Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

EFDN start met nieuw More than Football Fund

door: Bas Kammenga | 23 juni 2022

European Football for Development Network (EFDN) start met het More than Football Fund: een innovatiefonds bedoeld voor de aangesloten leden, die projecten willen mogelijk maken die moeilijk financierbaar zijn en bijdragen aan goede maatschappelijke doelen. De bedoeling daarbij is dat de investering een duurzaam karakter krijgt, er wordt geïnnoveerd en de samenwerking tussen de deelnemende clubs wordt versterkt.

MoreThanFootball-1Hubert Rovers is oprichter en sinds 2014 ook directeur van EFDN. Het netwerk biedt ondersteuning aan voetbalclubs, -competities en -bonden in Europa bij hun maatschappelijke activiteiten. Daarvoor was Rovers onder meer zeven jaar werkzaam bij NAC Breda.

“EFDN loopt al acht jaar goed en we doen heel veel mooie dingen. Het 'More than Football Fund' wordt er daar ook weer één van. Het fonds is in onze ogen op dit moment nodig, omdat het aantal EFDN-projecten en deelnemers in Nederland nog steeds groeiende is. Dat is aan de ene kant hartstikke mooi, maar de financiering van deze projecten via de huidige geldstromen is een blijvend terugkerend probleem. Wij willen daarom projecten gefinancierd krijgen die via andere fondsen moeilijk te dekken zijn. Met het idee om innovatie aan te jagen en de samenwerking tussen de clubs te versterken.”

Aanpassing aan stadion
Als Rovers een voorbeeld zou moeten noemen van een project dat in aanmerking zou komen voor een bijdrage uit het fonds, komt Rovers met het volgende: “Onlangs was er een club die een aanpassing aan het stadion wilde maken zodat een ruimte tijdens de thuiswedstrijden geschikt zou worden voor mensen met een beperking en waar vervolgens ook doordeweeks allerlei maatschappelijke activiteiten konden worden ondergebracht. Het ging om een verbouwing van tussen de 10.000 en 15.000 euro. Dat bleek door deze club lastig te financieren. Natuurlijk is dat gedeeltelijk wel de verantwoordelijkheid van de club zelf, maar via cofinanciering zouden we toch willen helpen dit soort zaken te realiseren.”

"Met een bedrag van 50.000 euro vanuit ‘Unibet Impact’ gaan we dit jaar beginnen met het fonds"

Achter de schermen heeft Rovers al bij de EFDN-leden getoetst of er interesse is en wat de richtbedragen zijn waarmee de clubs dan geholpen zouden zijn. Maar hoe komt EFDN aan het budget om clubs te kunnen helpen? “We zijn een partnership aangegaan met Unibet, dat onlangs de Nederlandse licentie heeft verkregen. Met een bedrag van 50.000 euro vanuit ‘Unibet Impact’ gaan we dit jaar beginnen met het fonds. In een later stadium willen we er graag nog enkele partners aan toevoegen.”

Aanvraag financiering
MoreThanFootball-2De 21 clubs die zijn aangesloten bij EFDN, kunnen vanaf 1 juli een financiering aanvragen voor een bedrag van 2.500 tot 10.000 euro. “Het hoeft niet altijd in de vorm van cofinanciering, en het geld moet vooral bedoeld zijn voor activiteiten of faciliteiten met een duurzaam karakter. Eendaagse activiteiten en evenementen hebben niet onze voorkeur. Clubs kunnen zich uiterlijk 31 augustus via de website van EFDN aanmelden. Op een landelijke Meer dan Voetbaldag, die EFDN organiseert op dinsdag 18 oktober, kunnen we bekend maken welke mooie projecten we zullen ondersteunen in het eerste jaar. Het bedrag van 50.000 euro is voor de komende vier jaar gegarandeerd.”

De budgetten van de maatschappelijke activiteiten in het betaald voetbal kennen nog steeds een stijgende trend, omdat het maatschappelijk verantwoord ondernemen steeds belangrijker wordt voor de sponsors van de clubs. “Die aandacht groeit en ook het aantal activiteiten en de budgetten,” aldus Rovers. “In sponsorovereenkomsten wordt vaak ruimte gemaakt voor een maatschappelijke component. Covid heeft echter wel zijn weerslag gehad op de budgetten. Nu alles weer begint worden de budgetten ook weer verhoogd. Wij gebruiken zelf een 1%-share als richtlijn. Dus 1% van alle inkomsten dienen te worden besteed aan maatschappelijke activiteiten en impact van de club. Diverse clubs halen deze grens, maar we hebben helaas nog niet van alle clubs inzichtelijk hoe het met de exacte budgetten zit. Dat gaan we de komende periode wel verder onderzoeken. In de licentie-eis van de UEFA is komen te staan dat elke betaaldvoetbalclub een ‘sustainability manager’ moet aanstellen. Dus het belang van een goede maatschappelijke en duurzame strategie wordt voor clubs de komende jaren alleen nog maar belangrijker.”

Voor meer informatie: www.efdn.org

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst