Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Sportondernemer Academy vergroot sportaanbod in Rotterdam

door: Leo Aquina | 18 november 2021

Sportbedrijf Rotterdam start binnenkort met het derde jaar van de Sportondernemer Academy, als onderdeel van het programma Sportregie. Het doel van Sportregie is alle sportaanbieders in Rotterdam zo te ondersteunen, dat alle Rotterdammers ergens een plek vinden om te bewegen. “Met Sportondernemer Academy stimuleren we lokale ondernemers succesvoller te worden, zodat het sportaanbod over de stad groter en diverser wordt”, aldus Robert-Jan Tamis van het Sportbedrijf, dat samenwerkt met Stichting The New Entrepeneur (TNE).  “Als je wilt zorgen dat het aanbod van met name de kleinere commerciële aanbieders structureel wordt, dan moeten die ondernemers er ook echt financieel van afhankelijk zijn”, zegt Peter Filius van TNE. Na twee succesvolle edities van de Sportondernemer Academy, willen Sportbedrijf Rotterdam en TNE het ook aanbieden in de rest van Nederland.

SportOndernemer-1Veel sportondernemers verzorgen sportaanbod zonder daar hun hoofdinkomen uit te halen. “Als iemand het ernaast doet in de avonduren, hoeft er maar dit te gebeuren of het aanbod verdwijnt. Maar wie ervan afhankelijk is voor zijn of haar broodwinning zorgt er wel voor dat het aanbod structureel is”, aldus Peter Filius. Het idee voor de Sportondernemer Academy komt voort uit een concept van TNE. “Wij deden al een project onder de noemer ‘Zomerondernemer’, waarbij we jonge Rotterdammers tussen de 16-23 jaar leren wat het is om ondernemer te zijn. Dat levert nieuwe lokale ondernemers op en het is goed voor de lokale economie. In 2019 raakten we in gesprek met Sportbedrijf Rotterdam”, vertelt Filius.

Sportaanbieders ondersteunen
Robert-Jan Tamis van Sportbedrijf Rotterdam spreekt van een mooie match: “Wij zijn als sportbedrijf de uitvoeringorganisatie voor sport in de gemeente Rotterdam. Een van onze programma’s is Sportregie. Doel is alle Rotterdammers in beweging krijgen en te houden, door sportaanbieders te ondersteunen bij het opzetten van nieuw aanbod of het aanpassen van bestaand aanbod. Daarbij gaat het om alle sportaanbieders, verenigingen, maar zeker ook andersoortig aanbod, kleine commerciëlen, grote commerciëlen, particulieren, stichtingen, noem maar op.”

"Iedereen kan zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel, maar wij willen ze in de praktijk laten zien wat het echt betekent om ondernemer te zijn"

Met het programma Sportregie wil het sportbedrijf een optimale match tussen vraag en aanbod van sport realiseren. “Wij geloven dat alle Rotterdammers in beweging kunnen en willen komen.  Daarom is het belangrijk dat we het aanbod kennen en dat we ook de wijken en de behoeften goed kennen”, zegt Tamis. “Vanuit de groep kleine commerciële sportaanbieders kwam regelmatig naar voren dat zij gepassioneerd lesgeven, maar vaak slechts tegen een kleine en zelfs min of meer vrijwillige bijdrage. Er is bij die groep een grote behoefte om iets meer te weten van ondernemen. Het Zomerondernemer van TNE sloot daar goed bij aan en zo werd de Sportondernemer Academy geboren.”

SportOndernemer-2Ondernemerschap is dóen
TNE wil de ondernemers vooral helpen als het gaat om het ondernemen zelf. Filius: “Sportondernemers zijn heel goed in sport, maar hebben vaak weinig oog voor de zakelijke kant. Daar willen wij ze bij helpen. Iedereen kan zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel, maar wij willen ze in de praktijk laten zien wat het echt betekent om ondernemer te zijn.” De begeleiding van TNE is sterk op de praktijk gericht. Filius: “Veel cursussen zijn gericht op het schrijven van een ondernemingsplan of op de administratie, maar ondernemerschap is doen. Dat is de kern.”

De Sportondernemer Academy begint met een bootcamp van drie dagen. De eerste twee dagen gaan de deelnemers niet met hun eigen bedrijf aan de slag. We zijn met een groep van twintig mensen. “Hierbij is het van belang een veilige omgeving te creëren”, aldus Filius.  “Mensen moeten snel het gevoel hebben dat ze elkaar al een halfjaar kennen. In die eerste twee dagen gaan we aan de slag met creativiteit en halen we deelnemers uit hun comfortzone.. Als ze eenmaal op stoom zijn, gaan ze de derde dag aan de slag met hun eigen bedrijf. Aan de hand van een snelkookpanmethode lopen de deelnemers in zes stappen langs hun bedrijfsidee en hebben zonder het in de gaten te hebben hun bedrijfsplan al af. Na die drie dagen laten we ze los, want ondernemen is doen. Om de week hebben we een terugkomdag met een intervisie, workshops en inspiratiesessie door een ervaren ondernemer. Hiermee helpen de Sportondernemers elkaar, het levert een netwerk op en we zorgen voor theoretische onderbouwing.”

"Er zijn in Rotterdam en in Nederland groepen waarvoor het huidige aanbod vaak niet toereikend is, zoals pubers, ouderen of mensen met een beperking. Met de selectie van aanmelders spelen we hier op in"

Specifiek sportaanbod
De inschrijving voor de Sportondernemer Academy staat voor iedereen open, maar er waren vanaf de tweede editie meer aanmeldingen dan plekken. Tamis: “Via het programma Sportregie kennen we veel sportaanbieders die met vragen rondlopen en aan wie we soms ook voorstellen om mee te doen, maar iedereen met een goed idee kan zich inschrijven. Bij de selectie kijken we naar motivatie, het sportaanbod, de locatie, de doelgroep. Er zijn in Rotterdam en in Nederland groepen waarvoor het huidige aanbod vaak niet toereikend is, zoals pubers, ouderen of mensen met een beperking. Met de selectie van aanmelders spelen we hier op in. Vorig jaar heeft er iemand meegedaan met een specifiek sportaanbod voor zwangere vrouwen, was er freerunning voor tieners en stoelfit voor ouderen. Deze deelnemers zijn geholpen om nog succesvoller te zijn in wijken waar hier kans voor was.”
SportOndernemer-3
Hoewel ook de Rotterdamse sportwereld afgelopen jaar veel last had van de coronapandemie, lieten het Sportbedrijf en TNE zich daardoor niet uit het veld slaan. Het programma ging digitaal. “We hadden niet verwacht dat het zo goed zou gaan om mensen online te enthousiasmeren”, aldus Filius. “Deelnemers zagen ook digitale kansen. Er was een dansleraar die direct omgeschakelde en online danslessen aanbood en dat werkte. We willen zelf met Sportondernemer Academy het goede voorbeeld geven. Ondernemen is zorgen dat je altijd een keer vaker opstaat dan je valt. Je kunt de omstandigheden de schuld geven, of anderen, maar je moet gewoon doorgaan.”

“Wij kijken ernaar uit om andere gemeenten te helpen”

Naast TNE en het Sportbedrijf is ook de lokale Rabobank bij het project betrokken. Tamis: “Zij hebben voor een derde de financiering op zich genomen. Als het gaat om de kosten, moet je uitgaan van ongeveer 1.500 euro per deelnemer. Als je kijkt naar de maatschappelijke impact die deze sportondernemers uiteindelijk hebben, is dat bedrag heel weinig.” 

Landelijk uitrollen
De Sportondernemer Academy leverde in Rotterdam de afgelopen edities vrijwel bij alle veertig deelnemers nieuw en/of meer passend sportaanbod op. Daardoor zijn honderden Rotterdammers extra in beweging gekomen. Tamis en Filius willen het concept daarom ook landelijk uitrollen. “We hebben een samenwerkingsovereenkomst voor vier jaar gesloten omdat wij in dit programma geloven en we geloven dat dit ook voor andere gemeenten en uitvoerende sportorganisaties werkt. Het hoeft niet per se op dezelfde manier: maatwerk is de sleutel. We zouden ook kunnen kijken naar een concept met deelnemers uit verschillende middelgrote steden in een regio bijvoorbeeld”, aldus Tamis. “Wij kijken ernaar uit om andere gemeenten daarbij te helpen.”

Voor meer informatie: Sportondernemer Academy (ook voor aanmeldingen)
SportOndernemer-4
 

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst