Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Jongeren kijken bij ADO Den Haag ‘Met andere ogen’

door: Bas Kammenga | 3 juni 2021

De Stichting ADO Den Haag in de Maatschappij werd tien jaar terug opgericht door ADO Den Haag. Projectleider Anton Nijboer was en is anno 2021 nog altijd betrokken bij de stichting van ADO Den Haag die onder de vlag van de betaald voetbalclub activiteiten organiseert rondom vijf thema’s. Eén van die activiteiten is het project ‘Met andere ogen’ dat mede door corona een vlucht nam en mogelijk ook landelijk navolging zal krijgen.

Anton Nijboer was in 2011 betrokken bij het oprichten van de Stichting ADO Den Haag in de Maatschappij. “De club deed al sinds 1996 veel maatschappelijke activiteiten,” vertelt Nijboer “maar om de werkzaamheden te borgen en de financiële huishouding te kunnen scheiden van de voetbalbegroting, was het een noodzakelijke stap. Diverse partners en sponsors kunnen op deze manier heel specifiek hun bijdrage leveren aan maatschappelijke projecten.” De stichting heeft een zogenaamde ANBI-status en is op die manier officieel als ‘goed doel’ aangemerkt.

De activiteiten zijn onder te verdelen in 5 hoofdthema’s: beweging, (talent)ontwikkeling/educatie, toekomstperspectief, dromen in vervulling laten gaan en mensen samen brengen

Ooit in 1996 begon het voor ADO Den Haag allemaal met het project ‘de held’ en een kwart eeuw later bestaat de afdeling uit drie fte’s, fulltime medewerkers. Nijboer: “Daarnaast zijn er vele vrijwilligers actief, medewerkers van andere organisaties en werken we elk seizoen ook met aan aantal stagiairs. Ik houd me onder meer bezig met relatiebeheer, het werven van partners, communicatie en het organiseren. De afwisseling is het leukste aan mijn werk.”

ADOMaatschappelijk-1(1)Vijf thema’s
Een opsomming van de activiteiten valt onder te verdelen in vijf hoofdthema’s: beweging, (talent)ontwikkeling/educatie, toekomstperspectief, dromen in vervulling laten gaan en mensen samen brengen. “Bij beweging moet je denken aan projecten voor jong en oud, zoals ADO-fit, Footcamp en OldStars”, vertelt Nijboer. “Ontwikkeling en educatie komt tot uiting in het programma ‘Leven als een ADO-Prof!’. Daarin zijn gezondheid, acceptatie en doelen stellen de onderwerpen. Toekomstperspectief willen we bieden in werkgelegenheidsprojecten. Met ons eigen G-voetbalteam brengen we dromen in vervulling voor een selectieteam van kinderen uit de regio. De selectie vindt jaarlijks plaats. En via bijvoorbeeld de Blindentribune en ‘ADO-Herinneringen’ brengen we mensen samen.”

Nijboer kon in het afgelopen coronaseizoen helaas maar weinig activiteiten rondom de wedstrijden organiseren. “Normaal gesproken worden blinden en slechtzienden ontvangen door een gastheer en er wordt – indien nodig – vervoer geregeld. In januari van 2019 werd in ons stadion nog de aftrap van de Special Olympics gehouden. En daarnaast zijn er incidentele activiteiten zoals Eredivisie-brede acties (zoals een actie tegen eenzaamheid), ‘Stoppen met Roken’ acties en de players’ escorts.” 

Via een ‘virtual reality’-bril zijn er twee rollen voor de kijker: slachtoffer en toeschouwer

Met andere ogen
De meeste activiteiten vinden evenwel plaats buiten de wedstrijddagen om. ‘Met andere ogen’ is hiervan een voorbeeld en valt onder de noemer educatie. “Met het project ‘de held’ bezochten onze spelers vóór corona basisscholen met het thema pesten en discriminatie. Dat kon door corona niet meer. Onze partner Critical Mass ontwikkelde een oplossing om het onderwerp 'uitsluiting' tastbaar te maken. Veel mensen weten niet wat het is of hoe het voelt. Via een ‘virtual reality’-bril krijgen de jongeren nu wel een indruk. Er komen gevoelens los, zoals boosheid.”

ADOMaatschappelijk-2Er zijn twee rollen voor de kijker: slachtoffer en toeschouwer. “Die laatste appelleert aan de term ‘de held’. Dat is in ons verhaal niet de voetballer die als held wordt toegejuicht, maar degene die niet meedoet met pesten of discriminatie en er tegen durft op te staan door te zeggen ‘niet doen’.” De doelgroep van ‘Met andere ogen’ is de groep jongeren in de leeftijd van 15 tot 25 jaar. Andere partners zijn de gemeente Den Haag en ‘Den Haag Meldt’, die ook jongeren werven om deel te nemen. ADO Den Haag in de Maatschappij gaat langs bij voetbalverenigingen en vooral teams in de leeftijd van onder-16 tot onder-19.

Nijboer: “Voor deze versie zijn de beelden opgenomen in de kleedkamer, maar er zijn ook andere perspectieven zoals op het werk of op school. Het doel is om de deelnemers bewust te laten zijn van diversiteit in de huidige samenleving, en dat in een veilig sportklimaat iedereen elkaar kan aanspreken op gedrag. Er wordt nu ook samenwerking gezocht met de KNVB-campagne ‘Ons voetbal is van iedereen’.”

"De sportieve resultaten hebben niet direct invloed op onze activiteiten. In onze regio Haaglanden blijft ADO Den Haag dé betaald voetbalclub, ongeacht de divisie waarin ze spelen"

Samenwerking
ADO Den Haag is als één van de ruim honderd clubs aangesloten bij de European Football for Development Network (EFDN) met als bedoeling kennis en ervaringen te delen. “In Engeland zijn grote clubs waaraan we een voorbeeld kunnen nemen, hoewel de budgetten net als bij de BVO’s ook op maatschappelijk gebied nogal verschillen. Maar alle aangesloten clubs, ook van het tweede niveau uit allerlei landen, kunnen als voorbeelden dienen. Ook subsidieert het EFDN projecten en kunnen we meedoen aan campagnes. Bovendien biedt het kans voor deelnemers aan onze projecten om aan internationale evenementen deel te nemen.”

Het eerste mannenelftal van ADO Den Haag degradeerde in het seizoen 2020/2021 uit de Eredivisie. De stichting ADO Den Haag in de Maatschappij laat zich er niet teveel door afleiden. Nijboer: “Natuurlijk zijn wij nauw verbonden aan de club als geheel. Maar de sportieve resultaten hebben niet direct invloed op onze activiteiten. In onze regio Haaglanden blijft ADO Den Haag dé betaald voetbalclub, ongeacht de divisie waarin ze spelen. Wij zetten het middel ADO Den Haag in en gebruiken de naam, het stadion, de expertise en andere faciliteiten. Het Mannenteam en het Vrouwenteam van ADO Den Haag worden maatschappelijk ingezet als dat weer is toegestaan. Natuurlijk hopen we dat ADO Den Haag zo snel mogelijk terugkeert in de Eredivisie en de komende periode worden onze maatschappelijke activiteiten eigenlijk alleen maar belangrijker.”

Voor meer informatie: ADO Den Haag Maatschappelijk en Beleef 'Met andere ogen'

ADOMaatschappelijk-3

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst