Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Sport als middel voor ontwikkeling van mentale vaardigheden

door: Bas Kammenga | 9 juni 2022

Danny Rijnhout paste zijn achtergrond als verenigingsadviseur toe toen hij zijn eigen bedrijf Barbells & Punches oprichtte, een fitness- en vechtsportcommunity in Arkel met driehonderd leden. Nu hij de helft van zijn bedrijf heeft verkocht, heeft hij ruimte om de opgedane ervaringen wederom door te geven aan bestuurders en ondernemers in de sportwereld.

Tot 2018 had Danny Rijnhout een eigen adviesbureau en daarvoor was hij jarenlang actief als verenigingsondersteuner. “Ik heb in die fase veel verenigingen geholpen met het opzetten van maatschappelijke programma’s en ook met ledenwerving en sponsorwerving. Daarnaast heb ik veel vechtsportclubs geholpen met een eigen pand en de programmering. Op een gegeven moment ging het zo kriebelen dat ik het zelf ook ben gaan doen. Die droom heb ik al gehad sinds ik op mijn twintigste ging studeren.”

Metafoor
MentaalProef-1Vier jaar geleden begon het na een aantal clinics in een gymzaal met zestig leden en dat is uitgegroeid tot Barbells & Punches met nu zo’n driehonderd leden. "Ooit begonnen we met tachtig procent leden die één keer per week sportte, maar inmiddels heeft negentig procent een onbeperkt abonnement. Het is ook de enige effectieve manier om met sport bezig te zijn. Eén keer per week is daarvoor niet voldoende. Onze slogan is ‘make the impossible possible’. We coachen op gedrag, en gebruiken fitness en vechtsport als metafoor om te vechten voor iets wat de leden graag willen. We willen zelfvertrouwen geven aan kinderen, ze weerbaarder maken. En datzelfde geldt eigenlijk voor volwassenen. Mensen komen binnen met de vraag om te boksen, maar eigenlijk willen ze hulp bij stress op het werk of de ballen die ze thuis moeten hooghouden.”

Met driehonderd leden ‘draait het goed’. Het pand is geschikt voor vijfhonderd leden. “We zitten nu in twee nieuwbouwloodsen en willen het verenigingsgevoel waarborgen. De zes trainers hebben we geselecteerd op dezelfde competenties. Hoe ze kijken naar wat sport kan betekenen voor mensen en hoe ze met de mensen omgaan in de les. Daar coach ik ze ook weer op.”

"Bij het programma ‘Mentaal Proef’ zetten we deelnemers extreem onder weerstand om ze mentale vaardigheden aan te leren"

MentaalProef-2Weerstand
De mindset is bij Barbells & Punches veel belangrijker dan de fysieke component. “Wij zeggen dat we mensen persoonlijk sterk maken. Mentaal en fysiek laten we ze groeien door ze onder weerstand te plaatsen. Die weerstand is nodig om je grenzen op te zoeken, net zoals bij krachttraining. Die formule gebruiken we ook bij het programma ‘Mentaal Proef’, waarin we deelnemers extreem onder weerstand zetten om ze mentale vaardigheden aan te leren. Bij die momenten komt naar voren of je dingen wel echt aankunt. In de eerste editie deden mentaal fitte leden mee en in de tweede lichting hebben we ons juist gericht op mensen die deze vaardigheden nog niet hebben.”

Eén van de trainers is sinds januari zijn compagnon in het bedrijf. “Hij is politieagent en wilde in plaats van aan de achterkant graag aan de voorkant werken. Hij haalde jongens in de drugshandel van de straat af, maar wilde graag kijken of sport een middel kon zijn om diezelfde jongeren uit de handel kon houden. We hadden meteen een klik en hebben dezelfde gedachte over het inzetten van sport. In januari zijn we het bedrijf samen gaan runnen. Nu heb ik zelf weer een redelijke agendaruimte voor andere dingen.”

"De meeste mensen onderschatten zichzelf en denken dat ze iets niet kunnen"

Zo is Rijnhout begonnen met een opleiding tot gedragsveranderaar bij de Behavior Change Group, een onderdeel van de Radboud Universiteit. “Bij verandertrajecten in het advieswerk kwam het eigenlijk altijd neer op het gedrag van bestuurders om iets te kunnen bereiken. Mijn passie is dingen mogelijk te maken die op het oog onmogelijk lijken. In mijn loopbaan heb ik steeds dingen gedaan om te laten zien dat ik het toch wel kan. Sport heeft daar altijd een rol in gespeeld. Met alle kennis van het runnen van een club wil ik nu graag weer iets terug doen voor bestuurders. De kennis over binden van mensen, een club neerzetten, een merk maken, een community bouwen en maatschappelijke waarde laden.”

MentaalProef-3Mentaal Proef
Met het programma Mentaal Proef kun je leren presteren onder druk. “We testen een aantal waarden. Ben je eerlijk naar jezelf of iets echt kan? De meeste mensen onderschatten zichzelf en denken dat ze iets niet kunnen. We doen het bewust in een groep. In twee uur tijd bouw je echt een team. De groep zorgt er ook voor dat mensen erachter komen dat ze meer kunnen dan ze soms zelf denken. Een ander onderdeel is loyaliteit aan het team. Mensen die zich wegcijferen blijven vaak het langst met de last blijven lopen. Een derde element is ‘geef nooit op’. Als je niet opgeeft, kun je alles. Er is geen falen, maar alleen ‘niet lukken’. Dan probeer je het opnieuw en uiteindelijk lukt het altijd. Die eigenschap kun je ook creëren. De laatste missie gaat over moed. Daarbij zetten we ze in een boksring. Los van de skills geven we ook nog de kennis over weerstand, stress reduceren en dergelijke.”

"Die groep van twintig mensen die een dag met elkaar op pad is geweest, is nog steeds verbonden met elkaar. Er zijn dus vriendschappen gemaakt"

De dingen die ze observeren worden later teruggekoppeld en verbinden aan het gedrag van mensen op hun werk of thuis. “We doen een programma ook altijd met zijn tweeën. Eén die de groep leidt en één die goed observeert. Met mijn opleiding over gedragsverandering wil ik onderzoeken of de gedragsverandering ook duurzaam is. Wat gebeurt er als we het niet bereiken? Het verhaal wordt daarmee nog beter onderbouwd. In tijden van corona waren mensen geïsoleerd. Contact met anderen is waardevoller geworden. Die groep van twintig mensen die een dag met elkaar op pad is geweest, is nog steeds verbonden met elkaar. Er zijn dus vriendschappen gemaakt. Ik hoop dat het bestuurders of ondernemers inspireert om op een andere manier sport in te zetten. Namelijk om mentale eigenschappen bij mensen te trainen.”

Voor meer informatie: www.barbellspunches.nl

MentaalProef-4

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst