Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Bottom-up subsidieaanvraag voor beweegonderzoek onder VMBO-ers

door: Leo Aquina | 2 december 2021

“Meestal gaat het bij subsidieaanvragen precies andersom”, zegt Nicky Nibbeling. Als onderzoeker van het lectoraat ‘Bewegen In en Om de School’ aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) is zij wel gewend om subsidieaanvragen te doen voor onderzoek, maar van een ‘sandpit’ had zij nooit eerder gehoord: “Meestal gaat een onderzoeker met een idee op zoek naar partners in de praktijk, maar in dit geval zette ZonMw alle partijen die een rol spelen bij het in beweging krijgen van VMBO'ers bij elkaar om dat onderzoeksplan gezamenlijk te ontwikkelen.” 

BeweeggedragVMBOers-1Voor de sandpit was plek voor 25 professionals. De bottom-up methode, waarbij ook VMBO-leerlingen zelf werden betrokken, leidde binnen een week tot een gezamenlijk plan, dat concreet moet worden uitgewerkt tot een onderzoeksvoorstel voor een driejarig project, waarvoor een subsidie van 1,4 miljoen beschikbaar is.

“Het was een soort sollicitatie om mee te doen voor onderzoekers en mensen uit de praktijk die dachten een rol te kunnen spelen in het onderzoek”, zegt Nicky Nibbeling. De oproep leverde een divers gezelschap op van onderzoekers; sociale wetenschappers, bewegingswetenschappers, sportpsychologen, tot mensen van kennisinstituten, vakleerkrachten lichamelijke opvoeding en buurtsportcoaches. De eerste twee dagen waren er ook acht VMBO-leerlingen aanwezig. “Zij waren die eerste twee dagen het middelpunt”, vertelt Nibbeling. "We hebben gekeken wat er bij hen speelt, wat zijn momenten waarop zij wel of niet bewegen en we hebben samen met hen filmpjes gemaakt.”

Eerst kennismaken
Het sandpit-programma van ZonMw was divers. Nibbeling: “In de eerste dagen maakten we op veel verschillende manieren kennis met elkaar. We hadden een kickbokstraining en speelden trefbal, maar we voerden ook inhoudelijke werkopdrachten uit. Je kon bijvoorbeeld post-it memo’s op een bord plakken met onderwerpen, maar je kon ook zelf een tafel beginnen met te bespreken onderwerpen, waar anderen zich weer voor konden aanmelden.” 

Na de oriënterende fase werkte de groep geleidelijk toe naar het onderzoeksonderwerp. “Daarbij moesten we antwoorden formuleren op vragen als: waar moeten we beginnen?, wat is de visie?, wat ligt er al? We waren samen met mensen vanuit het hele land die allemaal op verschillende manieren gepassioneerd bezig zijn met dezelfde thema’s, maar die elkaar vaak eigenlijk helemaal niet kennen. We konden dus ook inhoudelijk ervaringen delen.”

Een concreet onderzoeksvoorstel was er na één week nog niet

Het bleek niet makkelijk om het diverse gezelschap op één lijn te krijgen. Nibbeling: “We waren de hele week zoekende, maar op vrijdag kwam er dan toch een eureka-moment. Dat was wel bijzonder, dat we met zijn allen tot een samenhangend verhaal waren gekomen waar iedereen een rol in heeft.” Een concreet onderzoeksvoorstel was er na één week nog niet. “Daar zijn we nu mee bezig. De subsidie is dus ook nog niet toegezegd, maar ook bij ZonMw waren ze wel al enthousiast over de resultaten van de sandpit.”

Omdat er op dit moment nog hard wordt gewerkt aan het onderzoeksvoorstel, kan Nibbeling er inhoudelijk nog weinig over zeggen: “Het worden waarschijnlijk vier werkpakketten die parallel zullen starten. We gaan daarbij in ieder geval aan de slag in de praktijk en met het ophalen van innovaties als het gaat om beweeggedrag van VMBO'ers.” Op 17 januari 2022 is de deadline voor het aanleveren van het definitieve voorstel en daarna vindt de daadwerkelijke beoordeling door de commissie plaats.

BeweeggedragVMBOers-2

Meer onderzoek gericht op beweeggedrag vmbo’ers
Binnen het lectoraat Bewegen in en om School werkt Nicky ook aan twee andere onderzoeksprojecten gericht op het beweeggedrag van vmbo’ers:

« terug

Reacties: 1

Remo Mombarg
02-12-2021

Grote waardering voor de subsidiegever die het aangedurfd heeft om vertrouwen te geven aan een mooie groep onderzoekers, praktijkprofessionals en jongeren! Niet concurreren, maar samenwerken aan de toekomstige generatie. Essentieel dat er samen met deze jongeren nieuwe oplossingen gevonden worden om een gezond en gelukkig leven veilig te stellen.

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst