Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

SESAM Academie ondersteunt Haagse sportverenigingen

door: Emma Meertens | 23 juni 2022

Sinds december 2021 werkt de gemeente Den Haag samen met de SESAM Academie, een organisatie bestaande uit professionele vrijwilligers die zich belangeloos inzetten voor verenigingen. In Den Haag ondersteunt de SESAM Academie inmiddels tien sportverenigingen bijvoorbeeld met het opzetten van vrijwilligersbeleid, het schrijven en ontwikkelen van een projectplan, het werven van fondsen en procesbegeleiding. Een aantal van de Haagse sportverenigingen dat ondersteund wordt, bevindt zich in de wijk Escamp. We spraken met Guido van ’t Leven, sportconsulent van het stadsdeel Escamp, over de samenwerking.

SESAM-academie-1In zijn rol als sportconsulent is Guido van ’t Leven actief om sportverenigingen vitaler te maken. Dit doet hij door middel van gesprekken waarin hulpvragen naar voren komen en dit te koppelen aan ondersteuningsaanbod. Hij is het eerste aanspreekpunt voor de sportverenigingen in zijn wijk. Naast het ondersteunen van de verenigingen, houdt hij zich ook bezig met de wijkaanpak. “Ik weet wat er speelt binnen een wijk en kan daardoor initiatieven aan elkaar verbinden. Je kunt het zien als het onderhouden van een sportnetwerk", zo legt de sportconsulent uit. Van ’t Leven groeide zelf op in een wijk vlakbij Escamp en kende de wijk daardoor redelijk goed. “Het is een wijk met veel sportmogelijkheden, maar het is wel veel van hetzelfde, er is dus weinig diversiteit. Daarnaast is het een wijk met een lage sociaal economische status. De sportverenigingen hebben hier vaak moeite om hun hoofd boven water te houden." In de wijk zijn er bijvoorbeeld een aantal accommodaties flink verouderd en hebben er veel bestuurswisselingen plaatsgevonden.

Ontbreken langetermijnvisie
De hulpvragen die van ’t Leven vanuit de verenigingen krijgt zijn vaak gericht op de korte termijn. Hij legt uit: “Het is vooral veel brandjes blussen. Er gebeurt iets, er is bijvoorbeeld een lekkage, en de vraag is dan vaak: 'gemeente, wat kunnen jullie hierin betekenen?'." De sportconsulent hoopt dat verenigingen straks vaker naar de toekomst zullen kijken en de gemeente daarvoor om ondersteuning zal vragen. “Het is nu nog vaak een stap te ver voor hen." Er zijn momenteel voldoende ondersteuningsmogelijkheden voor de verenigingen, maar om daarvoor in aanmerking te komen zullen de besturen aan de slag moeten met een langetermijnplanning.

"Ik zie het als een verlengstuk van de bestaande ondersteuning. Het zijn professionele vrijwilligers die veel bestuurlijke ervaring hebben"

Via de samenwerking met de SESAM Academie lukt het verenigingen steeds beter om dit te doen. Voordat de gemeente in zee ging met de academie, zag het ondersteuningstraject er iets anders uit: “Nadat we met de vereniging in gesprek waren gegaan, boden we bijvoorbeeld cursussen aan. Alleen hebben ze hier in hun rol als vrijwilliger vaak geen tijd voor. Er wordt natuurlijk ook veel van de vrijwilligers gevraagd, dus ik begrijp het ook goed. Maar het is voor ons als gemeente ook geen mogelijkheid om in of naast het bestuur te zitten, daar hebben we teveel andere werkzaamheden voor." 

Toegevoegde waarde
Met de komst van de SESAM Academie is dat dus wel mogelijk. In de coronaperiode kwam de gemeente met de organisatie in contact en is er gekeken wat zij konden betekenen voor de verenigingen. Van ’t Leven zag meteen de toegevoegde waarde: “Ik zie het als een verlengstuk van de bestaande ondersteuning. Het zijn professionele vrijwilligers die veel bestuurlijke ervaring hebben. Sommigen zijn gepensioneerd en sommigen doen dit naast hun werk. Ze zetten graag hun kwaliteiten in voor vrijwilligersorganisaties en kunnen ook echt naast het bestuur gaan zitten."

SESAM-academie-2De SESAM Academie kan ingeschakeld worden voor verschillende hulpvragen. Zelfs wanneer de vraag complex is en het meerdere thema’s behelst, kunnen de vrijwilligers aan de slag. Van ’t Leven legt uit hoe zo’n proces precies in zijn werking gaat: “Voordat ik de SESAM Academie inschakel, stel ik het voor aan de vereniging. Zodra zij akkoord gaan stuur ik een mailtje naar de SESAM Academie. Zij nemen dan vervolgens nog dezelfde week contact met de vereniging op. Door middel van een intakegesprek kijken twee professionals waar precies de kern van de hulpvraag ligt. Zij kunnen vervolgens aangeven wat ze kunnen doen en gaan aan de slag." Wie de twee professionals zijn hangt af van het vraagstuk, op die manier worden de verenigingen altijd gekoppeld aan iemand met de juiste kennis. 

Hulpvraag complex
Zo is de SESAM Academie momenteel actief bij een voetbalvereniging uit Escamp. De hulpvraag is daar complex, zo blijkt wel uit het verhaal van Van ’t Leven: “Leden vertrekken, er is een tekort aan vrijwilligers en de accommodatie is achterstallig qua onderhoud. Daarnaast bestaat het bestuur maar uit twee bestuurders. De SESAM Academie is samen met de vereniging aan het kijken hoe ze de vereniging weer vitaler kunnen krijgen."

Het is nog te vroeg om te concluderen dat deze samenwerking zijn vruchten afwerpt, maar de sportconsulent ziet wel dat er goede gesprekken plaatsvinden. Niet alleen deze voetbalvereniging wordt ondersteund, ook een hockeyclub die al een langere tijd op zoek is naar een penningmeester. De reacties op de vacature blijven uit en dus is de SESAM Academie opzoek gegaan naar andere mogelijkheden: “Zo zijn ze gaan onderzoeken of hier een accountancybureau uit de buurt voor gevraagd kan worden."

“We hebben met de Academie afgesproken dat we werken met een rittenkaart. Die kaart bestaat uit 180 dagdelen en kan over een langere periode gebruikt worden door de vereniging"

Vrijblijvende keuze
Niet elke vereniging gaat daadwerkelijk na een intake met de SESAM Academie in zee. Soms ontbreekt het aan intrinsieke motivatie vanuit het bestuur. Verder is een vereniging niet verplicht om met de organisatie samen te werken als bijvoorbeeld van ’t Leven dit voorstelt. Mocht er wel een samenwerking uitkomen dan is dat voor de vereniging volledig gratis. “We hebben met de Academie afgesproken dat we werken met een rittenkaart. Die kaart bestaat uit 180 dagdelen en kan over een langere periode gebruikt worden door de vereniging. SESAM houdt dit vervolgens netjes bij en brengt ons regelmatig op de hoogte van hoe het ervoor staat." Op deze manier kan de gemeente Den Haag haar verenigingen toch goed ondersteunen zonder daar direct bovenop te zitten.

SESAM-academie-3

« terug

Reacties: 1

Martin van der Gugten
23-06-2022

Interessant om de ervaring van vrijwillige professionals te koppelen aan verenigingen. Ik ben wel benieuwd of het SESAM lukt om hiervoor regionaal (in/om Den Haag) vrijwilligers met voldoende tijd en ervaring te vinden en/of op te leiden. In deze vijver vissen natuurlijk meer organisaties en verenigingen (denk aan de Haagse vrijwilligerscentrale).

Klopt het dat er per sportvereniging 180 dagdelen beschikbaar zijn? Dat is best fors: zeg maar een jaar lang 2 dagen per week (45x4ddpw). Ik ben heel benieuwd naar de resultaten over 1 of 2 jaar.

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst