Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Urban Sports tijdens de gymles

door: Rutger Oosting | 17 februari 2022

Binnen het lectoraat ‘Bewegen in en om School’ van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) is een nieuw onderzoeksproject gestart: Urban Sports. Hierbij kijkt docent-onderzoeker Nicky Nibbeling hoe de lessen lichamelijke opvoeding en de openbare ruimte rondom de school elkaar kunnen versterken. “Door de combinatie te maken is de kans groter dat de leerlingen hun beweegidentiteit ontdekken. Hiermee hopen wij de jongeren voor te bereiden op een leven lang bewegen”, legt Nibbeling uit. De HvA voert het project uit in samenwerking met vier middelbare scholen in Amsterdam, de opleiding buurtsportcoach met specialisatie urban sports bij het ROC Amsterdam en de Gemeente Amsterdam.

BeweeggedragVMBOers-1

Het project Urban Sports is ontstaan doordat jongeren steeds minder aan verenigingssporten doen en vaker in de stad bewegen en sporten. “De link tussen de urban sportsfaciliteiten in Amsterdam en de middelbare scholen is er alleen nog niet”, zegt Nicky Nibbeling. “Er liggen nog kansen om dat op elkaar aan te laten sluiten en te verbeteren.”

Urban Sports is de laatste jaren hard gegroeid. Ook de gemeente Amsterdam heeft inmiddels een meerjarenplan klaarliggen om Urban Sports meer te integreren in het leven in de stad. “Veel sporten kun je doen zonder een vereniging of een abonnement in de sportschool. In Amsterdam zijn al verschillende freerunparcours, kun je in elk park wel bootcampen en zijn er veel skateparks. Ook zijn er in Amsterdam verschillende ‘urban sports-plekken’. Bijvoorbeeld het grote skatepark bij het Zeeburgereiland en natuurlijk de Cruyff Courts en de 3x3 basketballveldjes. Ook dat valt allemaal onder het begrip urban sports.”

Het project
Het project is begin februari gestart en bestaat uit drie blokken. “In de eerste fase brengen we factoren in kaart die van invloed kunnen zijn op de deelname aan urban sports. Dit doen we door middel van literatuuronderzoek en interviews met leerlingen van middelbare scholen. In de tweede fase houden we co-creatiesessies met leerlingen, vakleerkrachten Lichamelijke Opvoeding, buurtsportcoaches en experts op het gebied van het inrichten van de openbare ruimte binnen de gemeente Amsterdam. In de derde fase analyseren we de resultaten en zetten het om tot een advies”, somt Nicky op.

"Hoe vaardiger kinderen zich voelen bij een sport, hoe groter de kans dat ze dit uit zichzelf gaan doen"

Resultaten
Uit het project resulteert een checklist van zaken die belangrijk zijn bij het inrichten van urban sports-plekken zodat jongeren daar gebruik van gaan maken. En de onderzoekers willen een verbinding met de lessen lichamelijke opvoeding. “Hoe kun je die lessen meer naar buiten krijgen? Maak eens meer gebruik van de omgeving. Dat proberen we door veel te praten en te discussiëren uit die co-creatiesessies te krijgen”, zegt Nibbeling. “Als je die gymlessen op urban sports-locaties gaat geven, dan is de kans ook groter dat jongeren er in hun vrije tijd gebruik van gaan maken. Dat laat onderzoek ook zien: hoe vaardiger kinderen zich voelen bij een sport, hoe groter de kans dat ze dit uit zichzelf gaan doen en hoe meer de kinderen dus ook gaan bewegen.” 

UrbanSports-1Andere gemeenten
De gemeente Amsterdam heeft de urban sports al helemaal omarmd. Ook in de rest van Nederland zijn er steeds meer gemeenten die bezig zijn met urban sports. Is de checklist die uit het onderzoek naar voren komt ook bruikbaar voor andere gemeenten? “Het idee is dat de gemeente Amsterdam aan de slag gaat met onze aanbevelingen. Dit kan natuurlijk ook voor andere gemeenten interessant zijn. Andere steden hebben ook faciliteiten die geschikt zijn voor urban sports.”

Wanneer is het project volgens Nibbeling geslaagd? “We hopen de eerste resultaten binnen een jaar te zien. We zijn nu pas bij de eerste stap van de ontwikkeling en aansluiting van urban sports. Het zal enige tijd in beslag nemen totdat je het in de praktijk gaat zien. Het aanpassen van de lessen lichamelijke opvoeding kan snel gaan denk ik. Veel scholen zitten naast een skatepark, maar gebruiken het niet. Dat is zonde. Wij hopen mooie verbindingen tot stand te brengen. Voor mij is het project geslaagd als de meewerkende partijen door urban sports dichter tot elkaar komen. Samen aan de slag gaan om het beweeggedrag van de jongeren te stimuleren.”

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst