Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Den Haag en Watersportverbond hebben samen mooie toekomst

door: Bas Kammenga | 14 oktober 2021

De gemeente Den Haag en het Watersportverbond werken al sinds 2008 samen om de Nederlandse zeilsport naar een hoger plan te tillen. De samenwerking is uitgegroeid tot een uitvoerig partnership op vier deelterreinen. Op elk gebied worden forse stappen gezet. De evenementenagenda is goed gevuld voor de komende jaren. Een tussenevaluatie met een trotse blik richting de toekomst.

DenHaagWatersport-1Arno van Gerven is sinds oktober 2018 directeur van het Watersportverbond, dat zo’n 80.000 leden heeft en waarbij 350 verenigingen zijn aangesloten. De beoefende sporten vormen een zeer breed scala: van zeilen, windsurfen, kitesurfen en kanovaren tot suppen en motorbotvaren. De samenwerking met Den Haag richt zich uitsluitend op het zeilen en surfen. Frans van de Ven, programmadirecteur Sportcampus & Evenementen bij de gemeente Den Haag, is al lange tijd – in diverse rollen – betrokken bij de samenwerking. Ilke Meertens, ook al jarenlang actief in de Haagse topsport, is programmamanager Sportcampus & Evenementen bij de gemeente Den Haag en in die hoedanigheid verantwoordelijk voor de programmering van onder meer het WK Jeugdzeilen 2022, de Ocean Race 2023 en het WK Zeilen 2023 die op de agenda staan. We spreken het bevlogen drietal in de fase aan de vooravond van een nieuwe olympische cyclus richting Parijs 2024.

Historie
De ontstaansgeschiedenis van de samenwerking tussen Den Haag en het Watersportverbond is al zo’n vijftien jaar oud. Waar de gemeente bezig was met het ontwikkelen van topsportbeleid, groeide bij het Watersportverbond de behoefte om naast de locatie aan het IJsselmeer (Medemblik), ook te kunnen gaan trainen op open zee. Daarbij viel de keuze op Scheveningen.

"In sportend Nederland lag er de ambitie om in de top-10 van de wereld mee te doen en zo zijn twee speerpuntsporten ontstaan: beachvolleybal en zeilen"

Frans van de Ven pakt het tijdbeeld er nog eens bij: “In Den Haag hebben we destijds gekozen om te investeren in topsport. In 2006 is besloten daarin niet direct te concurreren met andere steden en keuzes te baseren op de plekken waar de stad wilde doorontwikkelen. Aan het strand en in de haven moest een nieuwe invulling worden gegeven. In sportend Nederland lag er bovendien de ambitie om in de top-10 van de wereld mee te doen en zo zijn twee speerpuntsporten ontstaan: beachvolleybal en zeilen. Zo zijn de samenwerkingen met de volleybalbond NeVoBo en het Watersportverbond tot stand gekomen.”

Pijlers
Vervolgens kwam de ‘hoe’-vraag voor te liggen. Van de Ven: “Daar hebben we elkaar vrij snel gevonden in het invullen van de vier pijlers die de samenwerking behelst: talent, organisatie, accommodatie en evenementen. Op het gebied van talent en organisatie hebben we dit gedaan op basis van de landelijke ambitie voor gecentraliseerde programma’s waar topsporters en talenten onder optimale condities kunnen trainen, studeren en wonen met beperkte reistijd. Dit alles met inzet van experts op het gebied van onder andere fysieke en mentale training, voeding, (sport)medische ondersteuning, studie en sociaal-maatschappelijke ondersteuning.”

DenHaagWatersport-2“Met zowel het Watersportverbond en de NeVoBo hebben we dit in samenwerking met NOC*NSF weten te realiseren. Daarnaast zijn de accommodaties meegegroeid met de fases waarin het project zich bevond en ook de evenementen hebben we op die manier aangevlogen. Telkens hebben we gekozen voor toernooien en categorieën waarin we kanshebbers hadden op dat betreffende niveau. De lijn die we in 2008 hebben ingezet, volgen we nu nog steeds. Als je nu een foto maakt van Scheveningen en je die legt naast één uit 2008, kun je concluderen dat het zeilen een kartrekkende rol heeft gehad in de totstandkoming van de nieuwe aantrekkelijkheid van de haven en het strand.”

Inspiratie
Van Gerven benadrukt dat het convenant veel meer is dan een aantal afspraken die op papier staan. “Het is juist het samenspel van de vier pijlers die het tot een succes maakt. We hebben mooie voorzieningen, er werken steengoede mensen en de sporters voelen zich er thuis. Sterker nog, het ís hun thuis. Ze wonen en studeren en sporten in Den Haag. Op die manier zijn de evenementen ook geen losse feestjes, maar de slagroom op de taart. De mensen in Den Haag en Scheveningen zien een gebouw staan, het Nationaal Topzeilcentrum Den Haag, maar krijgen steeds beter door waar er aan gewerkt wordt. De resultaten zijn er: er stromen talenten door, er worden medailles gehaald. En tijdens de evenementen laten de sporters dat in hun eigen stad ook aan de rest van Nederland zien.”

"Toen Kiran Badloe na zijn gouden plak in Tokyo terugkwam en op de boulevard ontvangen werd door kinderen met een blauwe pijl op hun hoofd, was voor mij de cirkel wel rond hoor"

De evenementen hebben elkaar de afgelopen periode in hoog tempo opgevolgd. Zo toonde Den Haag in 2015 ambitie met de pitstop van de Volvo Ocean race. Meertens somt nog een aantal hoogtepunten op: “Het WK in de 470-klasse was een leuk en groot evenement, waar Lobke Berkhout en Lisa Westerhof wereldkampioen werden. En na de pitstop hebben we ook nog de finish van de Volvo Ocean Race gehad in 2018 met tegelijkertijd het EK Optimist. Vanuit ons Topzeilcentrum voeren die hele kleine kwetsbare ‘Optimisten’ naar de zeehaven met de boten die net de wereldzeeën hadden getrotseerd. De passie en inspiratie spatten van dat plaatje af.”

Opgave
DenHaagWatersport-3Van Gerven heeft naast de vergankelijkheid van de organisatie van al die prachtige evenementen oog voor het permanente karakter van de ‘hangar’ die het Topzeilcentrum feitelijk is: “Als die deuren met Bouwmeester en Van Rijsselberghe open gaan, maakt dat wel indruk hoor. Toen Kiran Badloe na zijn gouden plak in Tokyo terugkwam en op de boulevard ontvangen werd door kinderen met een blauwe pijl op hun hoofd, was voor mij de cirkel wel rond hoor. De kracht van onze sport ligt in het vakantiegevoel. Het strand, de zee, de strandtenten. Evenementen zijn alleen om die reden al leuk om bij aanwezig te zijn.”

Van de Ven heeft ook oog voor de opgave die de sport heeft, namelijk het betrekken van het publiek bij de sport. “Het publiek op de wal kan wedstrijden soms lastig volgen, maar de zeilsport is er uitstekend in geslaagd de sport en zijn helden wel aanraakbaar en invoelbaar te maken. Tijdens het Olympic Festival waren de zeillessen het beste bezocht. En in de plint van het water werd duidelijk gemaakt aan de jeugd hoe wind, water en boten zich gedragen. Zo leuk en professioneel in elkaar gezet. Pure winst van de afgelopen tien jaar.”

Agenda
In de zomer van 2023, de ‘Summer of Sailing’ heeft de Noordzee een primeur. Voor het eerst worden in Nederland het 'grote' WK gehouden, met alle tien olympische en drie paralympische klassen. Bij het laatste grote WK in 2018 in Aarhus, Denemarken, werd Nederland het beste zeilland ter wereld met maar liefst 3 gouden, 2 zilveren en een bronzen medaille. Veel buitenlandse sporters willen de Haagse kustlijn graag verkennen terwijl Nederland het thuisvoordeel natuurlijk optimaal wil benutten. Nieuwe klassen zoals kite- en windfoilen zijn dichter op de kustlijn en daarmee is er meer actie dichtbij voor het publiek. Voor het zover is, geldt het Jeugd-WK van 2022 als ‘stresstest’ en is er in juni 2023 opnieuw een ‘stopover’ van de Ocean Race. 

"Meer nog dan het belang van dat geld is het van belang capaciteiten en krachten bij elkaar brengen"

Maar daar blijft het niet bij. “Het WK gaat het hele land door,” licht Ilke Meertens toe. “Met diverse zeilevents, zoals ‘de Optimist on tour’. Bovendien zal het WK zeilen niet alleen plaatsvinden op het strand. Met een mobiele zeilschool gaan we de wijken van Den Haag in. Zo kan iedereen in zijn of haar eigen omgeving leren wat zeilen is. En uiteindelijk kan iedereen het evenement meemaken en ook de helden van dichtbij bekijken.”

Rolverdeling
De gemeente Den Haag heeft een meerjarige overeenkomst met het Watersportverbond. Van de Ven: “Wij leveren een ‘bescheiden’ bijdrage in de trainingsfaciliteiten. Daarmee kunnen ze een stuk van de accommodatie bekostigen. Maar meer nog dan het belang van dat geld is het van belang capaciteiten en krachten bij elkaar brengen. Zo spelen we een rol in de huisvesting, scholen die rekening houden met topsport en de medische faciliteiten. Als tegenprestatie verwachten we dat sporters en trainers zich vestigen in de stad. En dat zijn er zowel in het zeilen als het beachvolleybal tientallen topspelers en toptalenten. Bij evenementen heeft Den Haag de rol als gastheer en wordt vaak een specifieke bijdrage gedaan.”

DenHaagWatersport-4Het Watersportverbond heeft naast Den Haag en de internationale zeilbond World Sailing nog een derde partner bij de organisatie van grootschalige evenementen, in het geval van het WK in 2023 is dat TIG Sports. Arno van Gerven legt uit: “Het spreekwoord ‘schoenmaker blijf bij je leest’ is hier van toepassing. World Sailing heeft de toernooirechten en wijst het toernooi aan ons toe. Wij hebben de kennis van de sport en brengen deze in. Dat doen we natuurlijk ook vooral met onze verenigingen en vrijwilligers. Zij zijn ontzettend belangrijk in onze sport, neem bijvoorbeeld de organisatie van het hele wedstrijdgebeuren op zee. Maar een mondiaal evenement organiseren in alle facetten is een vak en de (financiële) eindverantwoordelijkheid kunnen en willen wij als bond niet dragen. TIG is toonaangevend op het gebied van evenementenorganisatie en heeft de sponsorrechten en Den Haag weet natuurlijk alles van de stad. Een gastheer in alle opzichten. Daarnaast speelt het ministerie van VWS nog een rol voor het bijprogramma, de zogeheten side-events. In de samenwerking rond zo’n evenement noemen we elkaar gewoon collega’s, dan is het echt niet meer relevant wie welke pet op heeft.”

Toekomst
Tot slot richten beide samenwerkingspartijen hun blik op de toekomst. Van de Ven voert daarbij een vurig slotpleidooi rondom innovatie en verbeteren: “In topsport zit het opgesloten om telkens grenzen te verleggen en te verbeteren. Het Sailing Innovation Centre vormt richting de zeilsport een belangrijke rol, maar zorgt daarnaast ook voor maatschappelijke binding. Neem als voorbeeld een waterstofboot in plaats van een motorboot voor de begeleiding. Het grensverleggende karakter heeft op die manier ook economisch gezien een aardig impact. De evenementen worden van steeds hoger niveau. De samenwerking en verdere ontwikkeling door al die verschillende partijen is voor de stad Den Haag zo ontzettend belangrijk.”

"Er is in ons land zoveel kennis van water, maar het ontbreekt nog aan voldoende ambassadeurs om het verhaal te vertellen"

Van Gerven heeft het laatste woord en begint met een kleine tussenstand van de zeilsport: “Eigenlijk is het gekkenwerk dat de volgende spelen alweer over drie jaar voor de deur staan. De sporters hebben even rust, maar we vlechten op de achtergrond nieuwe klassen in. Er worden snel keuzes gemaakt op basis van de kansen in de tien, soms nieuwe, olympische onderdelen. De internationale concurrentie zal groter zijn en we willen in januari 2022 belangrijke keuzes hebben gemaakt om ons optimaal te kunnen voorbereiden. Sommige sporters werken toe naar het WK in 2023, voor velen is het de kwalificatie voor de Spelen in Parijs. Iedereen zal er in Den Haag bij willen zijn.”

Ambassadeurs
Het gigantische thema water is voor hem hét haakje naar de toekomst. “De evenementen met sport en water zijn een prachtig podium. We gaan met het project ‘Wereld van Water’ de scholen in Den Haag en de rest van het land bezoeken. Om ze te laten kennismaken met water en het zelf te laten ervaren. Er is in ons land zoveel kennis van water, maar het ontbreekt nog aan voldoende ambassadeurs om het verhaal te vertellen. Ik denk dat onze sporters die rol als boegbeelden uitstekend kunnen vervullen en zich blijvend kunnen inzetten rondom de toekomst van water.”

Voor meer informatie: www.watersportverbond.nl

DenHaagWatersport-5

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst