Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Mensen in de wijk via sport verbinden

door: Rutger Oosting | 2 september 2021

Berny de Vries is tien jaar geleden begonnen aan het project WijkConnect met als missie mensen te verbinden in de wijk, via culture en sociale activiteiten, organisaties en initiatieven. Onlangs is hier - onder aanvoering van Niek Hollewand - 'sport' aan toegevoegd. Die aanvulling kreeg een aparte naam: Sportakkoord Platform. Hollewand - al jaren actief in de sportwereld - kwam in contact met WijkConnect toen dit werd opgezet in zijn woonplaats Singeldorp in Groningen. “Toen ik de plannen van WijkConnect hoorde, wist ik meteen dat hier ook kansen zouden liggen voor de sport." Gemeente Lingewaard, onder de rook van Arnhem, had de primeur.

SportplatformWijkConnect-1“Wij ontwikkelen al bijna tien jaar online platforms die bedoeld zijn voor verbinding in een dorp, stad of wijk. Daarop kregen wij steeds meer aanbod in sport en bewegen. Ook vroegen lokale organisaties en gemeenten of dat gebundeld kon worden op één plek”, vertelt Berny de Vries. Wat is er nu mooier dan mensen in de wijk met elkaar te verbinden door middel van sport? Zo ontstond het Sportakkoord Platform.” 

Digitaal clubhuis
Hoe het werkt? Op de website is een overzicht te zien met een agenda van de aangemelde sporten. Ook is er veel andere informatie te vinden over het sporten in de desbetreffende gemeente. Inwoners van de deelnemende gemeenten, die op zoek zijn naar passend sportaanbod, kunnen zich via het platform gratis inschrijven voor verschillende sportactiviteiten. Dit kan zijn voor alle doelgroepen: voor kinderen op school, tot mensen in een verzorgingshuis. Een soort digitaal clubhuis, noemt De Vries het. Organisaties presenteren zichzelf, hun activiteiten en aanbod op een makkelijke manier. 

“Wat wij in de coronaperiode hebben gezien is dat mensen behoefte hebben aan andere abonnementsvormen. Mensen zijn andere sporten gaan ontdekken. Mensen willen niet altijd aan een lidmaatschap van een jaar vastzitten. Bij ons kun je je heel simpel aanmelden voor een proefles. Even kijken of het iets voor je is en dan alsnog besluiten om een lidmaatschap aan te schaffen, of bijvoorbeeld een strippenkaart voor een aantal keer.”

"Door een verborgen parel, de sportfaciliteit die er wel is maar niet wordt gebruikt, krijg je contact met mensen uit je omgeving"

Drempels weghalen
Sportakkoord Platform hoopt met het initiatief drempels weg te halen om te gaan sporten. Ook de lokale verbondenheid in wijken zal door sport en bewegen beter worden. De Vries heeft een voorbeeld uit de praktijk. “Bij ons in Arnhem ligt een sportveldje met allemaal toestellen waar je kan trainen. Elke zondag ging ik daar sporten, maar ik zag er nooit iemand. Alleen maar mensen die hun honden uitlaten. Niet om te sporten. Toen sprak ik een keer met mijn buurman en die vertelde dat hij aan het hardlopen was. Ik zeg ‘joh, laten we samengaan’. Sindsdien gaan we elke zondag een rondje hardlopen en sporten bij dat sportveldje. Inmiddels zijn we al met drie mensen uit de buurt die meedoen. Door een verborgen parel, de sportfaciliteit die er wel is maar niet wordt gebruikt, krijg je contact met mensen uit je omgeving.”

SportplatformWijkConnect-2Een nieuw idee binnen Sportakkoord Platform is het aanbieden van abonnementsvormen. “Je wordt dan als het ware volger. Dan kun je bijvoorbeeld zeggen ‘ik volg de dans, badminton en yoga’. Dan kun je zelf bepalen waar je in de gemeente interesse in hebt”, legt De Vries uit. Als mensen zich gratis aan kunnen melden bij Sportakkoord Platform, hoe wordt er dan geld verdiend? “We werken met platformlicenties, je wordt dan partner. Vaak wordt de licentie door de gemeente gefinancierd, of door het Sportakkoord zelf.”

Toekomst
“Op dit moment hebben we in Lingewaard het eerste platform online staan, Lingewaardinbeweging.nl. Dit jaar hopen wij in totaal vijf gemeenten bij ons aan te laten sluiten. We zijn met veel gemeenten in gesprek, ook omdat we in die gemeenten al actief zijn met WijkConnect. We spreken onder meer met Amersfoort, Leiderdorp, Utrecht en Bunschoten. Wij staan altijd open voor andere geïnteresseerde gemeenten, uiteraard. Voor die vijf pioniers maken we ruimte en aandacht. Als we er dit jaar vijf kunnen opstarten dan zijn we heel blij.”

Mochten gemeenten zich melden dan kan de website snel online zijn. “Vanaf het eerste contact kan het hele platform binnen vier weken staan. Dat is ook één van onze krachten. We doen alle ontwikkeling zelf. Het is mooi om te zien dat een idee zo snel gerealiseerd kan worden.” En wat is het doel voor de langere termijn? “Dat is het aanleggen van een nieuw type landelijke sociale bekabeling. Niet de huizen die verbonden zijn onder de grond, maar echt de mensen onder elkaar. Sport is een nieuwe toepassing daarvan. Daar geloven wij in.”

Voor meer informatie: www.sportakkoordplatform.nl en www.lingewaardinbeweging.nl

sap

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst