Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Fortuna Sittard helpt jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt

door: Rutger Oosting | 16 december 2021

Fortuna Sittard lanceerde eerder dit jaar het project Team 12. Dit is een project waarin jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt welkom zijn om werkervaring op te doen. Hierbij staat het leren van werknemersvaardigheden centraal met het uiteindelijke doel om een baan te vinden.

Fortuna Sittard is het project gestart in navolging van provinciegenoot VVV-Venlo, waar het project een groot succes was. Ook zijn er meerdere andere clubs aan het kijken of gestart kan worden met Team 12. “Wij nodigen jongeren uit om bij Fortuna Sittard mee te werken in Fortuna-tenue. Ze horen volledig bij de club”, begint Bo Breukers, manager maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) bij Fortuna Sittard. Breukers zelf is verantwoordelijk voor alle MVO-projecten van Fortuna Sittard. Eén daarvan is op dit moment Team 12. 

Team12“Wij merkten dat in onze regio jongere jongeren vaak problemen hebben met vinden naar werk. Vooral bij de doelgroep waarbij een bepaalde beperking een rol speelt. Bij Fortuna Sittard proberen we ze het gevoel te geven er volledig bij te horen. We geven de jongeren de tijd zich bij ons te ontwikkelen om uiteindelijk buiten de club een nieuwe stap te zetten in het werkveld.”

De twaalf jongeren worden begeleid door twee werkcoaches, die door Fortuna Sittard speciaal voor dit project zijn aangesteld. Deze hebben een achtergrond in het werken met dergelijke jongeren. “Die gaan samen met de jongens en meisjes aan de slag met basistaken binnen het stadion. In het begin gaat het vooral om op tijd komen en structuur krijgen in het leven. Zorgen dat de normen en waarden netjes zijn. Daarna wordt begonnen met makkelijke taken als het schoonmaken van het stadion of het klaarzetten van eten en drinken voor een afspraak. Ook helpen ze mee bij het bereiden van de lunch van het eerste elftal. Dat vinden ze vaak het leukste moment van de dag omdat ze dan ook die interactie hebben met de spelers van het eerste elftal.”

Baan op de arbeidsmarkt
Team 12 heeft als doel die jongeren te helpen bij het leren hoe het werken op de arbeidsmarkt is. Deze jongeren komen via de gemeente Sittard-Geleen bij de club terecht. Ook doet de gemeente het voortraject al en worden na meerdere gesprekken de deelnemers geselecteerd. De groep bestaat altijd uit twaalf jongeren. “Soms is er naast werken binnen Fortuna Sittard ook nog een externe stage nodig. Daarna helpen we de jongeren bij het zoeken naar een echte baan”, vervolgt Breukers, die al een succesverhaal kan delen. “Dante kwam bij ons binnen. Hij heeft drie maanden aan het programma meegedaan. Bij ons ging hij super goed. Onze toenmalige cateraar was heel enthousiast over hem en die heeft hem toen een 24-urige baan aangeboden. Daarnaast hebben wij op dit moment een jongen en een meisje die dichtbij een externe stage zijn. Daar gebruiken wij onze contacten bij de businessclub voor.”

"We willen iets terug doen voor de regio. We zijn toch een grote naam hier en daar willen we gebruik van maken"

Fortuna Sittard voor de regio
De voetbalclub wil Sittard-Geleen en omgeving een grotere rol spelen dan alleen het spelen van een potje voetbal. Hier heeft Fortuna Sittard een afdeling MVO voor waar dergelijke projecten opgezet worden. Binnen deze afdeling is een potje geld beschikbaar om het project te kunnen financieren. “Wij spelen natuurlijk ook een maatschappelijke rol”, zegt Breukers. “Wij willen als club kunnen helpen bij regionale problematieken. We willen iets terug doen voor de regio. We zijn toch een grote naam hier en daar willen we gebruik van maken. Daarover hebben wij geregeld gesprekken met de gemeente over waar de problemen liggen en hoe wij hierbij kunnen helpen en bijdragen. Dit project komt voort uit het stukje participatie en re-integratie. Wij denken met het koppelen van onze clubkeuren aan bijvoorbeeld deze jongeren dat we er heel veel aan toe kunnen voegen.”

Voor meer informatie: Fortuna Sittard lanceert een eigen Team 12


« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst