Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

'Welkom in Ons Voetbal' heet vluchtelingen welkom bij FC Emmen

door: Bas Kammenga | 25 mei 2022

FC Emmen startte in de zomer van 2019 een samenwerking met het Asielzoekerscentrum (AZC) Emmen middels het project ‘Welkom in Ons Voetbal’. En het project draait sindsdien volop. Gedurende twaalf weken wordt er tweemaal per week training gegeven aan vluchtelingen in de leeftijd van 7 tot 14 jaar oud. Plezier maken staat centraal. Er wordt toegewerkt naar een certificaat aan de hand van de kernwaarden van de club. Het project wordt driemaal per jaar herhaald.

XL18FCEmmen-1Jos Schaart is Manager MVO bij Stichting FC Emmen Naoberschap en vertelt hoe het maatschappelijk verantwoord ondernemen bij zijn club is ingericht: “We zijn een afdeling binnen de club, maar zijn formeel ondergebracht in een aparte stichting. Na twee jaar op de commerciële afdeling bij FC Emmen was ik vier jaar geleden de eerste medewerker van de maatschappelijke stichting. Met onze afdeling zijn we de afgelopen jaren gegroeid naar vijf medewerkers. Een mooie ontwikkeling als het gaat om maatschappelijke betrokkenheid en inzet in de regio onder de noemer van FC Emmen.”

Kerndoelen
In het begin werden er heel veel nieuwe zaken tegelijk aangepakt door de stichting, maar na vier jaar is er een duidelijke focus ontstaan. “We hebben binnen de club kerndoelen en daar moeten de projecten onder vallen. De afgelopen periode hebben we kritisch gekeken naar wat daarbij past en wat we eventueel kunnen overdragen aan andere instanties. We hebben nu vijftien vaste maatschappelijke projecten en incidenteel doen we acties samen met goede doelen. We willen ons primair richten op de bestaande projecten, zodat we kwaliteit kunnen leveren en de dingen kunnen waarmaken die nodig zijn.”

"Vanuit het internationale programma hebben we lokaal ons eigen sausje er overheen kunnen gieten"

Eén van die projecten is ‘Welkom in Ons Voetbal’. Een term die door FC Emmen is gekozen bij de promotie naar de Eredivisie, toen die de slogan ‘Ons Voetbal’ had. “Daar zijn we toen op aangehaakt,” memoreert Schaart. “De internationale term ‘Welcome through Football’ wordt gehanteerd door het European Football for Development Network (EFDN). We werken op die manier samen met voetbalclubs uit heel Europa en worden gefinancierd vanuit een Eramus Plus-project en door de UEFA Foundation. Marcel Sulmann is de projectleider binnen die clubs en zorgt voor afstemming met het AZC Emmen, het EFDN en onze maatschappelijke voetbaltrainer.”

Programma
FC Emmen werd in een eerder stadium al eens benaderd voor een project met vluchtelingen, maar had destijds nog geen goed programma om het te kunnen onderbrengen. Daar kwam in 2019 verandering in. “Onder het kerndoel ‘Meedoen’ willen we participatie verbeteren en verhogen. Vanuit het internationale programma hebben we lokaal ons eigen sausje er overheen kunnen gieten. Wat er bij ons op lokaal niveau speelde, kwam op die manier samen met het aanbod van EFDN om aan te haken bij het Erasmus Plus-programma en later ook de UEFA Foundation.”

XL18FCEmmen-2

In de eerste editie deden zo’n twintig jonge vluchtelingen mee . “We heten ze welkom in Nederland en in het voetbal door een traject van twaalf weken met twee activiteiten per week. In de Nederlandse opvangcentra is er een flink verloop, dus is twaalf weken goed te overzien. We draaien nu minimaal drie trajecten per jaar. Het bevalt alle partijen goed in deze tijd waarin veel vluchtelingen vanuit Oekraïne naar Nederland komen. Maar eigenlijk zijn er altijd wel mensen die voor oorlog vluchten of als minderheid bedreigd worden. Het voetbal is een universele taal om met elkaar in contact te komen. Ondanks de taalbarrière kunnen ze op die manier met elkaar en de lokale bevolking in contact komen.”

Fases
Het overkoepelende project van het EFDN kent drie fases. In de tweede en derde fase kunnen de vluchtelingen vervolgstappen maken. “In de eerste fase leren ze kennismaken door middel van het voetbal. In de tweede fase bieden we onder meer een workshop aan en kijken we of de jonge vluchtelingen kunnen aanhaken bij een reguliere sportvereniging of vrijwilligerswerk kunnen doen. En in de derde fase krijgt dat een nog intensiever vervolg. Daar kunnen de spelers als voorbeeld en rolmodel worden voor kinderen die later instromen, als een soort ‘good practice’.”

“In elke week komt één van onze elf kernwaarden centraal te staan, zoals respect, discipline, initiatief nemen en samenwerken"

Een mooi voorbeeld is Willy Lubowa, een voetbaltrainer die zelf vluchteling is geweest. “Hij is heel erg voetbalminded en we hebben hem benaderd om als rolmodel te fungeren tussen de kinderen, het AZC en ons eigen project. Willy is afkomstig uit Oeganda en woont inmiddels met een verblijfvergunning in Nederland. Hij komt nog geregeld bij het AZC omdat hij daar zijn vrienden heeft. Zijn betrokkenheid hebben we nodig om de doelgroep beter te kunnen bereiken. Hij houdt zelf erg van voetbal en brengt zijn enthousiasme over.”

XL18FCEmmen-3Kernwaarden
FC Emmen heeft haar maatschappelijke voetbaltrainer 24 specifieke trainingen laten ontwikkelen. “In elke week komt één van onze elf kernwaarden centraal te staan, zoals respect, discipline, initiatief nemen en samenwerken. Die kernwaarden komen terug tijdens de oefeningen in de trainingen. Tenslotte ontvangen de deelnemers in de twaalfde week een certificaat waarop staat vermeld waaraan ze hebben gewerkt door middel van spelend leren. Hun naam staat op de voorkant en aan de achterkant staan de elf kernwaarden in de vorm van een opstelling.”

Op maandag 20 juni is binnenkort de wereldwijde Internationale Dag van de Vluchteling. “Ruim een week eerder zullen vele voetballers uit landen als Oekraïne, Eritrea en Syrië samenkomen op De Oude Meerdijk. Het is één van de zogeheten ‘multiply-events’ van het EFDN. Er zullen filmbeelden gemaakt worden en die zullen worden vertoond op 20 juni, de Dag van de Vluchteling. Op die manier vraagt ook FC Emmen extra aandacht voor vluchtelingen en laat ze zien hoe de club daar mee omgaat.”

Voor meer informatie: Welcome Through Football

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst