Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Robot geeft zieke kinderen een echte wedstrijdbeleving

door: Rutger Oosting | 18 november 2021

Op 7 november maakte Robot Floor haar debuut bij een Nederlandse Eredivisiewedstrijd. De robot, waarmee kinderen of jongeren die om gezondheids- of veiligheidsredenen niet zelfstandig naar het stadion kunnen komen toch een echte wedstrijdbeleving krijgen, zal dit seizoen nog te zien zijn bij negentien Nederlandse clubs uit zowel Eredivisie als Keuken Kampioen Divisie. 

EFDN-RF-1Robot Floor maakt deel uit van het zogenoemde EFDN Florence-programma. De robot geeft de mogelijkheid aan kinderen of jongeren die te ziek zijn om in het stadion te komen 'Fan of the Match' te worden. De robot, die door kinderen zelf kan worden bestuurd, rijdt met de spelers het veld op, kijkt de wedstrijd vanaf de zijlijn en kan de ereronde lopen met de spelers. Hubert Rovers, CEO van de EFDN Foundation, vertelt. “Bij Feyenoord – AZ was het de eerste keer voor ons en gelukkig is alles goed gegaan. Het was geweldig om de reacties van de Fan of the Match, maar ook de spelers en trainer te zien. De bedoeling is dat de robot de komende speelrondes bij andere clubs ingezet gaat worden.”

Twee medewerkers van EFDN zorgen dat alles in goede banen verloopt. “Iemand begeleidt de robot in het stadion en iemand begeleidt het kind in het ziekenhuis. Ook krijgen de spelers en trainers uitleg over de robot voorafgaand aan de wedstrijd. De kinderen kunnen zelf de besturing doen. Op de robot zit ook een heel groot beeldscherm waarop het betreffende kind in beeld is”, zegt Rovers, die uit ervaring heeft gemerkt dat er hele mooie contacten ontstaan tussen het kind en de spelersgroep. “Er ontstaat echt een één-op-één connectie. Er gebeuren ook dingen die je niet verwacht. Zo ging laatst een kind met de robot naar de bar om een colaatje te bestellen. Het was net Roblox in het echt zei ze. Dat had ik niet verwacht, maar zulke dingen zijn natuurlijk leuk om te zien.”

"Ik vond het zo knap om te zien hoe zo’n jong meisje zo snel met de nieuwe realiteit weet om te gaan. Die positiviteit van haar was ongelooflijk"

Nichtje Floor
De inspiratie van het project is een persoonlijk verhaal voor Rovers. De robot is namelijk vernoemd naar zijn nichtje Floor. “In maart van dit jaar is zij wakker geworden met een dwarslaesie. Gewoon een gezond meisje van veertien jaar. Van de een op andere nacht heeft zij een ontsteking gekregen in haar ruggenmerg. Als gevolg daarvan kan ze niet meer lopen. Ik vond het zo knap om te zien hoe zo’n jong meisje zo snel met de nieuwe realiteit weet om te gaan. Die positiviteit van haar was ongelooflijk. Toevallig kwamen we toen ook de robot tegen. Dat is het moment geweest dat we wisten dat we dit wilden doen voor kinderen in Nederland die langdurig ziek zijn. Zo konden we van iets negatiefs toch iets positiefs maken.”

EFDN-RF-2Het idee komt oorspronkelijk vanuit FC Barcelona, terwijl de robot oorspronkelijk ontwikkeld was voor het bedrijfsleven. Ook Olympique Lyon en Paris Saint-Germain hebben al enige tijd een robot. “Die robot is zelfs mee geweest naar uitwedstrijden. De robot van FC Barcelona en Lyon ontmoeten elkaar in het stadion. Wat je toen zag was dat het Spaanse en het Franse kind ontzettend veel interesse in elkaar hadden: ‘hoe gaat het met jou? Wat heb je precies’. Die robot zorgt dus echt voor verbinding.”

Toekomst
Op dit moment heeft EFDN één robot in beheer. Wel hebben verschillende clubs al hun interesse kenbaar gemaakt om een robot aan te schaffen. De kosten hiervoor zijn echter niet gering: 18.000 euro per stuk. “Met behulp van een sponsor hebben we een robot aan kunnen schaffen. Door middel van samenwerkingen met clubs gaat de robot nu van club naar club. Dankzij dit aanbod van EFDN kunnen alle clubs een of twee keer per jaar van de robot gebruik kunnen maken zonder daarbij zelf een investering te doen. We kijken nu of dit model in Nederland goed werkt, zodat we dit later misschien ook in Duitsland en/of België kunnen doen.”

"In de komende periode zal Robot Floor nog veel vaker te zien zijn in de stadions”

Wel zijn er op dit moment al buitenlandse clubs die overtuigd zijn en een robot in bestelling hebben. Clubs kunnen bij aanschaf van de robot alles zelf regelen en hebben geen personeel van EFDN meer nodig. “In Nederland nog niet, maar we weten wel van clubs dat ze interesse hebben om zelf een robot aan te schaffen. Die clubs zijn daar op dit moment geld voor aan het ophalen. In de komende periode zal Robot Floor dus nog veel vaker te zien zijn in de stadions.”

Voor meer informatie: EFDN Florence programme

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst