Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

AZ wil met 'University' meer zijn dan alleen voetbalclub

door: Rutger Oosting | 2 september 2021

Eind vorig jaar startte voetbalclub AZ de AZ University. De club hoopt hiermee nuttige kennis vanuit de sportwereld te delen met geïnteresseerden via onder meer seminars en een podcast. “We geloven dat door kennis te delen, uiteindelijk iedereen beter wordt.”

Twee van de initiatiefnemers binnen AZ zijn Sven Bersee, - medewerker contentcreatie - en Bart Heuvingh, topsportbegeleider. Met een projectgroep van zes personen vormen zij het brein achter de AZ University. “Het voornaamste doel ervan is het delen van kennis met de buitenwereld. Wij geloven dat kennis en kunde nog meer gedeeld kan worden. En we kunnen misschien een voorloper zijn richting scholen, bedrijven als het bijvoorbeeld gaat over een gezonde leefstijl”, vertelt Bersee. Heuvingh voegt toe: “Daarmee stelt AZ zich maatschappelijk relevant op. Voor ons is het uiteindelijk ook interessant omdat de naam van AZ eraan hangt. Als alles groter gaat worden met bijvoorbeeld online cursussen of seminars dan kan het ook interessant worden voor sponsoren. Uiteindelijk willen we ook congressen en open houses gaan organiseren. Nu staan mensen van AZ als sprekers op andere congressen, terwijl wij dat ook zelf kunnen organiseren. In dat opzicht wil AZ meer zijn dan alleen een voetbalclub.”

AZuniversity-1'Universiteit'
De naam AZ University doet denken aan collegebanken, dikke boeken, een vereiste vooropleiding en een diploma aan het einde van het traject. Zo werkt het hier echter niet. “De AZ University is een laagdrempelige manier van kennisdelen. Voor iedereen die daar interesse voor heeft”, zegt Heuvingh.

"Een echte universiteit waarbij je een diploma krijgt zullen we nooit worden"

FC Barcelona heeft de Barca Innovation Hub. Daar kunnen in een online schooltraject allerlei officiële diploma’s behaald worden. “Dat is echt meer opleiden dan de losse dingen die wij doen. De Barca Innovation Hub verleent de diensten ook tegen betaling. Bij ons kan iedereen zich nog gratis inschrijven voor seminars. In de toekomst willen we wel, tegen betaling, online modules over bepaalde onderwerpen aan gaan bieden. Maar een echte universiteit waarbij je een diploma krijgt zullen we nooit worden. Een beetje zoals College Tour op televisie. Dat is ook een college, zonder dat je daadwerkelijk op een universiteit bent.”

AZuniversity-2Podcast
Op dit moment is de goed beluisterde podcast de meest in het oog springende ontwikkeling van de AZ University. “Daarin hebben we hele interessante gesprekken met experts: Jan van Halst over mentale weerbaarheid, Khalid Boulahrouz over de Ramadan en slaapgoere Floris Wouterson over het belang van slaap. Normaal delen we zo’n gesprek alleen met onze (jeugd)spelers of stafleden. Dan is het nu leuk om er een podcast van te maken en beschikbaar te maken voor iedereen. Amateursporters, ondernemers, leraren, vrijwel iedereen kan er iets aan hebben. Over leefstijl, motivatie of slaap kan iedereen wel wat leren. In de topsport komen heel veel dingen samen die je ook in het normale leven kunt gebruiken. Goede slaap helpt iedereen beter presteren. Gebrek aan mentale weerbaarheid, daar hebben mensen last van in de sport, maar dat hebben werknemers in een groot bedrijf of kinderen op school ook.”

Bersee en Heuvingh presenteren de podcast van de AZ University samen. Wie is de ‘droomgast’ van het tweetal? “Zlatan Ibrahimović over het hebben of krijgen van zelfvertrouwen zouden we graag nog eens in de podcast willen hebben”, zegt Heuvingh met een knipoog. “Nee, iets realistischer zaten we te denken aan Tom Dumoulin over het plezier houden in de sport. Ook Merijn Zeeman, sportief directeur van Jumbo-Visma, staat hoog op ons lijstje. Juist ook leren van andere sporten zoals wielrennen, dan ons alleen blind staren op voetbal.”

“Kennis delen levert heel veel interessante gesprekken en inzichten op. Daar leer je uiteindelijk ook weer van als club"

Open huis
In de toekomst wil AZ Open Houses organiseren. Hierbij kunnen trainers enkele dagen meelopen in de goed aangeschreven jeugdopleiding van AZ. “Wij krijgen heel veel aanvragen van voetbaltrainers om een dagje mee te lopen. Soms doet het pijn in je hart, maar moet je ze toch afwijzen omdat het er te veel zijn en we de focus moeten houden op onze kerntaak: het opleiden van spelers. Nu kunnen we mensen doorsturen naar één van onze podcasts of later naar onze online modules. We krijgen daar al veel goede reacties op. Veel mensen krijgen al veel antwoorden op hun vragen uit de podcast.”

“Kennis delen levert heel veel interessante gesprekken en inzichten op. Daar leer je uiteindelijk ook weer van als club. De amateurtrainer om de hoek kan juist weer van ons leren over oefenvormen of andere zaken waar onze expertise in ligt. Dat is uiteindelijk ook voor ons weer gunstig, want als die amateurtrainer beter gaat trainen dan is dat ook weer goed voor de aanwas voor nieuwe spelers van ons. Leren van elkaar door uit het raam te kijken, zodat iedereen beter wordt.”

Voor meer informatie: AZ University

AZuniversity-3

« terug

Reacties: 2

Gerard Sierksma
02-09-2021

Ik vind het onjuist dat AZ de naam 'university' hanteert. Die naam is beschermd (Inspectie Hoger Onderwijs). 

Remco Wortel
03-09-2021

Hoi Gerard,

Het ligt iets genuanceerder. Er staat in de door jou genoemde Wet (art 1.24) een uitzondering voor een persoon of rechtspersoon die geen graden verleent, noch in het vooruitzicht stelt en die geen betaling vraagt voor onderwijs of certificaten. Daar is bij AZ sprake van. Het gaat om kennisdeling en niet om een opleiding of het behalen van diploma's of certificaten. Mooi initiatief volgens mij.

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst