Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Fontys Share: kennisevent met, voor en door het werkveld

door: Rutger Oosting | 20 januari 2022

Fontys Share is sinds 2019 een jaarlijks kennisevent dat Fontys organiseert voor het werkveld sport, onderwijs en gezondheid met workshops over het thema 'een leven lang bewegen'. Het event zal de eerstvolgende keer online te volgen zijn op dinsdag 25 januari.

FontysSHARE-1Fontys Share is ontstaan vanuit het idee om de kennis die bij Fontys in huis is - vanuit de opleidingen en onderzoek - te delen met mensen uit het werkveld. Maar ook om andersom de mogelijkheid te bieden om mensen uit dat werkveld te laten vertellen over ontwikkelingen die bij hén gaande zijn. “In 2019, toen we het event nog fysiek konden organiseren, hebben we er een soort festival gemaakt, wat sfeer betreft. Je kon gewoon binnenlopen en je workshops volgen en een beetje netwerken”, vertelt Dennis Arts, coördinator van SHARE en manager van het team Onderzoek en Professionalisering.

6 thema's
De workshops tijdens Fontys Share zijn dit jaar opgedeeld in zes thema’s: leren bewegen, actieve leefstijl, beweegvriendelijke omgeving, ontwikkelingen binnen Fontys, ontwikkeling werkveld en sportkundige als leefstijlcoach. Deelnemers kunnen elke ronde van 45 minuten een workshop kiezen om te volgen. Arts licht een aantal thema's toe: “De ontwikkelingen binnen Fontys zijn zowel voor onze docenten als voor werkveldpartners interessant. Andersom, het thema ‘ontwikkeling vanuit het werkveld’ wordt vormgegeven door mensen uit het werkveld om zo onze collega’s te kunnen inspireren. Zo hebben we bijvoorbeeld een workshop over e-sports, bij ons op de opleiding nog geen groot ding. Je merkt ook in het werkveld dat ze zoekende zijn over hoe en of ze dit moeten aanbieden. Op deze manier kunnen we elkaar inspireren.”

Als laatste thema is ‘sportkundige als leefstijlcoach’ toegevoegd. “Dat thema is nu van belang omdat de opleiding Sportkunde afgelopen jaar geaccrediteerd is tot leefstijlcoach. Dat betekent dat een hoop alumni die de afgelopen twee jaar zijn afgestudeerd daarvoor in aanmerking komen. Wij willen graag informatie bieden voor die alumni die interesse hebben om hiermee aan de slag te gaan.”

“Je ziet dat we nu meer deelnemers hebben dan bij een fysiek evenement”

Online
Dit jaar zal het event net als vorig jaar online plaatsvinden vanwege de maatregelen rondom het coronavirus. Volgens Arts is dat niet alleen maar nadelig. “Laten we het positief bekijken. Een groot voordeel is dat het voor geïnteresseerden makkelijker is om deel te nemen. Het is erg laagdrempelig. Je hebt geen reistijd en je kunt in- en uitstappen wanneer je maar wilt. Als je dus maar een halfuurtje de tijd hebt dan kun je al het event al deels volgen. Ook heb je als organisator natuurlijk veel minder kosten en dus kunnen wij de tickets gratis aanbieden”, vervolgt Arts. “Je ziet ook dat we nu meer deelnemers hebben dan bij een fysiek evenement.”

FontysSHARE-2“Ook kunnen we alles opnemen en naderhand ter beschikking stellen. Als je iets interessant vindt en je hebt geen tijd om deel te nemen dan kun je dit nog achteraf bekijken. Ik denk ook dat het verhaal tegenwoordig online net zo goed verteld kan worden als fysiek. Iedereen is inmiddels wel redelijk ervaren in de Teams en Zoom-omgevingen. Alleen wat je echt wel mist is die informele ontmoeting tussen mensen. Heel veel bedrijven, ook wij, hebben het wel geprobeerd om bijvoorbeeld een online borrel te organiseren. Maar dat werkt gewoon niet en dat is wel jammer. Dat is wel de kracht van zo’n bijeenkomst als er zoveel mensen uit het werkveld bij elkaar zijn.” 

"Het event is geslaagd als deelnemers de opgedane kennis daadwerkelijk de dag erna kunnen toepassen in de praktijk"

Succes
Mocht er in 2023 opnieuw een Fontys Share Kennisevent georganiseerd gaan worden dan denkt Arts dat dit een mix zal worden tussen online en fysiek. “Dat het een fysiek event blijft, maar dat mensen die verder weg wonen bijvoorbeeld wel beelden terug kunnen kijken. Maar dat is pas voor volgend jaar. We hebben voor nu de focus op het event van 25 januari.”

Wanneer mag het event volgens Arts een succes te noemen zijn? “Vorig jaar hadden we 270 aanmeldingen. Als we dit jaar dergelijke aantallen kunnen halen dan zijn we meer dan tevreden. Naast de bezoekersaantallen is het event geslaagd als deelnemers de opgedane kennis daadwerkelijk de dag erna kunnen toepassen in de praktijk.”

Voor meer informatie of inschrijven: Kennisevent Fontys Share 2022- Een leven lang bewegen

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst