Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Olympic Festival in Den Haag middelpunt van Oranje-beleving

OlympicFestival-INTROFOTOdoor: Bas Kammenga | 19 augustus 2021

Den Haag was tijdens de afgelopen Olympische Spelen het toneel van de tweede editie van het Olympic Festival. Terwijl de Nederlandse Olympiërs in Tokio hun topprestaties leverden, kregen alle thuisblijvers, woonachtig in en buiten Den Haag, er de mogelijkheid om allerlei sportvormen uit te proberen, topatleten te ontmoeten en samen de prestaties in Tokio live te volgen. Elke dag op het strand van Scheveningen en gedurende de Spelen op acht andere locaties in de stad. Natuurlijk was er aandacht voor alle atleten in Tokio, extra aandacht ging uit naar de 28 atleten die in hun voorbereiding op Tokio dagelijks getraind hadden in Den Haag, er geboren zijn en/of uitkomen voor een Haagse topsportvereniging. 

De productie van het Olympic Festival lag in handen van een stuurgroep bestaande uit NOC*NSF, evenementenbureau TIG Sports en de gemeente Den Haag. “Wij zijn als gemeente sponsor, gaststad, facilitator en medeorganisator van het evenement,” vertelt projectleider Peter Korteling van het Olympic Festival vanuit de gemeente Den Haag. “Voor ons is het evenement pas volledig geslaagd als alle topsporters, bonden, NOC*NSF, media en natuurlijk onze inwoners, verenigingen en partners zich maximaal betrokken hebben gevoeld bij het evenement en het hun olympische beleving heeft versterkt.”

OlympicFestival-1Samenwerking
Als stad heeft Den Haag zich tot doel gesteld minimaal één keer per jaar een sportevenement met internationale allure te organiseren. “Een EK, WK of bijvoorbeeld Ocean Race, waar talenten van eigen bodem op het allerhoogste internationale niveau, hier in Den Haag, kunnen strijden en waar we dan tegelijkertijd proberen zoveel mogelijk inwoners en organisaties uit Den Haag actief te laten participeren. Zo hopen we de inspirerende potentie van topsportevenementen maximaal te benutten. In een olympisch jaar is dat echter zo eenvoudig nog niet. Het is het jaar waarin er weinig EK’s en WK’s gepland worden. Het Olympic Festival is hiervoor een uitstekend alternatief." 

"De inspiratiewaarde van deze Spelen is ruim twee weken lang goed zichtbaar geweest in de stad”

"Terwijl in alle olympische sporten prachtige wedstrijden elders plaatsvinden en slechts weinig Nederlanders en Hagenaars hierbij aanwezig kunnen zijn is de gedachte ontstaan de wedstrijden via grote beeldschermen naar de stad te halen en de inspirerende waarde hiervan te maximaliseren door hier ter plekke de sport te kunnen beoefenen, bekijken en beleven. Niet alleen, maar gezamenlijk. Alles door elkaar heen, (ex)topsporters, talenten, sportaanbieders, sportliefhebbers en zij die nieuwsgierig zijn naar sport.”

Laagdrempelig
Het is een evenement dat zich maximaal leent voor samenwerking. “We hebben sportbonden, sportverenigingen en andere sportaanbieders uitgedaagd om een zo aantrekkelijk en laagdrempelig mogelijk sportaanbod te verzorgen, we vroegen topsporters en talenten om clinics te verzorgen en nodigden inwoners en instellingen uit om naar het strand en/of een van de acht locaties in de stad te komen om ‘De Spelen’ te beleven. Het olympische sausje zorgde voor extra enthousiasme en mogelijkheden. De inspiratiewaarde van deze Spelen is ruim twee weken lang goed zichtbaar geweest in de stad.”

OlympicFestival-2In zeventien dagen kwamen er ondanks de coronabeperkingen en het oer-Hollandse weer opgeteld zo’n 25.000 bezoekers. “Dat was - door de beperkte capaciteit vanwege de coronamaatregelen - minder dan tijdens de eerste editie in 2016 (zo’n 100.000) maar alleszins redelijk. Vele malen omvangrijker was deze editie de lokale, nationale en internationale exposure en mediawaarde. Elke dag was er uitzonderlijk veel media-aandacht. Beter hadden we het ons niet kunnen wensen. Twee weken lang waren we met Den Haag het middelpunt van de olympische sport. NOS en Radio538 verzorgden dagelijks live-uitzendingen vanaf het festivalterrein en RTL zond de huldigingen van het Holland Heineken (t)Huis live uit op tv.”

Verrijking
Dit werd bevorderd doordat alle olympische sporters Tokio binnen 48 uur moesten verlaten als ze klaar waren. Met TeamNL werd afgesproken dat de medaillewinnaars op Schiphol opgepikt zouden worden en met familie en vrienden herenigd op het Festivalterrein. Daarna zijn ze in het Holland Heineken (t)Huis gehuldigd en konden NOS, Radio 538 en RTL met de sporters terugblikken op de prestaties. Ook de niet-medaillewinnaars werden uitgenodigd naar het Festivalterrein te komen. “Zelfs de huldigingen in wind en regen waren mooie momenten voor publiek en de atleten", aldus Korteling. "De sporters gaven daarnaast clinics in hun eigen sport en zo zag je de wisselwerking tussen top- en breedtesport ontstaan. Het was een flinke uitdaging, maar we hebben het concept zo kunnen verrijken ten opzichte van de vorige editie in 2016." 

"De atleten waren blij om eindelijk weer eens enthousiaste mensen zonder mondkapje te zien en de kinderen zijn nog nooit zo dicht bij hun Oranje-helden geweest”

Rikkert Suijkerland, programmamanager topsport bij de gemeente Den Haag sluit zich aan bij de woorden van zijn collega: “Het oorspronkelijke plan was om het evenement twee keer zo groot te organiseren in vergelijking met vijf jaar geleden, maar dat moesten we bijstellen door de omstandigheden. Desondanks was vooral de wisselwerking tussen publiek en sporter mooi om te zien. De atleten waren blij om eindelijk weer eens enthousiaste mensen zonder mondkapje te zien en de kinderen zijn nog nooit zo dicht bij hun Oranje-helden geweest.”

OlympicFestival-3Oh oh Tokyo
Naast de aandacht voor alle Olympiërs liep er in Den Haag ook een aparte campagne om de 28 Haagse sporters onder de aandacht te brengen bij de inwoners. De gemeente heeft een doelstelling om de brede topsport-community te realiseren. “Dat doen we door de sport en de sporters te ondersteunen in hun weg naar succes,” aldus Suijkerland. “Met de campagne ‘Oh oh Tokyo’ hebben we onze sporters bekendgemaakt bij het Haagse publiek. Door hen te vertellen over de weg naar Tokio, hun band met de stad en door het Haagse publiek te voorzien van het speelschema en de resultaten. De aftrap was op 14 mei, precies 070 dagen voor de Spelen met – wellicht ten overvloede – een knipoog naar ons kengetal.”

Alle sporters werden uitgezwaaid en succes gewenst met een speciaal pakket, waarbij de handgeschreven ansichtkaarten van trotse Haagse burgers bij vele atleten enorm gewaardeerd werden. “We hebben daarnaast een mix van online en offline uitingen ingezet, met onder andere podcasts, storytelling op social media, radio-interviews, direct mailing, display advertising en posters en mupi’s in de stad om alle Hagenaars te kunnen bereiken. Zeventig dagen lang hebben we die content ook binnen de gemeenteorganisatie gedeeld, die zevenduizend medewerkers heeft. We investeren doorlopend in het versterken van de band met de sporters door ze te omarmen en te laten zien dat we achter ze staan.”

"Al jarenlang werkt Den Haag intensief samen met het Watersportverbond, de NeVoBo en de Skateboard Federatie Nederland"

Medaillewinnaars
Den Haag heeft het profiel van ‘topsportstad aan zee’, met zeilen, beachvolleybal en skateboarden als de drie speerpuntsporten. Al jarenlang werkt Den Haag intensief samen met het Watersportverbond, de NeVoBo en de Skateboard Federatie Nederland. “We vaardigden tien zeilers, zes beachvolleyballers en drie skateboarders af naar Tokio. De gouden medaille van surfer Kiran Badloe is een mooi voorbeeld van de samenwerking. Hij is in Scheveningen komen wonen vanwege zijn sport en maakte zijn favorietenrol in Tokio glansrijk waar. Zeilster Marit Bouwmeester heeft met haar bronzen medaille nu alle drie kleuren compleet. Annemiek Bekkering en Annette Duetz wonnen een schitterende bronzenmedaille in hun 49erFX.”

OlympicFestival-4Maar ook in andere sporten hebben Haagse sporters schitterende prestaties geleverd: “Tony van Diepen en Terrence Agard zijn onderdeel van de 4x400 meter estafetteploeg, trainen op Papendal en zijn lid van HAAG Atletiek. En Eva de Goede, de aanvoerster van het vrouwenhockeyteam, won voor de derde maal goud, woont al een aantal jaren in Den Haag en gaat volgend jaar spelen bij de Haagse hockeyvereniging HGC.”

"Al deze Haagse olympiërs zijn voorbeelden voor onze jeugd"

Voorbeeldfunctie
Naast de medailles zijn er nog talloze schitterende verhalen te vertellen over de Haagse olympiërs. Het jonge beachvolleybalduo Raïsa Schoon en Katja Stam plaatsten zich door het uitstel van de Spelen nota bene in Den Haag via het OKT (kwalificatietoernooi – red.) voor Tokio. Khalid Choukoud, een marathonloper uit de Schilderswijk, werd uitgezwaaid door de jeugd uit zijn wijk. “De inspiratie die hij met zich meebrengt, is heel bijzonder,” raakt Suijkerland niet uitgepraat. “Schitterend is ook de prestatie van Koen van Bunge als de scheidsrechter bij de mannenhockeyfinale en natuurlijk zijn we trots op Sarina Wiegman, de coach van de vrouwenvoetballers. Helaas was er ook minder goed nieuws, zo was skateboardster Candy Jacobs één van de TeamNL-atleten die vanwege een coronabesmetting niet heeft kunnen deelnemen.”

"Al deze Haagse olympiërs zijn voorbeelden voor onze jeugd. En ook nu de Spelen afgelopen zijn gaan we door dat te benadrukken: we feliciteren alle medaillewinnaars de komende weken in de stad, huldigen onze kampioenen tijdens het Haags Sportgala en gaan in gesprek met onze topsporters om hun inspirerende kracht en voorbeeldfunctie ook in de toekomst maximaal te kunnen benutten. Dit alles om 100% sport- of beweegdeelname in 2030 te realiseren. Elke Hagenaar moet mee kunnen doen; jong en oud, met en zonder beperking en ongeacht afkomst.”

OlympicFestival-5

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst