Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

European Life Goals Games draaien om ‘positieve boost

door: Bas Kammenga | 2 september 2021

De European Life Goals Games worden van dinsdag 14 tot en met zaterdag 18 september gehouden in Utrecht. Zo’n vierhonderd personen uit dertien verschillende Europese landen nemen deel aan deze sportweek voor sporters aan de ‘rafelrand van de samenleving’. Arne de Groote van de Stichting Life Goals vertelt over het evenement en pleit voor een grotere rol van Life Goals, die een bewezen succesvolle aanpak hanteert, om meer kwetsbare groepen aan het sporten te krijgen.

EuropeanLifeGoals-1Arne de Groote is sinds enkele maanden parttime werkzaam bij NOC*NSF als Managing Director van het TeamNL Topsportcentrum Metropool, maar is ook al meer dan tien jaar actief als de drijvende kracht achter de Stichting Life Goals. De Groote gaat nog eens terug naar de ontstaansgeschiedenis van Life Goals. “Na een gezamenlijk project van de KNVB en het Leger des Heils, kwam de vraag voor te liggen of de infrastructuur van de voetbalbond niet geschikt zou zijn voor een permanente aanpak. Dat leek alle partijen een goed idee en na zo'n drie à vier jaar draaien van projecten en inmiddels al actief in zo’n dertig steden, werd de stichting in 2011 opgericht. We richten ons sindsdien op de kwetsbare doelgroep. Niet in fysiek opzicht, maar dak- en thuislozen, personen in de geestelijke gezondheidszorg, vanuit het UWV. We proberen zo mensen uit de rafelrand van de samenleving te laten sporten en ook stapjes te laten zetten in de maatschappij. Het is geen homogene groep.”

“De animo was meteen al een stuk groter dan vooraf gedacht,” weet De Groote nog. “Inmiddels zijn we met onze methodiek in veertig steden actief. Wij durven te zeggen dat wij dé partij zijn die verstand heeft van het aan het sporten krijgen van sociaal kwetsbare doelgroepen. Daar zorgen we voor in samenwerking met buurtsportcoaches en een netwerk van zorg- en welzijnsinstellingen. We brengen partijen samen en ontwikkelen lokale projecten, samen met instanties en verenigingen.”

"Wij zorgen ervoor dat de sportcoaches op en top geprepareerd zijn"

Franchiseformule
Bijzonder aan de aanpak, is dat de diverse gemeenten er zelf mee aan de slag gaan. “Het is eigenlijk een soort franchiseformule,” legt de Groote uit. “Ze kiezen over het algemeen voor laagdrempelige sporten, zoals voetbal, basketballen of wandelen. Wij zorgen ervoor dat de sportcoaches op en top geprepareerd zijn. Dat doen we door middel van onze cursus Maatschappelijke Sportcoach en daarnaast krijgen ze een monitortool mee. Die is zes jaar geleden ontwikkeld en zo kunnen we de sportieve en maatschappelijke vooruitgang van inmiddels zo’n 6.000 mensen volgen.”

In samenwerking met de Wageningen Universiteit, de Universiteit van Utrecht en de USBO Utrecht wordt veel onderzoek gedaan naar de SROI, ofwel de Social Return of Investment. De investering bestaat uit het aanbieden van sportieve en sociale activiteiten en de social return is dat de kwetsbare doelgroep stappen maakt om meer aansluiting te krijgen bij de rest van de maatschappij. 

EuropeanLifeGoals-2“De social return is groot. En dat is logisch omdat mensen vaak van ver moeten komen en grote stappen kunnen maken. Gelukkig kunnen we dit ook aantonen door middel van onze monitor en we durven ons dan ook expert te noemen op dit gebied. Bij het laatste Sportdebat in de Tweede Kamer is ons werk aan de orde gekomen. Minister Van Ark heeft daar aangegeven met ons in gesprek te willen over ons plan om samen met gemeenten en zorg- en welzijnsinstellingen meer kwetsbare mensen aan het sporten te krijgen. Binnenkort schuiven we bij haar aan tafel om hierover verder te praten. Ook de Nederlandse Sportraad had al geconcludeerd dat kwetsbare doelgroepen aantoonbaar te weinig sporten en pleit voor meer investeringen op dit vlak. De European Life Goals Games is een mooi voorbeeldproject waarmee veel kwetsbare mensen worden bereikt”. 

Naast de sportieve activiteiten staat er op vrijdag 17 september in het Beatrixtheater een congres op het programma over de maatschappelijke waarde van sport. “En daarnaast krijgen alle coaches die daarheen komen een cursus ‘maatschappelijke sportcoach’ aangeboden. Zij krijgen op die manier nog meer kader en handvatten om hun werk in eigen land nog beter te kunnen doen,” aldus De Groote.

"Naast de buitenlandse ploegen komen er ook veel teams uit andere Nederlandse steden naar Utrecht"

European Games
De Games zijn een vervolg op het wereldkampioenschap voetbal voor daklozen, dat in 2015 op het Museumplein in Amsterdam werd gehouden, destijds met betrokkenheid van de UEFA. Na het uitstel in 2020 wegens corona, worden zes jaar later nu behalve het hoofdprogramma ‘straatvoetbal’ ook basketbal, volleybal, kickboksen, capoeira en skateboarden beoefend. “We hebben ploegen uit bijvoorbeeld Zwitserland, Litouwen en Duitsland uitgenodigd en die gaan een week lang lekker sporten op een mooi podium met leuk publiek en hopelijk lekker week.”

De Europese Commissie is de grootste financier van reis-, verblijfs- en organisatiekosten. De Groote: “We werken verder nauw samen met de gemeente Utrecht. Het Leger des Heils is onze vaste partner. Naast de buitenlandse ploegen komen er ook veel teams uit andere Nederlandse steden naar Utrecht. Het doel is om sociale contacten op te doen en iets mee te krijgen van de stad Utrecht. Sommige deelnemers zijn voor het eerst in het buitenland. De meeste deelnemers zijn gevaccineerd en we zullen veel testen op corona. We hebben de protocollen klaarliggen, maar het is daarmee wel wat gecompliceerd. Zoals er nog onzekerheid bestaat of de buitenlandse teams allemaal in staat zullen zijn om te komen.”

EuropeanLifeGoals-3Ambassadeurs
In augustus werd een aftrap van het evenement gehouden waarbij de Utrechtse wethouder Maarten van Ooijen en oud-profvoetballer Glenn Helder aanwezig waren. “Helder hebben we als ambassadeur benaderd na een brainstorm,” licht De Groote toe. “Hij is een ontzettend leuke, enthousiaste gozer die heel veel capaciteiten heeft en een waardevolle ambassadeur is voor deze doelgroep. Ook ervaringsdeskundig Jasper Lamboo uit Utrecht is een inmiddels bekend gezicht. Hij deed in 2015 mee met het WK. In zijn jeugd speelde hij bij FC Utrecht, maar daarna liep zijn leven flink de verkeerde kant op. Bij een reguliere vereniging was hij nooit meer aangehaakt. Met Stichting Life Goals is hij toch weer aan sporten gekomen en inmiddels is hij zelf ook sportcoach.”

Wanneer is het toernooi geslaagd? “Wij maken als organisatie gebruik van de mogelijkheid Life Goals nog beter op de kaart te zetten, ook richting het ministerie. De openingsparade zal al een mooie aftrap zijn en het is echt een evenement voor en door de deelnemers. Die zijn er voor de nieuwe ervaringen en de contacten. Het is geslaagd als we iedereen uiteindelijk weer heelhuids thuis krijgen en als de deelnemers er op een positieve manier op terugkijken. Dat ze een ‘boost’ hebben gekregen voor wat ze ook gaan doen in het leven en ook vooral blijven sporten!”

Voor meer informatie: www.europeanlifegoalsgames.com en www.stichtinglifegoals.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst