Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

SDG Striker mikt op duurzamer voetbal in Europa

door: Leo Aquina | 1 juli 2021

Duurzaamheid staat hoog op de maatschappelijke agenda. Ook het voetbal kan daar al lang niet meer omheen. De Spaanse non-profitorganisatie Ecoserveis houdt zich al sinds 1992 bezig met energievraagstukken en duurzaamheid. Met subsidie van de Europese Unie heeft Ecoserveis 'SDG Striker' opgezet. Binnen dit project werken zes partijen samen in drie pilotprojecten om kennis te vergaren en verspreiden over duurzaamheid in het voetbal. Het European Football for Development Network (EFDN) is als netwerkorganisatie in het Europese voetbal bij het project betrokken. “Het voetbal pakt dit thema echt op. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker voor clubs”, zegt Bryan Lucas van EFDN.

logoStriker3SDG’s (Sustainable Development Goals, ofwel Duurzame Ontwikkelingsdoelen) zijn zeventien door de Verenigde Naties afgesproken doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. De in Breda gevestigde EFDN heeft deze doelen omarmd en ondersteunt voetbalorganisaties bij hun maatschappelijke activiteiten. Er zijn 125 Europese clubs aan EFDN verbonden, van Ajax tot Excelsior en van FC Barcelona tot Panathinaikos. EFDN werkt niet alleen samen met clubs, maar ook met bonden en leagues. Bij SDG Striker zijn naast initiatiefnemer en coördinator Ecoserveis en het energie-instituut van de Johannes Keppler Universiteit in Linz als wetenschappelijke partner ook de nationale bonden van Noorwegen, Schotland en Portugal betrokken.

"Hoe kunnen we de efficiëntie van sportfaciliteiten verhogen en meer aandacht schenken aan energiearmoede?"

Van onderzoek naar actie
“Het doel van dit project is het vergaren en samenvatten van relevant onderzoek over duurzaamheid op drie aandachtsgebieden: energiearmoede, het gebruik van zonnepanelen en groenere alternatieven voor microplastics die moeten worden gebruikt als invulmateriaal voor kunstmatige voetbalvelden”, zegt Bryan Lucas. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat deze kennis onder in de la verdwijnt. “We gaan het bundelen en beschikbaar maken voor clubs in de volle breedte van het voetbal en we mikken op begeleiding bij de implementatie.”

Striker-1De Schotse voetbalbond richt zich specifiek op een campagne rond energiearmoede. “Er wordt te veel energie verbruikt”, aldus Lucas. “Hoe kunnen we de efficiëntie van sportfaciliteiten verhogen en meer aandacht schenken aan energiearmoede, met behulp van opleidingsacties die de energierekening kunnen helpen verlagen?” Hiermee mikt Schotland op de specifieke ontwikkelingsdoelen SDG 1 (geen armoede - dankzij de campagne voor energiearmoede); 7 (betaalbare schone energie); 10 (minder ongelijkheden); 12 (verantwoorde consumptie en productie); 13 (klimaatactie) en 17 (partnerschappen voor de doelstellingen).

Zonne-energie
In Portugal gaat de nationale bond (FPF) een haalbaarheidsstudie uitvoeren om de kosten, het rendement en andere sociale en economische effecten van het installeren van fotovoltaïsche zonnepanelen op sportfaciliteiten te evalueren. Lucas: “Hiermee mikt de bond op SDG 7 (betaalbare schone energie); SDG 11 (duurzame steden en gemeenschappen); SDG 12 (verantwoorde consumptie en productie), en SDG 13 (klimaatactie).”

Noorwegen richt zich binnen SDG Striker op microplastics. Lucas: “De Noorse voetbalbond NFF onderzoekt groenere alternatieven voor microplastics die moeten worden gebruikt als invulmateriaal voor kunstmatige voetbalvelden. Daarbij wordt gekeken naar levensduur en vergelijkende milieubelasting van nieuwe technologieën. In dit geval gaat het om de bevordering van SDG 9 (industrie, innovatie en infrastructuur); SDG 11 (duurzame steden en gemeenschappen); SDG 12 (verantwoorde consumptie en productie) en SDG 13 (klimaatactie).”

"Er komt een praktische handleiding voor het opnemen van SDG’s binnen sportorganisaties"

Resultaten
De EU heeft voor het totale project ruim 300.000 euro beschikbaar gesteld. Het project is gestart in januari 2021 en wordt afgerond in juni 2023. “We willen de resultaten presenteren en onder de aandacht brengen tijdens acht grote sportevenementen, waar kennis wordt gedeeld en er komt een praktische handleiding voor het opnemen van SDG’s binnen sportorganisaties. Uiteraard laten we daar ook zien hoe we clubs in de toekomst op dit gebied kunnen begeleiden”, aldus Lucas. “EFDN heeft het netwerk om ook daadwerkelijk met de kennis en expertise aan de slag te gaan binnen Europa.”

Voor meer informatie: SDG Striker – Scoring Goals for Sustainability

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst