Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Allereerste volledig recyclebare kunstgrasveld is een feit

door: Bas Kammenga | 25 mei 2022

Grass2Grass, een volledig recyclebaar kunstgrassysteem van RSI Sports is 26 april jongstleden in de prijzen gevallen en won - samen met drie andere innovaties - de Innovatieprijs Sportaccommodaties. De innovatieprijs is een gezamenlijk initiatief van de Branchevereniging Sport en Cultuurtechniek (BSNC), Vereniging Sport en Gemeenten, NOC*NSF, Sportinnovator en de Vakbeurs Sportaccommodaties. RSI Sports ontwikkelde Grass2Grass samen met een groep consultants en DSM-Niaga en is inmiddels in het bezit van het patent op het gebied van kunstgras gebaseerd op volledig polyester. Het gewonnen geldbedrag van tweeduizend euro zal RSI Sports besteden aan het verder verspreiden van kennis over deze baanbrekende innovatie.

XL18Grass2Grass-1Recreational Systems International, ofwel RSI Sports, is begonnen in 2011 toen Arnoud Fiolet zijn kennis en ervaring uit de kunstgrasmarkt meenam en de lijn koos van ‘Reliable, Sustainable, Innovative’ sportinfrastructuur. Anno 2022 is het bedrijf in zes businessunits en met zo’n twintig medewerkers actief in de hele wereld, van Australië tot Italië, van Spanje tot Noord-Amerika en van Zuid-Amerika tot de Benelux. “We zijn altijd bezig met de innovatie in de sport, met het vinden van nieuwe concepten en manieren. We werken op de lokale markten samen met salesmanagers en agenten”, vertelt Fiolet.

De zes businessunits zijn bezig met de volgende thema’s: grasgroei-verlichting, modulaire vloerpanelen, airdomes (blaashallen), camerasystemen, ‘instant’-padel en kunstgras. “Op het gebied van het printen van modulaire sportvloeren zullen we een poging doen om de volgende innovatieprijs te winnen,” voorspelt Fiolet. “Op het gebied van kunstgras zijn we de meest innovatieve speler in de markt, op LED grasgroei-gebied de meest innovatieve en duurzame. Wat betreft blaashallen hebben we een A-energielabel. Onze concurrentiefilosofie is dat we vaak weliswaar de duurste, maar ook de meest duurzame en economische zijn in elk segment.”

"Als het mogelijk is om indoortapijt van volledig polyester te maken en daarmee honderd procent recyclebaar in dezelfde toepassing waarom dan niet met buitentapijt? Waarom dan niet kunstgras?"

Innovatieprijs
Grass2Grass kent zijn oorsprong in 2018 toen er veel ophef was over de afvalberg in Dongen. Fiolet: “De overheid heeft een aantal instrumenten om de markt te prikkelen met oplossingen te komen, zoals een Small Business Innovation Research-programma (SBIR). Zij stellen geld ter beschikking in een aanbesteding waaraan een resultaatverplichting zit. Het is dus geen subsidie, maar een budget van - in dit geval - anderhalf miljoen euro om het ‘end of life’-probleem van kunstgras op te lossen. Er kwamen twee winnaars uit de bus. Dit initiatief was één van de twee winnaars. Als het mogelijk is om indoortapijt van volledig polyester te maken en daarmee honderd procent recyclebaar in dezelfde toepassing waarom dan niet met buitentapijt? Waarom dan niet kunstgras? Dat waren onze vragen.” 

“Daarover zijn we ‘out of the box’ gaan nadenken. We zijn met de daarbij betrokken partijen begonnen aan een traject van drie jaar vallen en opstaan. Theoretisch moest het kunnen, maar we hadden wel met sportspecifieke eigenschappen te maken. We hebben ons afgevraagd wat voldoet aan de eisen van het voetbal en het hockey, omdat alle andere sporten qua eisen een makkelijke afgeleide zijn voor het gebruik in deze twee specifieke sporten.”

XL18Grass2Grass-2Drie uitdagingen
Zestig jaar geleden startte de kunstgraswereld met polyamide en vervolgens werd uit kostenoverweging overgestapt op polypropyleen en polyethyleen. “De eisen op het gebied van duurzaamheid kennen we pas twee jaar. In Europa zijn Nederland, Zwitserland en Scandinavië momenteel nog maar de enige landen waar deze eisen ook echt serieus worden genomen.”

Er lagen voor de samenwerkende partijen drie uitdagingen: het garen, de backing en de afwerking. “Zijn er garens van polyester te maken die zacht genoeg zijn voor een sliding en stevig genoeg voor intensief gebruik? De tweede uitdaging was een backing vinden van dezelfde PES-materiaalfamilie. En de derde uitdaging was dat de coating ook uitdiezelfde PES moest bestaan om 100% ‘closed loop’-recycling mogelijk te maken. Uitgangspunt daarbij is dat polyester, net als de Coca Cola-fles, slijt maar weer teruggebracht kan worden in zijn oorspronkelijke vorm en kracht.

"We hebben van buiten naar binnen gekeken en zijn drie jaar met polyester bezig geweest"

Materiaalfamilie
Polyethyleen is juist een degeneratief materiaal en daarvan kunnen ze bijvoorbeeld slagplanken maken, maar dat is dus niet volledig circulair. “De EU-uitgangspunten voor de jaren 2030 tot 2050 zijn zo, dat elke industrie zichzelf in een ‘closed loop’ moet kunnen voorzien in plaats van als doorgeefluik van (rest)afvalproducten. We hebben van buiten naar binnen gekeken en zijn drie jaar met polyester bezig geweest. Zo bestaat Grass2Grass kunstgras dus uit dezelfde materiaalfamilie die herbruikbaar is in dezelfde toepassing.”

XL18Grass2Grass-3De eerste paar testsoorten waren een mislukking. “Pas bij proef acht hadden we de dikte van het garen te pakken om de speltechnische en slidingeigenschappen aan te kunnen. Toen zijn we zelf met de coating aan de slag gegaan. Ondertussen werd DSM-Niaga verkocht aan Covestro en is RSI Sports zelf verder gegaan met de ontwikkeling van het Grass2Grass-systeem.”

Toekomst
In Eindhoven en Valkenswaard liggen testvelden en er volgt er nog een in Oss. “Later dit jaar gaan we door Europa testvelden leggen. Bewust op verschillende plekken met andere weersomstandigheden en wisselende sporten en andere soorten ‘infill’. We laten het momenteel certificeren door de grote sportbonden. Ons primaire doel was om honderd procent circulair de ‘loop’ te sluiten. Over een paar jaar moeten we verder doorschakelen naar een waterloos hockeyveld en een ‘infill’-loos voetbalveld.”

"Wij hebben een erg interessante boodschap, die we graag verder willen verspreiden richting gemeenten en andere geïnteresseerden in de rest van de sportwereld.”

“Een veld is dan een grondstof en geen afval meer. Als je dit fenomeen doortrekt dan kun je serieus gaan nadenken over andere eigendoms- en financieringsvormen. Een afgeleide innovatie is een Product as a Service-model (PaaS-model). Dat kan vooral interessant zijn voor kleine en middelgrote gemeenten. Het prijzengeld van tweeduizend euro dat de innovatieprijs opleverde, willen we overigens graag steken in een evenement ter verbreding van de kennis die we opdoen aan de hand van onze ervaringen. Wij hebben een erg interessante boodschap, die we graag verder willen verspreiden richting gemeenten en andere geïnteresseerden in de rest van de sportwereld.”

Voor meer informatie: Innovatieprijs Sportaccommodaties; vier winnaars

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst