Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

"Als voetbalclub kun je heel veel betekenen voor de supporters"

door: Rutger Oosting | 3 februari 2022

De VVV Foundation is in samenwerking met Move2Score gestart met het project VVV-Venlo Sta Sterk! Doel van dit project is om de kinderen van basisscholen en het voortgezet onderwijs te versterken in hun sociale redzaamheid, weerbaarheid en zelfvertrouwen.

VVVStaSterk-1De VVV-Venlo Sta Sterk-training bestaat uit een programma van negen weken waarin verschillende opdrachten en beweegactiviteiten worden uitgevoerd. De lesonderwerpen worden gekoppeld aan voetbal en gegeven door Marloes van Leeuwen-Faesen. Tien jaar geleden startte zij met haar eigen bedrijf Move2Score, waarmee ze kinderen hoopt te helpen tegen pesten door middel van het weerbaar maken van de kinderen. Deze training wordt gegeven vanuit de Stichting Omgaan met Pesten. Hieruit is vorig jaar de samenwerking met VVV-Venlo ontstaan. In eerste instantie waren dit vooral kinderen uit groep 7 en 8, maar de training is inmiddels ook aan andere groepen gegeven. “Kinderen uit groep 7 en 8 maken zich vaak zorgen over de volgende stap in hun leven: de middelbare school.”

VVV-Venlo
De Sta Sterk-training is volledig in een VVV-Venlo-sausje gegoten. Zo komt Van Leeuwen-Faesen in VVV-tenue op de scholen en wordt ze soms geholpen door spelers van het eerste elftal. De laatste les is altijd een groot feest voor de deelnemers. Als echte spelers gaan de kinderen met een VVV-Venlo busje naar het Covebo Stadion – ofwel De Koel – waar ze worden ontvangen door mascotte Koelie en krijgen ze hun eigen VVV-Venlo-diploma uit handen van de sponsor ‘vandeLoo wire & fencing’, welke het project een warm hart toedraagt. In het stadion krijgen de kinderen vervolgens een rondleiding en mogen ze vlakbij het veld komen.

"Als je de wat ‘zwakkeren’ heel sterk maakt, dan heeft dat vaak een hele positieve invloed op de groep”

“Normaal gesproken zijn het tien lessen in een klein groepje. Voor VVV-Venlo heb ik het breder getrokken en betrek ik in eerste instantie de hele klas erbij”, legt Van Leeuwen-Faesen uit. “Ik begin altijd met een workshop voor de hele klas waarin de kinderen leren over hun rol in een groep. Welke verantwoordelijkheid heeft iedereen om van de klas een leuke klas te maken? Hoe kom je voor jezelf en anderen op? Die vragen worden in de eerste les beantwoord.”

VVVStaSterk-2Na de eerste workshop worden de minder weerbare kinderen uit de klas gekozen om de rest van het traject mee in te gaan. “Ik heb liever een kleinere groep omdat ik dan aan iedereen evenveel aandacht kan geven en betere kwaliteit kan bieden. In een hele klas is dit niet altijd mogelijk. In die kleinere groep gaan we echt aan de slag met de leerstof om te proberen die kinderen meer zelfvertrouwen te geven en weerbaarder te maken. Denk hierbij aan grenzen aangeven, je mening geven, omgaan met groepsdruk en reageren als je last hebt van iemand of als iemand je pest. Het gaat om positieve gedachten en met name je sterker voelen en leren hoe je voor jezelf en voor anderen op kan komen. Je ziet dan meteen dat de groepsdynamiek in zo’n klas gaat veranderen. Als je de wat ‘zwakkeren’ heel sterk maakt, dan heeft dat vaak een hele positieve invloed op de groep.”

Enthousiast
Niet alleen kinderen, maar ook ouders zijn razend enthousiast over het project. Zij worden er namelijk ook bij betrokken via een ouderavond en een werkboek waar alle lesstof en leuke opdrachten in zijn verwerkt. In de omgeving van Venlo hebben al tientallen kinderen hun VVV-Venlo Sta Sterk Diploma op zak. “Omdat we dit nu vanuit VVV-Venlo doen, maakt het veel meer indruk op de kinderen. Als ik gewoon als Sta Sterk-trainer op school kom, dan maakt dat weinig indruk. Maar als ik in mijn VVV-outfit kom, dan heb ik meteen hun aandacht”, vervolgt Van Leeuwen-Faesen.

"Ik denk dat dit project voor veel BVO’s een mooie manier kan zijn om iets bij te dragen aan de maatschappij"

De kinderen die worden gekozen krijgen een echt spelerscontract en een shirt van VVV-Venlo. “Dit zijn vaak al onvergetelijke ervaringen voor die kinderen”, zegt ze. “Ook is het werkboek dat ik gebruik van Stichting Omgaan met Pesten helemaal in de stijl van VVV-Venlo gemaakt. Er staan nu bijvoorbeeld foto’s van spelers in met quotes als ‘wees trots op jezelf’ en ‘het enige wat tussen jou en je doel staat, is hetgeen wat je jezelf vertelt’. Die quotes van de spelers, die door de kinderen als rolmodel worden gezien, maken altijd veel indruk.”

VVVStaSterk-3Andere profclubs
Nu de Sta Sterk-training in samenwerking met VVV-Venlo een groot succes is gebleken, hoopt Van Leeuwen-Faesen dat er meer Nederlandse profclubs enthousiast zijn geraakt en met een dergelijk project willen starten. “Als voetbalclub kun je heel veel bereiken in de omgeving en onder de supporters. Ook in het weerbaar maken van kwetsbare jongeren”, zegt ze. “Ik denk dat dit project voor veel BVO’s een mooie manier kan zijn om iets bij te dragen aan de maatschappij. Mochten er nog clubs inspiratie hebben gekregen, dan staat het natuurlijk vrij om met iemand te gaan praten van Stichting Omgaan met Pesten uit hun omgeving. Ik hoop dat dit balletje gaat rollen en dat er in de komende tijd meer clubs gaan starten met dit project.”

Voor meer informatie: Kinderen staan sterker met VVV-Venlo. Kijk hier voor een Sta Sterk-trainer bij jou in de buurt

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst