Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Topsportevenementenbranche in Rotterdam creatief in coronatijd

door: Leo Aquina | 18 maart 2021

De evenementenbranche is een van de zwaarst getroffen sectoren door corona. Toch staat er in Rotterdam ook een nieuw evenement op de kalender dat er zonder corona niet was gekomen. Op 18 april is de Maasstad voor de tweede maal gastheer van de Super League e-Triathlon, die vorig jaar de wereldprimeur beleefde. We bespreken de impact van de coronapandemie op de Rotterdamse sportevenementen met Hester van den Blink van de gemeente, Gerda IJff van Rotterdam Topsport en Nicos Vlachos, die als locatiemanager van Zwemcentrum Rotterdam nauw betrokken was bij het coronaproof organiseren van het OKT Waterpolo en de organisatie van de e-Triathlon. 

RdamEvents-1b“We organiseren in Rotterdam jaarlijks 30 tot 35 topsportevenementen”, vertelt Hester van den Blink. “Daarvan is bijna niets doorgegaan. Alle grote evenementen zijn vanaf maart afgelopen jaar afgelast.” De gemeente en Rotterdam Topsport maakten zich echter sterk om ondanks corona toch evenementen van de grond te krijgen. Waarom vond de gemeente dat zo belangrijk? Van den Blink: “We vonden het belangrijk om te kijken wat wel kan, voor de sporters zelf, en voor de stad. Natuurlijk zijn ook andere sectoren zwaar getroffen en van de evenementen die toch plaats kunnen vinden, profiteert bijvoorbeeld de hotelbranche ook een beetje mee. Ook als er geen publiek is komen er voor de evenementen toch atleten en teamleden naar de stad en die moeten wel ergens eten en slapen. Hoewel minder, is er dus toch economische spin-off. Bovendien is sport juist nu belangrijk om fit te blijven in de strijd tegen de coronakilo’s. Topsport inspireert en zet aan tot sporten. Digitaal en via televisie maken we alles zo toegankelijk mogelijk en zo geven we mensen wellicht een zetje in de goede richting.”

“Vorig jaar rond deze tijd was er echt sprake van paniek”

Continuïteit
Rotterdam Topsport is nauw betrokken bij de organisatie van de vele grote jaarlijkse evenementen in Rotterdam. Komt de continuïteit daarvan in gevaar door het feit dat er een jaar, en misschien nog wel meer, tussenuit valt? “Vorig jaar rond deze tijd was er echt sprake van paniek”, vertelt Gerda IJff van Rotterdam Topsport. “De evenementen hebben budgetten waarin zij rekenen op inkomsten en opeens viel alles weg. Als Rotterdam Topsport proberen we op alle mogelijke manieren mee te denken en vooral de toekomst in het oog te houden.”

RdamEvents-2bNa de eerste paniekgolf was er sprake van maatwerk. IJff: “Organisatoren proberen sowieso richting de toekomst te voorkomen dat er op voorhand veel kosten worden gemaakt als er risico’s zijn. Die risico’s zijn niet te verzekeren. Wij werken nu met scenario’s. Je probeert het go of no go-moment zo lang mogelijk uit te stellen. Daarin worden er afspraken met toeleveranciers gemaakt, die graag meewerken want zij willen natuurlijk ook graag dat de evenementen doorgaan.”

Dienst veiligheid
Een van de evenementen die vorig jaar werd geschrapt, was het OKT Waterpolo. Na drie keer uitstellen, kon het in februari 2021 uiteindelijk in een coronaproof omgeving worden gehouden. “Een enorme uitdaging”, aldus IJff. “Er was urgentie want het ging om kwalificatie voor de Olympische Spelen deze zomer en er bestaat natuurlijk een uitzondering op de coronarestricties voor topsport. We hebben in Rotterdam de Dienst Veiligheid waar een aantal specifieke mensen de sportaanvragen beoordelen. Dat maakt het voor de organisatoren makkelijker, want zij hebben een ingang.” Organisatoren moeten een covid-protocol aanleveren dat aansluit bij de landelijke maatregelen, waarbij zij zich houden aan de restricties van de nationale en internationale bonden. IJFF: “De Veiligheidsregio beoordeelt de aanvraag vervolgens aan de hand van de lokale situatie.”

"Je moet afspraken maken over wat je doet als het niet helemaal, of helemaal niet doorgaat. Dat waren we allemaal niet gewend"

In praktische zin brachten de coronamaatregelen voor Rotterdam Topsport behoorlijk wat rompslomp met zich mee. IJff: “We moesten ons opeens verdiepen in allerlei noodverordeningen. We gingen werken in scenario’s. Wat doe je als er wel publiek is en wat als er geen publiek is? Je moet afspraken maken over wat je doet als het niet helemaal, of helemaal niet doorgaat. Dat waren we allemaal niet gewend.”

e-Triatlon
RdamEvents-3bDe Super League e-Triathlon was vorig jaar een van de weinige evenementen die wel door konden gaan. “Dat was een ingeving vanwege covid”, vertelt Nicos Vlachos. “We waren al langer in gesprek over de organisatie van een Super League triatlon en met de e-triatlon konden wij een Covid-19 proof evenement organiseren, waarbij men over de gehele wereld mee kon kijken. Het evenement had plaats in het zwembad, waar je in de virtuele wereld van Zwift kon fietsen met tacx-apparaten en lopen op loopbanden. Die eerste opzet was geslaagd. In het zwembad was geen publiek, maar er keken wereldwijd zo’n 600.000 mensen mee.”

Het succes van de e-Triatlon krijgt dit jaar een internationaal vervolg. In maart organiseert Londen ook een evenement in het kader van de Super League en Vlachos maakt zich op voor de tweede editie in april in Rotterdam. Voorafgaand aan het evenement zelf op 18 april, organiseert Rotterdam de zogenaamde ‘SLT Arena Games Rotterdam Team kampioenschappen’, waarbij deelnemers zelf ook dus thuis mee kunnen doen. Die reeks bestaat uit zes races in drie weken. Ook als de wereld na de lockdown weer toegankelijker wordt, blijven de SLT Arena Games volgens Vlachos op de kalender. “Televisie en sociale media spelen een belangrijke rol om evenementen interessanter te maken en hiermee laten we zien hoe je mensen op afstand erbij kunt betrekken.”

Voor meer informatie: www.rotterdamtopsport.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst