Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Stimuleren van gedragsverandering is niet altijd makkelijk

door: Emma Meertens | 17 februari 2022

Dr. Karen van Hoye is gepromoveerd in de bewegingswetenschappen aan de KU Leuven en geeft sinds vijf jaar les aan de Fontys Sporthogeschool. Haar interesse gaat vooral uit naar gedragsverandering en hoe mensen te stimuleren op een gezonde en duurzame manier te leven. 

KarenVanHoye1Haar ouders zagen al snel dat Karen van Hoye iets met sport moest gaan doen. Als kind deed ze aan zwemmen en turnen en die passie voor sport is nooit verdwenen. “Ik loop zeventig kilometer per week en doe mee aan halve marathons. Daarnaast geef ik wekelijks spinningslessen”, zo vertelt Van Hoye. Na de middelbare school volgde ze aan de universiteit de opleiding tot sportleraar, maar dat bleek achteraf niet haar droombaan. En dus vervolgde ze haar studieperiode aan de universiteit. Ze promoveerde in de bewegingswetenschappen en ontdekte dat lesgeven aan de universiteit haar wel beviel: “Ik vind het leuk om met theorie bezig te zijn”.

Effect persoonlijke coaching
In haar promotieonderzoek onderzocht ze het effect van feedback op de activiteitspatronen (en de in-activiteitspatronen) van de werkende mens en de meerwaarde van een persoonlijke bewegingscoach. Om effect te achterhalen, begeleidde Van Hoye vier groepen van 56 mensen. De ene groep kreeg alleen feedback in hoe actief ze waren na een bepaalde nulmeting. “Tegen die groep zeiden we: zo actief ben je nu, probeer de aankomende vier weken te werken aan je gezonde levensstijl.” De andere drie groepen kregen meer begeleiding: zo kreeg een deel een stappenteller mee, een deel een uitgebreide activitytracker en een deel werd wekelijks individueel begeleid door Van Hoye zelf. “We vroegen ons dus af: heb je dat persoonlijke en menselijke aspect nodig voor een levensstijlverandering? Na vier weken bleek al dat de groep met persoonlijke coaching veel actiever was dan de andere groepen.” Ook op de lange termijn was hetzelfde beeld te zien.

“Eigenlijk zou je na een halfuur zitten moeten gaan staan. Alleen staan is trouwens ook niet voldoende, voor de doorbloeding moet je rondlopen"

Maar het stimuleren van zo’n gedragsverandering is niet altijd makkelijk: “Mensen gaan pas veranderen als de voordelen drie keer zo groot zijn als de nadelen. Zolang je die balans niet kunt overhellen en men de voordelen niet ziet, dan kun je blijven coachen, maar het gedrag zal niet veranderen.” 

Koppeling met de praktijk 
Die gedragsverandering staat ook deels centraal in de lessen die ze geeft aan de studenten van de Fontys Sporthogeschool in Eindhoven. Zij worden onder meer opgeleid tot sportmanager, leefstijlcoach en kracht- en conditiespecialist. Van Hoye moet er wel wat voor over hebben om hen les te geven want ze woont op zo’n honderd kilometer afstand. Waarom ze er dan toch voor koos om te solliciteren: “Het hbo is meer mijn ding vanwege de koppeling met de praktijk. En ik vind de communicatie met Nederlandse studenten fijner dan met Belgische studenten.”

KarenVanHoye2Naast het lesgeven, begeleidt ze ook studenten die onderzoek doen binnen het lectoraat ‘Move To Be’ dat het werkveld met onderzoek wil verbinden. Een van de meest recente onderzoeken gaat over welke elementen bepalen waarom iemand zit. “Eigenlijk zou je na een halfuur zitten moeten gaan staan”, legt Van Hoye uit. “Alleen staan is trouwens ook niet voldoende, voor de doorbloeding moet je rondlopen.” Er is gekeken of dit zitgedrag veranderd kan worden door e-coaching; het coachen van mensen op afstand. “We voerden dit onderzoek uit nog voor de coronaperiode. Toen was e-coaching vrij bizar, inmiddels is het normaal.” Coaching op afstand is trouwens niet in elke situatie optimaal: “Je kunt niet goed interpreteren hoe iemand reageert, de moeilijke gesprekken geef ik dus liever offline.”

Eigen boek
Tijdens de coronaperiode sloeg de verveling toe bij Van Hoye. Waar ze normaal in Nederland voor de klas stond en in de avonduren als spinninginstructeur werkte, moest ze haar leven nu anders inrichten. Ze besloot een boek te schrijven: 'De Conditiegids'. “In het boek licht ik de basisprincipes van training toe, maar vertel ik ook over de werking van het menselijk lichaam, voeding en voedingssupplementen en het mentale aspect.” Alle kennis die Van Hoye tot nu toe heeft verzameld, is samengebundeld in het boek. Voor eerstejaars studenten is deze bundel dan ook een mooi startpunt voor hun carrière in de sport.

“Ik vind het menselijk lichaam heel fascinerend. Mocht ik opnieuw een studie kiezen, dan zou ik voor geneeskunde kiezen” 

Sinds januari dit jaar is ze ook actief als freelance health coach bij het Belgische bedrijf Leadlife. Deze start-up houdt zich bezig met epigenetica en onderzoekt, aan de hand van dna en bloedwaardes, wat het beste leefstijladvies voor iemand is. “Als uit het dna en de bloedwaardes bijvoorbeeld blijkt dat iemand meer aanleg heeft voor blessures, dan weten wij dat we voor diegene een blessurepreventieprogramma moeten maken.” Met deze technieken worden onder andere topsporters geholpen, maar vanaf maart kan iedereen er gebruik van maken. Voor Karen van Hoye is dit werk een mooie toevoeging aan het lesgeven en krijgt ze de mogelijkheid om nieuwe dingen te leren. “Ik vind het menselijk lichaam heel fascinerend. Mocht ik opnieuw een studie kiezen, dan zou ik voor geneeskunde kiezen.” 

Voor meer informatie: tijdens het kennisevent Fontys SHARE met als motto 'Een leven lang bewegen' gaf Karen van Hoye een presentatie over stress en slaapmanagement

KarenVanHoye3

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst