Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

"Mensen zijn heel trots op de club"

door: Rutger Oosting | 17 februari 2022

NAC Breda is veel meer dan alleen de negentig minuten voetbal op vrijdagavond. De club zet zich door middel van acht lopende projecten in voor de supporters en mensen wonend in de omgeving van Breda. “Als voetbalclub kun je heel veel waarde hebben buiten het veld”, zegt Niels Quispel, manager MVO bij ‘de Parel van het Zuiden’.

NACMaatschappelijk-1“De club heeft een enorme aantrekkingskracht. Wij geloven erin dat wij krachten kunnen bundelen om als club ook een maatschappelijke rol te spelen in de regio. Het zit eigenlijk in het DNA van NAC Breda. De club bestaat door de supporters en vanuit die gedachte is ook de maatschappelijke rol ontstaan. Wij hopen op deze manier iets terug te kunnen doen”, vertelt Quispel. “We winnen niet heel veel prijzen, maar we kunnen wel op veel andere manieren bijzonder zijn. Mensen zijn heel trots op de club.”

Niemand Buitenspel
Bij NAC Breda lopen op dit moment acht projecten. Eén van die projecten is Niemand Buitenspel. Dit is een project voor jongeren en/of jongvolwassenen met een bijstandsuitkering, lichamelijke, psychische of verstandelijke beperking. Bij Niemand Buitenspel krijgen die jongeren de kans om werkervaring op te doen binnen de facilitaire afdeling van NAC Breda met als uiteindelijke doel een plek op de arbeidsmarkt te vinden. “Niemand Buitenspel is een traject van drie tot zes maanden. De deelnemers stellen aan het begin van het traject een persoonlijk ontwikkelingsplan op. Wat willen ze bereiken? Hoe gaan ze dit doel bereiken?”, aldus Quispel.

De deelnemers worden uiteindelijk geholpen bij het zoeken naar betaald werk of eventueel een vervolgopleiding. “Hierbij maken we gebruik van het sponsornetwerk van NAC Breda”, zegt Quispel. “Hier komen vaak hele mooie matches uit naar voren. Het komt ook voor dat wij de deelnemers na het traject bij NAC Breda nog blijven begeleiden in het werkveld. Als mensen de proefperiode door zijn dan nemen wij afstand. Dan hebben wij er alles aan gedaan om die persoon 'warm' over te dragen aan het bedrijf.”

“Alle deelnemers gaan een persoonlijk traject in van twaalf weken"

NAC Telt
NAC Breda rondde onlangs een pilot van een nieuw project af: NAC Telt. Dit project zal binnenkort definitief uitgerold worden. NAC Telt is een leefstijlprogramma voor supporters met een seizoenkaart waarmee NAC Breda de supporters probeert te helpen bij het verbeteren van hun gezondheid: meer bewegen, gezonder eten en een betere balans krijgen tussen actief en ontspannen. “Alle deelnemers gaan een persoonlijk traject in van twaalf weken. Twee keer in de week zijn er beweegmomenten in het Rat Verlegh Stadion onder begeleiding van professionele coaches. Aan het begin en aan het einde van het traject zijn er weegmomenten om de vooruitgang te kunnen zien.”

NACMaatschappelijk-2Ook krijgen de deelnemers workshops over voeding, beweging, slaap en mindset. “De workshop over mindset wordt bijvoorbeeld gegeven door Robbie Haemhouts, een oud-speler van NAC Breda. Dat vinden de deelnemers hartstikke leuk. Een mooie wisselwerking tussen een oud-speler en een supporter.”

NAC Telt is voor seizoenkaarthouders die gezonder willen leven. Dit wil echter niet zeggen dat er geen frikandellen of kroketten meer verkocht gaan worden bij wedstrijden van NAC Breda. “Dat is een hele lastige. Voor de mensen is het toch een middagje of avondje uit." 

Blindentribune
NAC Breda is op de achtergrond bezig met het uitrollen van een blindentribune. “Bij veel clubs is er al een blindentribune. Wij zijn alleen bezig met een systeem waardoor de mensen op hun eigen plek kunnen blijven zitten in het stadion en niet op de speciale blindentribune hoeven te zitten zonder vrienden en familie. Het commentaar is dan overal te beluisteren in het stadion en dus zijn die mensen niet gebonden aan een bepaalde plek in het stadion. We hebben de laatste technische test achter de rug, dus we kunnen dit binnenkort definitief gaan integreren tijdens thuiswedstrijden. We hopen het dit seizoen nog definitief uit te gaan rollen.”

Voor meer informatie: Niemand Buitenspel en NAC Telt

NAC Telt is een leefstijlprogramma voor supporters met een seizoenkaart waarmee NAC Breda de supporters probeert te helpen bij het verbeteren van hun gezondheid

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst