Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Scheidsrechters krijgen te weinig waardering

door: Rutger Oosting | 19 augustus 2021

Yolande Brada was werkzaam als begeleider van arbiters actief op de Olympische Spelen van 2004 in Athene, is voormalig hoofd arbitrage bij de Nederlandse hockeybond en strijdt tegenwoordig als parttime projectleider arbitrage bij NOC*NSF voor de aandacht voor de arbitrage bij de Nederlandse sportbonden. Met haar bedrijf Yolande Brada Umpiring Projects treedt ze op als consultant en adviseur van sportbonden.

YolandaBrada-1“Ik wil graag dat scheidsrechters dezelfde aandacht en waardering krijgen vanuit de top van sportbonden en verenigingen als de sport zelf. Veel mensen zeggen dat een scheidsrechter een ‘noodzakelijk kwaad’ is. Ik heb zo’n hekel aan dat begrip. Een scheidsrechter is namelijk helemaal geen noodzakelijk kwaad. Een scheidsrechter hoort er gewoon bij. Dat idee moeten mensen, maar ook de sportbonden, meer onder ogen gaan zien”, zegt Yolande Brada. 

Beter op de kaart
Brada, in haar rol als projectleider arbitrage, is druk bezig met de toekomst van de arbitrage. Een belangrijke rol ligt hierbij mogelijk door een plek te verwerven in het Nationaal Sportakkoord. Het huidige akkoord, waar de arbitrage niet in vermeld staat, loopt eind 2022 af. “De arbitrage moet nog een betere plek krijgen in de wereld van de sport. Om welke reden de arbitrage niet in het huidige sportakkoord vermeld is, weet ik niet. We zijn nu al aan het nadenken over hoe wij de arbitrage beter op de kaart krijgen. Er is best wel een aantal sportbonden in Nederland die zich hier hard voor maakt. Er liggen heel veel ideeën om te kijken hoe we verder moeten per januari 2023.”

“Er zijn sportbonden die sowieso veel aandacht schenken aan scheidsrechters. De kunst is nu om gezamenlijk actie te ondernemen, want het gaat om een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Begin oktober hebben we een werkconferentie met de arbitragecollega’s van de bonden en dan gaan we sparren over onder meer de gewenste positie van de arbitrage. Ook is het belangrijk om van elkaar te leren vooral op het gebied van opleiding en coaching van scheidsrechters met als doel de kwaliteit van de arbitrage te verhogen. Wat is de invloed van de technologische ontwikkelingen op de scheidsrechters en juryleden? Hoe behouden we iedereen en zorgen we ervoor dat voormalig (top)scheidsrechters een positieve bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van de arbitrage? Allemaal vragen om eens wat dieper op in te gaan.”

"Omdat ik scheidsrechter ben geweest kan ik ook in het dagelijkse leven heel snel beslissingen nemen” 

Passie voor het vak
Zelf werkte Brada zich op tot internationaal topscheidsrechter in het hockey. Volgens haar is het zijn van scheidsrechter één grote leerschool en kan je veel leren over jezelf maar ook met het andere factoren. “Ik heb echt een passie voor het vak scheidsrechter. Hoe dat komt? Daar heb ik zelf ook weleens over nagedacht. Als je scheidsrechter bent leer je namelijk veel als mens. Je leert zo ontzettend veel om op te treden in allerlei verschillende wedstrijden. Je leert omgaan met verschillende type mensen, omgaan met emoties, snel beslissingen kunnen nemen. Omdat ik scheidsrechter ben geweest kan ik ook in het dagelijkse leven heel snel beslissingen nemen.” 

YolandaBrada-2Eén van de dingen die veel potentiële scheidsrechters weerhoudt is het vele gezeur richting de arbitrage gedurende de wedstrijden. “Daar moet je wel tegen kunnen. Ik wil ook niet zeggen dat ik dat altijd leuk heb gevonden. Dat zijn niet de momenten waar je het voor doet. Aan het einde van de wedstrijd stap je van het veld en dan denk je ‘dit was een mooie wedstrijd’. Dat is uiteindelijk waar je het voor doet. Dat wil niet zeggen dat je foutloos van het veld gaat. Dat kan namelijk niet. Binnen de hockeywereld is het gebruikelijk dat je na afloop met coaches en spelers in gesprek gaat. Dat je praat over situaties die zijn voorgekomen en wat jouw beslissingen daarbij zijn geweest. Van dit soort gesprekken kun je heel veel leren. Misschien ga je het de volgende keer dan anders doen.”

Rolmodellen
Maar hoe gaan potentiële scheidsrechters deze positieve aspecten van de arbitrage onder ogen zien? “In Nederland lopen geweldige rolmodellen rond. De hockeyfinale van de Olympische Spelen in Tokio werd onlangs nog gefloten door Nederlander Coen van Bunge en bij de vrouwenfinale was Laurine Delforge uit België de scheidsrechter. En Mariana Prins als scheidsrechter bij de finale van softbal. Ik hoop dat jonge mensen daardoor in gaan zien dat je als scheidsrechter ook heel ver kan komen en zelfs de Olympische Spelen kan halen. Maar dan moet je dus wel van het momentum gebruik maken.”

Voor meer informatie: www.yolandebrada.nl

« terug

Reacties: 1

L. Warners
19-08-2021

Scheidsrechters zijn heel belangrijk bij een sportwedstrijd. Maar ze moeten soms ook wel heel veel aanhoren. Ik vind het bij hockey en damesvoetbal nog we meevallen.

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst