performance-begeleiding blijft ook in handen van de bond,” licht Vink-Rennings toe. “Onze performance director, Valentijn Trouw, gaat wel kijken of er dingen zijn die we nog kunnen verbeteren of van elkaar kunnen leren. Daarbij hebben wij natuurlijk onze expertise in het hardlopen en voor ons is het ook interessant die kennis aan te vullen vanuit andere sporten.

"Het is makkelijk, nuttig en leerzaam om bij andere sporten te kijken hoe zij dingen doen”

Eliud Kipchoge, Abdi Nageeye, Sifan Hassan, Kenenisa Bekele, Lieke Klaver zijn zomaar wat namen van atleten die door GSC vertegenwoordigd worden. De Ineos 1:59 Challenge was in 2019 een succesvolle poging van de Keniaanse atleet Eliud Kipchoge om de magische grens van twee uur op de marathon te doorbreken. “Bij dat evenement is de kennis van diverse takken van sport al eens bij elkaar gekomen. Het grote leerpunt van dat project was dat het makkelijk, nuttig en leerzaam is om bij andere sporten te kijken hoe zij dingen doen.”

Commerciële belangen
In zijn zoektocht naar een zaakwaarnemer heeft Lavreysen al contact gehad met interessante kandidaten voor een partnership. “We zijn nu bezig met het opvolgen van die contacten. Na de eerste aankondiging, halverwege juni, hebben ook andere partijen zich gemeld waarmee we in gesprek gaan. Op voorhand moeten we daarin de strategische keuze maken of we voor wat kleinere partijen gaan of juist voor een paar grote partijen. Wat zoeken we erin en wat heb je te geven. Dat is allemaal nog in een pril stadium.”

Lavreysen-2“We vertegenwoordigen meerdere Nederlandse atleten en er melden zich soms partijen voor hardlopers die op dat moment niet beschikbaar zijn voor een samenwerking. Met Harrie Lavreysen erbij kunnen we voor commerciële partijen ook interessanter zijn met een nieuwe olympisch kampioen uit een andere sport. 

Talentenacademie
Vink-Rennings ziet een gelijkenis met het shorttrack dat eerder vanuit de niche in het schaatsen is gekomen, mede door de prestaties van Nederlandse sporters. “Die ontwikkeling zou zomaar kunnen gaan plaatsvinden door de prestaties en populariteit van Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland. We hebben onlangs zelf nog een andere stap richting het wielrennen op de weg genomen. Samen met onze partner INEOS Grenadiers hebben we in Kenya de INEOS Eliud Kipchoge Cycling Academy opgezet. Ook dat is een even mooie als unieke stap voor Global Sports Communication.”

Naast de plek in Kenya waar ook de hardlopers hun kamp opslaan, is een vergelijkbare set-up gemaakt waar momenteel drie Keniaanse en drie Oegandese wielrenners zijn gestart. “Het is een talentenacademie voor en met het oog op de toekomst van het Afrikaanse wielrennen. We willen Oost-Afrikaanse wielrenners de kans geven om naar Europa te komen en uiteindelijk door te groeien naar de Pro Tour. De ‘endurance’ is aanwezig bij de atleten, maar het materiaal en toegang tot wedstrijden ontbraken nog voor deze Afrikaanse renners.”

"Wij hebben in de atletiek laten zien dat we het kunnen en verwachten ook zeker ons steentje te kunnen bijdragen in het baanwielrennen”

Toekomst
De belangenbehartiging van atleten uit andere takken van sport zal naar verwachting niet enorm toenemen. “We zullen nu niet opeens heel veel extra sporters gaan vertegenwoordigen. Harrie Lavreysen is interessant voor commerciële partijen en krijgt veel media-aandacht. Voor ons ligt de uitdaging in het maatwerk wat we hem willen bieden, in combinatie met de expertise op het gebied van performance. Wij hebben in de atletiek laten zien dat we het kunnen en verwachten ook zeker ons steentje te kunnen bijdragen in het baanwielrennen.”

Voor meer informatie: www.globalsportscommunication.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst