Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Als student én toproeier in voorbereiding op de Olympische Spelen

door: Leon Janssen Lok | 4 maart 2021

Tone Wieten hoopt deze zomer voor de tweede keer in zijn roeicarrière deel te nemen aan de Olympische Spelen. In 2016 maakte hij als jongste roeier deel uit van de Mannen Acht met stuurman die een bronzen medaille behaalde. Tegelijkertijd is hij student Verpleegkunde aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA), waar in 2014 ook de Topsport Academie Amsterdam werd opgericht. Daarmee wordt het voor topsporters gemakkelijker om een internationale topsportcarrière te combineren met een hbo-studie.

Bij de meeste studenten die roeien valt de start van de beoefening van die sport gelijk met de start van de studie. Bij Tone Wieten verliep het anders. Al op tienjarige leeftijd begon hij te roeien bij de Amsterdamse roeivereniging Willem III. “En daar ben ik tot mijn negentiende gebleven. Uiteraard eerst bij de jeugd en daarna bij de junioren”, vertelt hij. Al snel werd duidelijk dat hij talent had en op zijn zestiende, in 2010, had hij zijn eerste uitzending naar een buitenlandse wedstrijd. “Helaas raakte ik daarna geblesseerd aan mijn knieën en heb ik in 2011 weinig kunnen doen.”

Tone-Wieten-1Nereus
Toen hij ging studeren in Amsterdam, in eerste instantie de opleiding Engineering, Design & Innovation, was het een logische keus om zich bij een studentenvereniging aan te sluiten. Dat werd Nereus. “Als student vind je het natuurlijk leuk om met leeftijdsgenoten te roeien, het is een superleuke community met allerlei evenementen.” Toch ging het bij Wieten anders. “Ik stapte in 2014 over naar Nereus, maar ik werd al vrij snel ‘weggekaapt’ door de KNRB, de roeibond. Ik ging meetrainen bij de olympische selectie en aansluiting houden bij de vereniging werd daarmee lastig.” 

Hij belandde uiteindelijk bij de selectie van de Mannen Acht die zich moest kwalificeren voor de Olympische Spelen in Rio. Hij slaagde erin om opgenomen te worden in de definitieve selectie, nota bene ten koste van een huisgenoot. “Ik was veruit de jongste van de ploeg, met m’n 22 jaar”, blikt hij terug. “We gingen met hoge verwachtingen, want we hadden de grote rivalen Duitsland en Engeland verslagen. Met brons was ik in eerste instantie niet echt tevreden, zeker omdat we heel dicht bij zilver zaten. Maar uiteindelijk realiseer je je dat je toch maar mooi een olympische medaille gewonnen hebt.”

Via de Topsport Academie Amsterdam kunnen sporters die een talent- of topsportstatus hebben gebruik maken van verschillende mogelijkheden om studie en sport beter op elkaar af te stemmen

Topsport Academie Amsterdam
De combinatie topsport en studie is niet altijd even gemakkelijk. De HvA zag dat een aantal jaren geleden al en richtte de Topsport Academie Amsterdam op. Sporters die een talent- of topsportstatus hebben van NOC*NSF kunnen zo gebruik maken van verschillende mogelijkheden om studie en sport beter op elkaar af te stemmen. Zo kan er gefaciliteerd worden in een aangepast studieprogramma of in aangepaste tentamenmogelijkheden. Bij vertraging kan er bovendien een beroep gedaan worden op het profileringsfonds: een compensatieregeling voor bijzondere omstandigheden. Wieten en de andere topsporters (behalve diegenen die voldoende verdienen bij hun club) moeten het verder doen met het stipendium van NOC*NSF. 

“Het is natuurlijk wel heel mooi dat die mogelijkheden er zijn”, vindt Wieten. “Hoewel er in mijn studie verpleegkunde maar relatief weinig beweegruimte zit. Vooral de praktijkstages kosten bijvoorbeeld erg veel tijd, dat doe je niet zomaar naast je studie.” 

Tone-Wieten-2Zelf merkt hij relatief weinig van de bemoeienissen van de betrokkenen bij de Topsport Academie. Dat is echter omdat het topsportbeleid van de HvA zo is opgebouwd dat het in alle lagen van de HvA bekend is en de uitvoering juist bij de docent, studieloopbaanbegeleider en opleidingscoördinator plaatsvindt. Die staan in contact met de faculteitscoördinator om de combinatie sport en studie voor de sporter af te stemmen. Daarnaast is er een zeer hechte samenwerking met Topsport Amsterdam dat zorgt voor de sportspecifieke begeleiding en de organisatie daaromheen. “Ze faciliteren bijvoorbeeld op het vlak van fysiotherapie, massage en de sportarts. En op ons trainingscentrum aan de Bosbaan hebben zij een sportkeuken. Die is bedoeld voor alle sporters, maar voor ons als roeiers is het natuurlijk lekker dichtbij.”

Nu, in voorbereiding op de Olympische Spelen in Japan, staat de studie voor Wieten echt even op het tweede plan. “In het olympische jaar van 2016 heb ik een studieoriëntatietraject gedaan en ben vervolgens dus Verpleegkunde gaan doen. Vooral het beroep van ambulanceverpleegkundige lijkt me wel wat voor de toekomst. Dit jaar staat het eigenlijk stil, omdat de praktijkstages echt niet te combineren zijn met het intensieve trainen. Ik heb momenteel veertien trainingen in de week, met een effectieve trainingstijd van zo’n 20 uur.”

Na Tokio? “In ieder geval mijn studie afmaken. Ik heb nog anderhalf jaar te gaan. En voor daarna heb ik mijn toekomst nog niet uitgestippeld"

Alles gericht op Tokio
Corona betekent natuurlijk ook voor Wieten dat er met de nodige beperkingen gesport moet worden. “Na de eerste lockdown moesten we zelf aan de slag om fit te blijven en pas vanaf juni zijn we weer centraal gaan trainen. Natuurlijk waren er dingen anders: mondkapjes op, tijdsschema’s voor gebruik van de trainingsruimtes, afstand houden. Maar in de dagelijkse routine vond ik het nog wel meevallen. Dat geïsoleerde hebben wij topsporters van nature al een beetje: terrasjes pakken en feestjes bezoeken deed ik ook voor corona niet.” 

Momenteel is alles volledig gericht op Tokio. De berichten dat er ook dit jaar geen Spelen zullen zijn, doet Wieten vooralsnog af als paniekzaaierij. “We horen het wel maar we kunnen natuurlijk moeilijk bij de pakken neer gaan zitten.” Met de dubbelvier zijn Wieten en zijn teamgenoten een belangrijke titelkandidaat, ze zijn immers regerend Europees en wereldkampioen. “Maar we nemen niks voor lief, het moet nog wel gedaan worden.” En na Tokio? “In ieder geval mijn studie afmaken. Ik heb nog anderhalf jaar te gaan. En voor daarna heb ik mijn toekomst nog niet uitgestippeld.” 

Voor meer informatie: Topsport Academie Amsterdam

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst