Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Laurens ten Dam: van profwielrenner tot profavonturier

door: Leo Aquina | 20 mei 2021

“Vroeger was ik een profwielrenner, tegenwoordig noem ik mezelf profavonturier”, zegt Laurens ten Dam. De verbinding van ons Whatsapp-gesprek hapert even als hij de grens van Ohio naar Indiana passeert. “Ik ben op weg naar Chicago, vanwaar ik met een camper naar Texas rij om een gravelwedstrijd te fietsen”, legt hij uit. Met ‘Live Slow, Ride Fast’ heeft Ten Dam een eigen merk neergezet. “Als je het businessmodel wilt uitleggen, wat ik eigenlijk een rukwoord vind, dan komt het hierop neer: mijn vrienden en ik beleven avonturen en die verhalen vertellen we.” 

LaurensTenDam-1Verhalen vertellen doet Ten Dam met gemak en overtuiging. “Mijn trip nu naar Amerika is wel een mooi voorbeeld van hoe Live Slow, Ride Fast werkt”, legt hij uit. “Ik zou hier, gesponsord door een aantal merken, een paar wedstrijden rijden op gravel. Dat bestaat eigenlijk alleen in Amerika. Vorig jaar waren al die wedstrijden natuurlijk gecanceld, maar dit jaar gaat het wel door. Alleen mogen er nog geen Europeanen Amerika in. Lastig, maar ik heb een soort loophole gevonden. Als personal trainer van autocoureur Renger van der Zande kon ik naar Detroit vliegen. Gisteren was ik op een bijeenkomst van zijn team Chip Ganassi Racing in een enorm paleis, dat is nauwelijks te beschrijven. En dan nu in de auto naar Chicago, dan Texas en daarna Kansas. In totaal ben ik 25 dagen in Amerika.”

Holland Sport en De Renner
Normaal gesproken heeft Live Slow, Ride Fast - of kortweg LSRF - verschillende manieren om de avonturen van Ten Dam en zijn vrienden te vertellen, maar tijdens deze trip is dat lastiger. “We zouden hier met vijf man heen gaan, maar dat kan nu niet vanwege corona. Dus ik maak wat vlogs, waar we een film van maken: Lau is in Amerika.” 

“We maken een podcast, we schrijven verhalen en we maken films op YouTube”

Het productieteam van Live Slow, Ride Fast bestaat uit Stefan Bolt (met wie Ten Dam een podcast maakt), Ten Dams oud-collegaprof en vriend Thomas Dekker, Dennis Bruin en Ten Dams vrouw Thessa. “We maken een podcast, we schrijven verhalen en we maken films op YouTube”, vertelt Ten Dam. “Ons voorbeeld daarbij is Wilfried de Jong met Holland Sport. Wij willen ieder jaar een stuk of vier goede films maken in die geest.” Een van die films is ‘Zijn tweeëntwintig was nog schoon’, waarin Ten Dam en zijn vrienden een hommage brengen aan De Renner, het oerboek in de Nederlandse wieler- en sportliteratuur.

LaurensTenDam-2Liefde voor de fiets en vriendschap
Naast de diverse media-uitingen waarmee Ten Dam en zijn vrienden de wereld vertellen ‘hoe tof fietsen is’, heeft LSFR ook een kledingmerk, een koffiemerk en een aantal evenementen waar mensen het fietsen kunnen meebeleven. “Het is eigenlijk een totaalconcept waarin alles elkaar versterkt”, legt Ten Dam uit. “Een podcast is niet leuk zonder verhaal. We zijn ermee begonnen toen ik nog in de Tour en in de Giro reed. Dat was uniek. Een topsporter die direct vanuit de wedstrijd een podcast maakt, eigenlijk bestaat dat nog altijd niet echt. Nu ik geen Tour of Giro meer rijd, moet ik andere avonturen beleven om verhalen te kunnen blijven maken. Die gravelwedstrijden zijn daar goed voor en bijvoorbeeld de uitdaging met Thomas Dekker. Hij had vijf jaar geen fiets meer aangeraakt en hij daagde mij uit voor een strandrace. Daar hebben we een film van gemaakt: Dus we hebben een Battle, over de liefde voor de fiets en over vriendschap.” 

Het totaalconcept van Live Slow, Ride Fast is niet begonnen als een integraal, weloverwogen plan. Ten Dam: “Alles is min of meer per toeval bij elkaar gekomen. Ik heb natuurlijk als profrenner veel meegemaakt, ik was al met die podcast begonnen en in 2016 heb ik in Amerika kennisgemaakt met gravelraces. Ik zag hoe leuk het was en dat wilde ik ook graag in Europa organiseren. Rond die tijd heb ik mijn eigen website gebouwd met de slogan Live Slow, Ride Fast. De koffie was er al en er kwamen T-shirts bij. Toen ik in september 2019 stopte met wielrennen ben ik met Stefan Bolt om de tafel gaan zitten en we zagen wel potentie om dit fulltime te gaan doen.” 

"Natuurlijk heb ik op dit moment sponsors die willen dat ik hard rijd in gravelwedstrijden. Maar ik ben 40 en ik weet niet hoe lang ik het nog ga volhouden om bij de eerste tien te rijden in die wedstrijden"

Improviseren met corona
Vanwege corona kregen de kersverse ondernemers het in 2020 meteen stevig voor de kiezen. “Je bedenkt allerlei dingen en die gaan niet door”, aldus Ten Dam. “Gelukkig zijn we goed in improviseren en we hebben door corona wel de tijd gehad om de kleding goed op te zetten. We willen een soort mix maken van O’Neill, Rapha en Patagonia, surfkleding, fietskleding en outdoor. Daarnaast hebben we ook alternatieven bedacht voor de evenementen, zoals de Dirty Kanzelled en dit jaar de Rebound in plaats van de Unbound.”

LaurensTenDam-3

“Het is werk. Maar ik kan gelukkig een heleboel dingen werk noemen"

Toen hij als profwielrenner met zijn, destijds nog nevenactiviteiten begon, deed Ten Dam dat onder de vlag van zijn eigen initialen: LtD. Dat wil hij langzaam veranderen naar LSRF. “In Amerika ben ik best groot”, zegt hij. “Maar het hangt nog erg aan LtD. Daarin moeten we een balans zoeken. Als we evenementen organiseren, moet het LSRF zijn. Natuurlijk heb ik op dit moment sponsors die willen dat ik hard rijd in gravelwedstrijden. Maar ik ben veertig en ik weet niet hoe lang ik het nog ga volhouden om bij de eerste tien te rijden in die wedstrijden. Daarom willen we toffe films maken waar we ook sponsors bij zoeken. De film over De Renner was gesponsord door Skoda. Zij waren daar heel blij mee. Sponsors kunnen natuurlijk ook een jonge prof pakken die voorop rijdt in die wedstrijden, maar mensen moeten zich wel kunnen identificeren met het verhaal.” 

Zelf vat Ten Dam dat verhaal samen in het mission statement van LSRF: 

‘Slow down, Look around, Live in the moment, Enjoy the small things, Done well, Less stuff, Fewer distractions, Less stress, Save your energy for the bike, So you can leave it all on the road, It’s that simple.’

“Het is werk”, lacht Ten Dam, “Maar ik kan gelukkig een heleboel dingen werk noemen. Ik heb altijd gezegd dat ik alleen dingen doe die ik ook zou doen als het geen geld zou opleveren.” 

Voor meer informatie: www.liveslowridefast.com

LaurensTenDam-4

« terug

Reacties: 1

Rob Huijskens
20-05-2021

Er is maar één woord dat dit bovenstaande verhaal goed samenvat.

#WINNING

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst