Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Eindhovense wethouder sport pleit voor innovatienorm

door: Leo Aquina | 7 april 2022

“Innovatie in sport hoeft niet altijd veel geld te kosten”, zegt Stijn Steenbakkers. “We moeten er vooral constant mee bezig zijn.” Als wethouder sport in de gemeente Eindhoven is Steenbakkers lid van het Topteam Sport van Sportinnovator. In die laatste hoedanigheid deed de politicus onlangs een oproep aan zijn collega-wethouders in andere gemeenten om minstens 3% procent van hun sportbudget te reserveren voor innovatie. “Zorg ervoor dat sport - en met name innovatie in sport - na de verkiezingen goed in het coalitieakkoord komt te staan,” aldus Steenbakkers.

StijnSteenbakkers-1De wethouder heeft veel affiniteit met sport. “Ik kon een beetje hockeyen en heb dat altijd met veel plezier gedaan,” zegt hij. “Fanatiek maar niet goed genoeg voor de oranje jeugdelftallen.” Tegenwoordig staat Steenbakkers langs de lijn van het hockeyveld bij zijn kinderen. Zijn eigen passie voor sport legt hij in zijn werk als wethouder en lid van het Topteam Sport van Sportinnovator, een door het ministerie van VWS geïnitieerd netwerk om sportinnovatie in Nederland te bevorderen. Het topteam bestaat uit prominente vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, wetenschap en hbo, gemeenten, sport en de overheid. Steenbakkers vertegenwoordigt als wethouder uit Eindhoven de gemeenten.

Eindhoven heeft innovatie met onder meer de High Tech Campus hoog in het vaandel staan en Steenbakkers voelt zich bij Sportinnovator dan ook als een vis in het water. Hij vertelt enthousiast over de initiatieven in zijn stad op het gebied van sport en innovatie. “We moeten veel innovatiever zijn met sport en daarom moet je in de budgetten ook echt geld reserveren om nieuwe dingen te proberen. Zo gaat er in Eindhoven bijvoorbeeld subsidie naar zwembad De Tongelreep om daar de zwemles van de toekomst te realiseren, want er is iets vreemds aan de hand met zwemmen. Vrijwel alle kinderen gaan naar zwemles in dit land, maar nog niet één procent kiest uiteindelijk zwemmen als sport. Met die zwemlessen van de toekomst willen we de sport voor de toekomst aantrekkelijker maken.”

"Innovatie levert naast maatschappelijke of sportieve winst vaak ook gewoon geld op”

Aandacht voor innovatie
Steenbakkers hoopt dat alle gemeenten 3 procent van het sportbudget reserveren voor sport. Waar komt dat getal vandaan? “Dat is een referentie aan de Europese norm dat landen 3 procent van hun Bruto Binnenlands Product in research en development zouden moeten steken,” aldus de wethouder. In Eindhoven ligt dat bedrag hoger als het om sport gaat. Steenbakkers: “Ik schat dat we ongeveer op het dubbele zitten. Dat zit in kleine dingen op sportparken, zoals slimme energiemeters waardoor verenigingen beter kunnen besparen, of andere manieren van verduurzaming van accommodaties. Het hoeft niet altijd veel geld te kosten, maar als je innovatie borgt in het coalitieakkoord, zorg je dat er aandacht voor is. Innovatie levert naast maatschappelijke of sportieve winst bovendien vaak ook gewoon geld op.”

StijnSteenbakkers-2Marathon als proeftuin
De marathon van Eindhoven is al jaren proefterrein voor sportinnovatie. Steenbakkers vertelt over een gezamenlijk onderzoek van universiteiten en hogescholen in Nijmegen, Tilburg en Eindhoven, waarbij deelnemers een chip inslikken. Hierdoor komen wetenschappers meer te weten over de kernlichaamstemperatuur tijdens inspanning. Een andere innovatie tijdens de marathon was een stuk eenvoudiger, maar niet minder opzienbarend. Steenbakkers: “We hebben op een gegeven moment geëxperimenteerd met de kilometerbordjes. In plaats van de kilometers op te laten lopen naar het eind, lieten we de bordjes aflopen, van 42 naar nul. Mensen bleken daardoor daadwerkelijk harder te gaan lopen.”

De meeste innovaties in de sport komen voort uit de drang naar sneller, hoger en sterker uit het Latijnse motto van de Olympische Spelen Citius, Altius Fortius. Waarom moeten lokale overheden daar in hun sportbudget geld voor vrijmaken? Steenbakkers: “Innovaties in de sport leiden vaak tot innovaties in het gewone leven van mensen, bijvoorbeeld in de zorg, Sporten is belangrijk en innovaties die onbewust meer uitnodigen om te bewegen, zijn goed voor onze gezondheid. In Eindhoven geloven we als Nederlandse innovatiehoofdstad in het Triple Helix-model, waarin onderwijsinstellingen, bedrijfsleven en overheden de handen ineen steken. Je moet het echt samen doen.” Steenbakkers weet na de verkiezingen nog niet hoe de nieuwe coalitie in Eindhoven eruit zal zien maar zijn partij, het CDA, is met zes zetels van voorheen de vijfde nu de tweede partij in de raad, dus de wethouder hoopt mee te kunnen schrijven aan een nieuw coalitieakkoord waarin hij sportinnovatie opnieuw stevig wil borgen.”

Voor meer informatie: oproep van Stijn Steenbakkers aan gemeenten

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst