Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Voetbalclubs in Europa in actie voor hulp aan Oekraïne

door: Rutger Oosting | 24 maart 2022

Het European Football for Development Network (EFDN) heeft Europese voetbalclubs dringend verzocht om Oekraïne te steunen en waar mogelijk te helpen. Door heel Europa zijn clubs inmiddels inzamelingsacties gestart om spullen richting Oekraïne te sturen.

De grootste voetbalclub van Oekraïne - Shakhtar Donetsk - heeft inmiddels in Lviv, de grootse stad in het westen van Oekraïne, een shelter center opgezet in het stadion. In dit stadion werd in 2012 nog het EK Voetbal gespeeld. “Shakhtar speelt zijn wedstrijden al ruim acht jaar in Kiev vanwege de oorlog in het oosten van Oekraïne. In 2014 heeft Shakthar Donetsk hun stadion al opengesteld voor vluchtelingen en als hulppost van het Rode Kruis. Wij werken al sinds 2017 samen met Shakhtar in een aantal maatschappelijke projecten die zij uitvoeren door geheel Oekraïne. Meteen na de inval door Rusland heeft Shakhtar contact met ons opgenomen met de vraag of wij konden ondersteunen bij een initiatief voor de opvang van mensen in het stadion in Lviv”, legt Hubert Rovers - chief executive officer bij EFDN - uit. “Er is plek voor vierduizend vluchtelingen.” 

EFDN-1Van Benfica tot Aston Villa
“Wij hebben een oproep gedaan richting de voetbalclubs met de vraag of ze willen ondersteunen door middel van geld of middelen om die opvang mogelijk te maken. Middelen die het meest noodzakelijk zijn - matrassen, kussens en beddengoed - maar ook lang houdbaar voedsel is zeer welkom. Dat is inmiddels al aardig gelukt. Helaas is het nooit genoeg”, gaat Rovers verder. Clubs als Aston Villa (Engeland) en Young Boys (Zwitserland) zijn gestart met lokale inzamelingen en SL Benfica heeft inmiddels al vijf vrachtwagens vol met goederen richting Oekraïne gestuurd. Ook Nederlandse clubs als NAC Breda en De Graafschap zijn inmiddels inzamelingsacties begonnen. Mochten andere clubs zich aan willen melden, dan kan men contact opnemen met EFDN en zal alles zo snel mogelijk in gang worden gezet.

“Het is prachtig om te zien dat voetbalclubs in actie komen om de mensen in Oekraïne te helpen”

De Poolse voetbalclub Legia Warschau heeft hier ook nog een mooie rol in. De club vangt de goederen van de andere clubs op en vanuit het stadion van Legia Warschau worden de goederen de grens met Oekraïne overgereden. “Legia heeft zich als tussenpersoon aangeboden. De clubs kunnen het vervoer over de grens niet organiseren omdat je in oorlogsgebied komt. Het stuk vanaf het stadion van Legia Warschau naar Lviv regelt Shakhtar Donetsk samen met de overheid van Oekraïne. Het is prachtig om te zien dat voetbalclubs in actie komen om de mensen in Oekraïne te helpen.”

EFDN-2#FootballForPeace
“Voor de oorlog uitbrak waren wij als EFDN al bezig met de #FootballForPeace-campagne om de mensen in Oekraïne een hart onder de riem te steken. Op 6 april is het de internationale dag van sport, development en peace. Die dag gaan wij met ons hele Europese netwerk stilstaan bij de oorlog in Oekraïne om die mensen daar een hart onder de riem te steken. Als Europees voetbal staan wij achter Oekraïne. Dat willen wij op deze dag uit gaan dragen. We zijn nog met een aantal dingen bezig, maar dat is nog niet helemaal bekend. Wel bekend is dat alle clubs op hun kanalen de steun aan Oekraïne gaan uitspreken.”

Voor meer informatie: Urgent appeal to European Football organisations to help Ukraine

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst