Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Senior Games in Rotterdam: een olympische dag voor iedere oudere

door: Frank Molema | 19 augustus 2021

Ouderen in Rotterdam kunnen in beweging komen dankzij de vele activiteiten tijdens de Senior Games op maandag 20 september. Organisator Sportbedrijf Rotterdam wil bewegen stimuleren, maar hoopt vooral dat de ouderen een fijne dag met elkaar beleven. “We hebben een breed aanbod en iedereen mag meedoen”, zegt Eva de Koning van het sportbedrijf. 

Het idee voor de Senior Games is ontstaan vanuit de zorginstelling Laurens en stichting Dignus (een vriendenstichting van Laurens). Omdat vorig jaar de Olympische Spelen zouden plaatsvinden, werd toen bedacht om daaraan een sportdag voor ouderen te koppelen, met ook allerlei activiteiten in de weken en maanden vóór de grote ‘finaledag’. Het coronavirus zorgde er destijds niet alleen voor dat in Tokio niets doorging, maar dat ook de Senior Games anders van start gingen dan de bedoeling was. Sporten en bewegen gebeurde toen vooral met behulp van een groot scherm langs de verzorgingstehuizen. 

SeniorGames-1Breder dan alleen zorginstellingen
Inmiddels is gelukkig veel meer mogelijk. “Vanaf september vorig jaar zijn we gestart met beweegblokken van zes weken in de Laurens-huizen, zodat ouderen kennis kunnen maken met het aanbod en kunnen kijken wat bij hen past”, zegt Eva de Koning van Sportbedrijf Rotterdam, dat in samenwerking met de zorginstellingen de organisatie van de Senior Games tot zich neemt. “Via Laurens bereiken we heel veel senioren, maar in Rotterdam wonen er natuurlijk veel meer. Daarom willen wij dit breder trekken dan alleen de zorginstellingen.” 

Sportbedrijf Rotterdam startte in januari met een online programma en verspreidde beweegposters met daarop meerdere oefeningen. De ‘olympische’ sportdag op 20 september is de kers op de taart. Ouderen kunnen bijvoorbeeld meedoen aan stoelyoga, walking football of virtueel fietsen door Tokio. Er wordt ook, net als bij de Olympische Spelen, een vlam aangestoken en afgesloten wordt met een feestje. De Senior Games worden gehouden op Sportpark Olympia, maar ook op locaties van Laurens is er die dag een speciale sportles. Vorig jaar deden er zo’n 3.000 ouderen mee. 

“We hebben een breed aanbod en iedereen mag meedoen"

Doel: mooie dag
De Senior Games zijn bedoeld voor ouderen van welke leeftijd dan ook. De Koning: “We hebben een breed aanbod en iedereen mag meedoen. Er is bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om sommige activiteiten zittend uit te voeren. We hopen juist dat we mensen die wat minder bewegen kunnen inspireren. Als iedereen een mooie dag met elkaar heeft gehad, dan is ons doel bereikt.” 

SeniorGames-2Naast de samenwerking met de zorginstellingen slaat Sportbedrijf Rotterdam ook de handen ineen met NOC*NSF. De sportkoepel heeft een olympisch museum, met onder meer oude gouden medailles, dat telkens op een andere locatie wordt opgebouwd. Op die manier wordt gezorgd voor aanbod naast de beweegactiviteiten. Tijdens de sportdag kunnen ouderen terecht bij een informatiepunt waar ze meer te weten te kunnen komen over verenigingen en andere sport- en beweegaanbieders in de buurt. 

Bijdragen
Financiering komt vanuit Dignus | vriend van Laurens, de aan Laurens gekoppelde stichting die onder meer zorgt voor leuke uitjes. Ook Sportbedrijf Rotterdam en de gemeente dragen hun steentje bij, net als de Dirk Kuijt Foundation. Wethouder Sven de Langen van de gemeente Rotterdam is al ‘begonnen met aftellen’ naar de Senior Games. De Koning: “Hij is heel erg bereidwillig rondom sport en we merken vorig jaar rond de opening ook met hoeveel passie hij over de doelgroep praat, met als doel hen in beweging te laten komen.”

Vanwege de nog altijd geldende coronamaatregelen mogen er niet meer dan 600 mensen meedoen aan de sportdag op Sportpark Olympia. Vanuit de Laurens-huizen kunnen ook nog honderden mensen deelnemen. 

Voor meer informatie: www.seniorgamesrotterdam.nl

“Vanaf september vorig jaar zijn we gestart met beweegblokken van zes weken in de Laurens-huizen, zodat ouderen kennis kunnen maken met het aanbod en kunnen kijken wat bij hen past”

SeniorGames-3

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst