Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Uitdagend alternatief voor The Final in Rotterdam

door: Frank Molema | 3 juni 2021

Net als in 2020 was er ook dit jaar een teleurstelling voor basisschoolkinderen in Rotterdam: corona zette een streep door het sportspektakel The Final in Ahoy. Toch blijven de kinderen niet helemaal met lege handen achter, want door organisator Sportbedrijf Rotterdam is een alternatief bedacht. Een ‘unieke’ digitale editie brengt de kinderen alsnog in beweging. En via ‘challenges’ kunnen ze bovendien in de prijzen vallen. 

TheFinalAhoy-1Het is een evenement waar basisscholieren maanden naar uitkijken: The Final in Ahoy. Duizenden kinderen strijden tijdens deze dag om het hoogste podiumplekje in zijn of haar favoriete sport. In de maanden vooraf is via lokale kwalificatietoernooien al bepaald wie zich kwalificeert voor de finale in bijvoorbeeld voetbal, handbal, tennis of atletiek. En voor iedereen die niet in de eindronde staat, is er daarnaast een randprogramma opgetuigd. Kinderen kunnen daarin kennismaken met niet alledaagse sporten zoals freerunning en BMX, in samenwerking met Rotterdamse sportaanbieders. 

Podium voor prestaties
Doel van The Final is geselecteerde basisschoolleerlingen (winnaars uit de voorronden) een ‘podium’ bieden om hun sportieve prestaties in teamverband en individueel te meten, legt projectleider Daniëlle Everling van Sportbedrijf Rotterdam uit. “Daarnaast willen we zowel actieve als inactieve leerlingen nieuwe attractieve sport- en beweegactiviteiten als plezierige vrijetijdsbesteding laten ervaren. Via sport, spel en clinics ontwikkelen zij sociale vaardigheden en leren zij respectvol met elkaar om te gaan.” 

The Final is een samenkomen van duizenden kinderen, docenten, ouders en nog veel meer, onmogelijk natuurlijk in tijden van sociale afstand om het coronavirus te beteugelen. Om die reden ging de editie van vorig jaar niet door en toen was er ook geen alternatief voor de kinderen.

Sportbedrijf Rotterdam hield een brainstorm over wat er dit jaar wel kan en zette vervolgens een alternatief evenement op poten

Plan in prullenbak
In het filmpje waarin Sportbedrijf Rotterdam vertelde dat door de editie van 2020 een streep ging, kondigde ze aan dat de voorrondes alweer over honderd dagen zouden beginnen. Dat gebeurde onder meer met lokale tennis-, volleybal- en basketbaltoernooien, maar de uitslagen ervan konden al snel in de prullenbak toen de scholen opnieuw dicht gingen. 

TheFinalAhoy-2Sportbedrijf Rotterdam hield vervolgens een brainstorm over wat er dit jaar wel kan en zette vervolgens een alternatief evenement op poten. Hoe dat eruit ziet? De scholieren worden uitgedaagd mee te doen aan vier challenges en er is een live-uitzending vanuit Ahoy op de dag waarop The Final zou plaatsvinden, op 24 juni. Een uniek evenement, aldus het sportbedrijf, met een grootse liveshow. 

Iedere twee weken een challenge online
Meedoen aan een challenge kan bijvoorbeeld door een truc te doen met een bal, te jongleren, te freerunnen of te ontsnappen uit een escaperoom en de video daarvan in te zenden. Iedere twee weken komt er een challenge online. Daarin zit ook een wedstrijdelement. Everling: “De meest creatieve kiezen we uit en hen verrassen we op school met een leuke prijs.”

De filmpjes van zogeheten ‘surprise visits’ worden een week later uitgezonden tijdens de digitale editie van The Final. In twee uitzendingen van een uur probeert Sportbedrijf Rotterdam de kinderen op een andere manier te betrekken bij een sportspektakel. De opnames vinden plaats in Ahoy. Stefanie van Eer, onder meer bekend van Goede Tijden, Slechte Tijden en de Kids Top 20, presenteert de show. Een warming-up, quizvragen en een liveoptreden zijn ook onderdeel van de uitzending. 

2.000 kinderen hebben zich al aangemeld voor The Final

Teasers
Nu de kinderen via lokale kwalificatietoernooien nog niet warm worden gemaakt voor de eindshow in Ahoy, probeert Sportbedrijf Rotterdam via kleine teasers die worden verspreid via de scholen de kinderen alsnog te enthousiasmeren. En deze alternatieve editie heeft ook een voordeel, weet projectleider Everling. Kinderen in het speciaal onderwijs hebben nu meer kans om mee te doen. “Voor hen zijn de prikkels tijdens The Final normaal gesproken erg groot, maar nu kunnen ze heel goed meedoen in hun eigen omgeving.”

Tot 11 juni kunnen scholen zich inschrijven voor de show op 24 juni. Tweeduizend kinderen hebben zich al aangemeld. “Wij hopen nog op het dubbele”, aldus Everling. 

Voor meer informatie: The Final 2021

TheFinalAhoy-3

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst