Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Via scholenproject hoopt Rotterdam wielerpareltjes te ontdekken

door: Frank Molema | 1 juli 2021

Na de Tourstart in 2010 hoopt Rotterdam dat in 2024 of 2025 opnieuw het startschot van de Franse koers in de havenstad mag klinken. In aanloop daarnaartoe starten er al verschillende projecten om de wielersport te promoten. Een daarvan is het scholenproject, dat als doel heeft meer jongeren te laten fietsen, wielrennen en onontdekt toptalent te herkennen. 

Rotterdam heeft al de nodige ervaring met de Tour de France. In 2010 begonnen de wielrenners aan de drie weken durende uitputtingsslag in deze stad en in 2015 denderde de tourtrein eveneens door Rotterdam, na een Tourstart in Utrecht. Met het thema ‘New Energy’ werd elf jaar geleden geprobeerd duurzaamheid op de kaart te zetten. 

RotterdamScholenprojectTour-1Scholenproject
Ook werd er destijds een scholenproject opgetuigd. “We leerden kinderen fietsen, ontwikkelden pakketten voor spreekbeurten en hebben onder meer een zogeheten ‘dikkebandenrace’ gehouden”, herinnert Edwin de Koning van Sportbedrijf Rotterdam zich, destijds projectleider van de side-events. De Grand Départ van 2010 was voor hem niet alleen hard werken, ook werd hij zich ervan bewust dat fietsen niet voor iedereen vanzelfsprekend is. “Daarin had ik me toen vergist. Je gaat er vanuit dat ieder kind leert fietsen, maar dat blijkt niet zo te zijn.” 

Over drie of vier jaar is er de hoop dat het evenement opnieuw naar Rotterdam komt. Het plan is om de proloog er te laten verrijden, gevolgd door een etappe met start in Rotterdam en aankomst in Den Haag. De Grand Départ vormt het sluitstuk van een programma van vijf jaar waarin de stad in het teken van wielrennen staat.

"Water is voor tourorganisator ASO erg belangrijk. (...) In Rotterdam nemen de Erasmusbrug en Willemsbrug een prominente plek in en dat kan fraaie plaatjes opleveren"

Rotterdam fietsstad
De Tour en Rotterdam hebben samen iets gemeen, zegt De Koning, inmiddels teammanager evenementen van het sportbedrijf. “Rotterdam is een echte fietsstad geworden. Na 2010 zijn er veel meer fietsmogelijkheden bij gekomen. Bovendien is water voor tourorganisator ASO erg belangrijk. Dat hebben we gezien bij de start in Londen, met de Theems als blikvanger. In Rotterdam nemen de Erasmusbrug en Willemsbrug een prominente plek in en dat kan fraaie plaatjes opleveren. De Tour staat bekend om haar beelden vanuit de lucht, van daaruit kan je laten zien hoe mooi Rotterdam is opgebouwd.” 

De gemeente is er natuurlijk niet zeker van dat de koers naar hen toekomt. De ‘magie’ van de Tour is volgens haar echter voldoende om al wel te starten met allerlei projecten om inwoners te laten bewegen. Zo worden in samenwerking met SilverFit ouderen van de zorginstellingen van Laurens uitgedaagd om een stuk te fietsen, waarbij op een interactieve wijze de link wordt gelegd met de Tour de France. Ook wordt de hele infrastructuur van onder meer fietsclubs in kaart gebracht, zodat die informatievoorziening voor geïnteresseerden op orde is.

Scholenprogramma
RotterdamScholenprojectTour-2Daarnaast start het scholenprogramma, uitgevoerd door Sportbedrijf Rotterdam. Dit begint al in september dit jaar, duurt tot en met 2025 en is bedoeld voor leerlingen van 12 tot en met 14 jaar uit het voortgezet onderwijs. “We gaan langs met een truck met daarin twaalf fietsen”, legt De Koning uit. “Daarin kunnen kinderen 20 minuten lang virtueel de proloog door Rotterdam fietsen, waarbij wattage, hartslag en de hoeveelheid energie die je opwekt worden gemeten. Ook leren we de kinderen over de beste zithouding, het dalen, klimmen en de beste voeding.”

Oud-renners Michael Zijlaard, Leontien Zijlaard-Van Moorsel en Erik Breukink ontwikkelden het scholenprogramma en kennen de wegen om de verzamelde data te interpreteren. Zij koppelen daaraan een deel van de scouting van talenten. De Koning: “Het gaat er uiteindelijk om dat we jongeren van deze leeftijd stimuleren vaker de fiets te pakken, en het plezier van het wielrennen laten ervaren. Maar hoe gaaf zou het zijn als we onder deze jongeren de Rotterdammer vinden die in de toekomst een touretappe wint? De talenten die we eruit pikken worden begeleid alsof ze een profrenner zijn, waar ze hopelijk een aantal jaar later de vruchten van plukken.”

Toertocht
Rotterdam wil de komende jaren wielerevenementen organiseren, waarin deze talenten mee mogen rijden. De geselecteerde talenten hebben al laten zien dat ze een bepaald aantal Watt kunnen trappen, maar “zij zullen ook moeten leren om dit niveau meerdere kilometers achter elkaar aan te tikken”, aldus De Koning. Net als alle andere inwoners van de regio, kunnen ze dat door deel te nemen aan L’Etape by Le Tour de France. Een toertocht door de regio met verschillende afstanden.

"We willen laten zien hoe mooi en handig de fiets is om in de binnenstad te komen"

Het gaat het sportbedrijf niet alleen om de onontdekte talenten eruit te pikken, ook wil ze kinderen kennis laten maken met de wielersport. De Koning: “De fiets hoort bij de opvoeding van de Rotterdammer. We willen laten zien hoe mooi en handig de fiets is om in de binnenstad te komen. Inwoners willen we veel laten bewegen en fietsen, en dat blijft ook staan als de Tour niet naar ons toekomt.” 

Veertig dagdelen heeft het sportbedrijf van september tot en met november 2021 gereserveerd voor het scholenproject. Vooralsnog is het een pilot waaraan alleen brugklassers meedoen. De keuze voor scholieren uit klas 1 is een bewuste, zodat zij volgende jaren opnieuw mee kunnen doen om eventuele groeipotentie te signaleren.

De doelstelling is om straks de veertig dagdelen op een goede manier in te vullen. De Koning: “Maar ik hoop dat we in het voorjaar van 2022 de lat hoger kunnen leggen. Ik wil er graag inhoudelijke uitdagingen aan koppelen. Daarnaast ben ik tevreden als we een x-aantal Rotterdammers op de fiets hebben gekregen, zodat de stad als geheel vitaler is geworden.” 

Voor meer informatie: Rotterdam wil Grand Départ

RotterdamScholenprojectTour-3

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst