Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

'Moeilijke' kinderen blonken vaak uit in de gymlessen

door: Rutger Oosting | 2 december 2021

De Weg van de Held helpt jongeren door middel van sport bij het behalen van hun doelen. Het gaat van lichte problematiek tot zware. Dit project is inmiddels succesvol in drie steden in Nederland: Utrecht, Amersfoort en Nieuwegein. In Utrecht worden al ruim honderd kinderen per jaar geholpen.

Oprichter van 'De Weg van de Held' is Michel Rem. Als voormalig docent lichamelijke opvoeding op een middelbare school merkte hij dat kinderen die in andere lessen als ‘moeilijk’ werden beschouwd in de gymlessen juist uitblonken. Twaalf jaar geleden begon hij met De Weg van de Held. “Jezelf kunnen zijn en jezelf ontdekken en het maken van eigen keuzes kan voor onenigheid leiden thuis of op school. Iedereen moet zichzelf kunnen uiten. Door middel van sport kan de balans tussen authenticiteit en de connectie tussen kind en leraar of ouder hersteld worden”, legt Rem uit. “Dit doen we met jongeren tussen de 13 en 27 jaar oud.”

DeWegVanDeHeld-1Het traject
Kinderen kunnen vanuit school of de gespecialiseerde jeugdzorg doorgestuurd worden naar De Weg van de Held. Hier wordt samen met het kind een traject besproken en later aangegaan. “Zo hebben we in de laatste jaren alleen in Utrecht al meer dan 500 kinderen geholpen”, zegt Rem. “Dit doen we met zowel persoonlijke begeleiding of in een groep. We beginnen met contact maken, veiligheid bieden en vertrouwen creëren. Veel jongeren zitten in eerste instantie niet te wachten op hulp. Er is wel tijd nodig voor het opbouwen van een prettige werkrelatie. Dat doen we ook al door middel van sporten. Die tijd gebruiken we ook om eerst te kijken naar het zichtbare gedrag, de reden dat jongeren vaak worden aangemeld. Maar dat is vaak het topje van de ijsberg. Er zit nog een hele laag onder.”

“Wij proberen na te gaan wat mogelijke oorzaken zijn van het gedrag en proberen de achterliggende behoefte van de jongeren te achterhalen. Ze hebben wel een grote mond en doen moeilijk, maar eigenlijk vragen ze misschien wel om aandacht. Er ligt vaak een vraag achter de vraag. We proberen ook duidelijk te maken wat het gedrag nu oplevert en hoe het anders zou kunnen”, vervolgt Rem, die zelf ook nog altijd de jongeren begeleidt samen met vijf collega’s. “We hopen een gedragsverandering tot stand te brengen bij de jongeren waar ze zelf mee verder kunnen komen. Hierbij proberen wij ook de ouders, school, stages en misschien wel de sportvereniging te betrekken.” Een traject duurt vaak tussen de drie maanden en een jaar.

"Er is wel interesse van andere steden. Wij merken alleen dat het moeilijk is om mensen te vinden die binnen onze visie willen werken"

Uitbreiden
De Weg van de Held wordt gefinancierd vanuit het onderwijs, vanuit de gespecialiseerde jeugdzorg en via een subsidie van de gemeente Utrecht. Ook zijn er ouders die zelf betalen als hun zoon of dochter hulp nodig heeft. Kan deze formule echter ook uitgerold gaan worden in andere steden in Nederland? “Daar staan we wel voor open”, aldus Rem. “Maar kwaliteit gaat boven kwantiteit. Er is wel interesse van andere steden. Wij merken alleen dat het moeilijk is om mensen te vinden die binnen onze visie willen werken. Dat is de grootste beperkende factor. Ook een samenwerking met soortgelijke projecten in andere steden kan voor ons een mogelijkheid zijn.”

DeWegVanDeHeld-2Rem staat zelf nog altijd voor de groep. “Tachtig procent van mijn tijd ben ik direct met de jongeren bezig. De overige tijd doe ik managementachtige taken. Mochten we groter worden, dan gaat zoiets natuurlijk alleen maar meer worden. Dat is één van de dingen wat ik nog aan het ontdekken bij: waar word ik echt blij van. Ik merk sowieso dat ik het werken met de collega’s heel inspirerend en leuk vindt.”

Afrika
Behalve in Utrecht, Amersfoort en Nieuwegein is de Weg van de Held ook actief in Afrika. In Oeganda, Mali, Niger en de Centraal Afrikaanse Republiek wordt lokale trainers geleerd hoe zij door middel van sport sociale vaardigheden bij kinderen bij kunnen brengen. “Dat is gegaan via ISA, de International Sport Alliantie. Via die organisatie ben ik naar veel Afrikaanse landen en Indonesië geweest. Door corona ben ik er nu al een tijdje niet geweest. Maar ik heb nog wel contact met iemand uit Mali. Met hem doe ik nog wel projecten. Zo heb ik hem in contact gebracht met een middelbare school in Utrecht. Onder het vak Frans sturen scholieren nu brieven naar Mali en hebben ze contact met leerlingen in Mali. Daar bemiddel ik dan een beetje in.”

Voor meer informatie: De Weg van de Held

« terug

Reacties: 1

Henk Mijnsbergen
02-12-2021

Mooi initiatief. En dat de "moeilijke" leerlingen in de gymles vaak uitblinken is reden tot bezinning over de inrichting van het onderwijs. Maar vooral één van de belangrijkste redenen voor verplicht les l.o. op de basisschool en deelname van de leraar aan de docentenvergaderingen of besprekingen op de scholen. Het voorkomt eenzijdige beoordeling van de kwaliteiten en doet recht aan eenheid van de totale mens die zich zo op meer kanten van functioneren kan tonen. 

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst