Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Dankzij Onbeperkte Evenementen niet meer aan de zijlijn

door: Frank Molema | 1 april 2021

De Onbeperkte Elfstedentocht hoorde vorig jaar bij de winnaars van de Nederlandse Loterij in Beweging Prijs. Dit jaar is 'Onbeperkte Evenementen' genomineerd: het plan om evenementen voor mensen met een beperking landelijk uit te rollen. “Wij willen mensen het gevoel geven dat ze deelnemen in plaats van dat ze aan de zijlijn staan”, zegt initiatiefneemster Sandy Krijnen. 

OnbeperkteElfstedentocht-1In het jaar 2009 kreeg Sandy Krijnen de diagnose MS. Door deze ziekte van het centrale zenuwstelsel was ze vanaf 2012 in haar doen en laten buitenshuis afhankelijk van een rolstoel. Hoe vervelend deze beperking ook is, ze besloot zich hierbij niet neer te leggen. Haar belangrijkste doel? Bij grote evenementen niet langer van de zijlijn toekijken. Ze wil weer deelnemen. 

Mont Ventoux
Ze dacht na over wat haar lijf nodig heeft om te herstellen, ontwikkelde een leefstijlvisie ze kreeg in 2018 het voor elkaar om vanuit Friesland naar de Middellandse Zee te fietsen. Vervolgens beklom ze ook de Mont Ventoux op een tweewieler. Hierdoor geïnspireerd nam ze het initiatief om in Nederland een evenement te organiseren, het liefst rondom de door haar geliefde Elfstedentocht. 
 

De Onbeperkte Elfstedentocht werd in september 2020 voor het eerst gehouden. Onder meer mensen met ALS, een hersentumor of afasie deden hieraan mee

Vanwege haar fietstocht werd Sandy Moves opgericht. Dit is een stichting die inzicht geeft in het eigen gedrag, het nemen van eigen regie en het zien van mogelijkheden. Het doel hiervan is om zoveel mogelijk mensen met een beperking weer aan het bewegen te krijgen. Voor mensen met een beperking bedacht ze de Onbeperkte Elfstedentocht. “Iedereen kan hier op zijn eigen manier aan meedoen”, zegt Krijnen. “Wij staan alles toe: een rollator, e-bike, driewieler, noem maar op. Het gaat om een persoonlijk doel: dus ook als je in een verzorgingshuis zit en alleen de laatste 500 meter van de Elfstedentocht wilt lopen.” 

OnbeperkteElfstedentocht-2Sponsoren werkt motiverend
De Onbeperkte Elfstedentocht werd in september 2020 voor het eerst gehouden – inclusief buddy’s namen zo’n honderd mensen hieraan deel – en wordt verspreid over vijf dagen. Onder meer mensen met ALS, een hersentumor of afasie deden hieraan mee. “Ook senioren die in beweging willen blijven kunnen zich aanmelden”, vult Krijnen aan. “Deelnemers vragen wij bovendien of ze zich willen laten sponsoren voor het goede doel. Dat werkt erg motiverend.” 

In 2020 hoorde de Friese tocht tot de winnaars van de Nederlandse Loterij in Beweging Prijs. Vanwege het coronavirus vielen er toen niet één, maar vier initiatieven in de prijzen. Krijnen ontving een cheque ter waarde van 16.250 euro, die volledig besteed moest worden aan de tocht. Dit jaar is ze opnieuw genomineerd. “Een enorme erkenning. Dit zorgt ervoor dat het evenement door kan gaan, zonder voorbehoud. Wij faciliteren alles wat onze deelnemers nodig hebben. Er zijn al zoveel drempels voor deze mensen. Ze vragen zich bijvoorbeeld af hoe ze hun scootmobiel bij de start krijgen. Juist over deze zaken willen wij meedenken. Als dat betekent dat we een aanhanger moeten huren, dan willen we dat graag doen. We merkten ook dat de route erg mooi is, maar niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Je kunt nergens naar de wc. Daarom hebben we bij ieder verzorgingspost een rolstoeltoegankelijke dixi neergezet.” 

Dit jaar gaat het feest in september plaatsvinden en is de verwachting op dit moment dat coronamaatregelen geen roet in het eten gooien

Toegankelijkheid
Op deze manier wil Krijnen zo veel mogelijk mensen in beweging krijgen. “Ik wil ze het gevoel geven dat ze deelnemen in plaats van dat ze aan de zijlijn staan. Het gaat om een stukje toegankelijkheid ter sprake brengen.” De initiatiefneemster merkt ook de waardering bij regionale en provinciale overheden. Mogelijk ontvangt zij ook van hen financiële steun. 

OnbeperkteElfstedentocht-3Door de coronacrisis heeft ze aan de gemeente draaiboeken moeten overleggen om te kunnen aantonen dat het evenement de 1,5 meter afstand kan waarborgen tussen mensen. Vorig jaar kon de tocht zonder al te veel restricties doorgaan omdat het in een relatief gunstige periode viel (september), ook dit jaar gaat het feest in september plaatsvinden en is de verwachting op dit moment dat coronamaatregelen geen roet in het eten gooien. Ze hoopt op wederom een mooi aantal deelnemers, maar heeft geen streefgetal. 

Krijnen heeft de ambitie om het evenement landelijk uit te breiden onder de noemer Onbeperkte Evenementen. “Dat houdt in dat bijvoorbeeld de Dam tot Damloop onbeperkt wordt. Of de marathon van Utrecht. Het gaat erom dat je het evenement mogelijk maakt voor mensen die eigenlijk niet mee kunnen doen. Zij staan dan niet meer aan de zijlijn.” 

Voor meer informatie: www.onbeperkteelfstedentocht.nl


nederlandse-loterij600Nederlandse Loterij in Beweging Prijs
Nederlandse Loterij reikt jaarlijks een prijs uit aan een persoon of organisatie met een sportief initiatief dat Nederland(ers) in beweging brengt: de Nederlandse Loterij in Beweging Prijs. De winnaar van deze prijs ontvangt een cheque van € 50.000 en daarnaast een bronzen sculptuur. De drie andere genomineerde initiatieven ontvangen ter aanmoediging een geldprijs van € 5.000.

De kanshebbers op de Nederlandse Loterij in Beweging Prijs in 2021 zijn Onbeperkte Evenementen, Ommetje app, Beter uit Bed en WhatsAAP. De jury maakt op 11 mei 2021 de winnaar bekend.

Op Sport Knowhow XL worden interviews gepubliceerd met direct betrokkenen van alle vier de initiatieven. Op 15 april kan je meer lezen over Onbeperkte Evenementen en WhatsAAP en op 29 april volgen Ommetje app en Beter uit Bed.

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst