Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Van Paassen gebruikt topsportervaring als lifestylecoach

door: Leo Aquina | 11 februari 2021

“Wauw, ik zie een heel mooie roofvogel,” onderbreekt Sanne van Paassen zichzelf. Tijdens ons telefonisch interview loopt zij buiten in het bos, waar zij zich het best thuis voelt. Gebruikmakend van haar eigen topsportervaringen begeleidt de oud-wielrenster tegenwoordig mensen en organisaties als zelfstandig ‘Peak Performance Coach’, onder het motto ‘zakelijk winnen zonder te verliezen'. Haar coachgesprekken voert ze bij voorkeur in de natuur: “Daar krijg ik energie van.”

SanneVanPaassen-1Hard werken, zonder op te branden. Daar draait het om bij Sanne van Paassen, die als wielrenster zelf door schade en schande wijs werd: “Het is in de topsport misschien beter om niet al te veel na te denken, maar ik had daar niet genoeg aan. Ik wilde ook intellectueel uitgedaagd worden. Ik won het wereldbekerklassement veldrijden en combineerde dit met een universitaire opleiding en het runnen van mijn eigen team. Ik werkte keihard, maar ik hield gewoon te veel ballen in de lucht.”

Op een gegeven moment hield het op. “Mijn lichaam trok letterlijk aan de rem”, aldus Van Paassen. “Alle energie was weg. Ik kon gewoon niet meer fietsen. Zelfs een ritje van Vlierden naar Deurne (4 kilometer) op de gewone fiets redde ik al niet meer. Toen heb ik mijn trainer gebeld om het plan van aanpak te veranderen. We moesten meer rust nemen. Ik dacht dat ik er een maandje uit zou zijn. Dat maandje werd eerst een half jaar en uiteindelijk ben ik er ruim een jaar uit geweest.” 

Hoofd of gevoel
Toen zij terugkwam, had Van Paassen een andere mindset. “Topsport wordt heel erg door cijfers gestuurd. Ik luisterde altijd naar mijn hoofd, maar had helemaal niet geleerd om naar mijn gevoel te luisteren. Ik maakte een switch door in mijn drijfveren. Ik liet de strengheid voor mezelf los en ik leerde luisteren naar mijn lichaam. Ik kwam erachter dat winnen iet per se gelukkiger maakt, ik wilde vooral gewoon Sanne zijn.”

"Ik krijg energie van buiten zijn, bewegen en mooie gesprekken voeren met mensen. Die drie dingen combineer ik nu in mijn werk"

SanneVanPaassen-2De vaardigheden die zij nodig had om de burn-out in haar sportcarrière te overwinnen, kwamen ook van pas toen zij haar fiets aan de wilgen had gehangen. “Met de kennis en ervaring die ik had wilde ik andere mensen gaan begeleiden, maar ik trapte in eerste instantie opnieuw in dezelfde val. Ik was te streng voor mezelf. Weer moest ik meer luisteren naar mijn gevoel dan naar mijn hoofd.”

Energie
Van Paassen houdt nog altijd veel ballen in de lucht. Ze is niet alleen coach met een uitgebreide klantenkring, ze heeft een eigen podcast, ze geeft wielercommentaar op Eurosport, ze werkt aan haar eigen voedselbos en ze schreef het boek ‘Het leven, dat is pas topsport’, dat achttien dagen bovenaan stond op de top-100 bestverkochte boeken op managementboek.nl. Toch is Van Paassen niet bang om weer in haar oude val te trappen. Energie is het sleutelwoord: “Je moet kijken wat energie kost en waar je energie van krijgt. Zelf krijg ik energie van buiten zijn, bewegen en mooie gesprekken voeren met mensen. Die drie dingen combineer ik nu in mijn werk. Als ik gesprekken voer met mensen doe ik dat altijd buiten en liefst ook op de fiets. Vaak laat ik op die manier mensen bewust uit hun comfortzone komen. In die gesprekken kom ik erachter wat iemands intrinsieke motivatie is.”

"Als je je eigen spelregels bepaalt, win je altijd"

Een van haar opdrachtgevers is de nationale autosportfederatie KNAF. “Ik dacht vroeger altijd dat ik nooit topsporters zou begeleiden, maar dat kwam toch zo op mijn pad. Ik werkte als lifestylecoach op een centrum voor topsport en onderwijs, waar ik mede verantwoordelijk was voor hun sport.” In de autosport spelen sponsoren een grote rol, ook bij jonge coureurs al. Van Paassen: “Met mijn commerciële achtergrond (Van Paassen behaalde in Wageningen een Master in Management, Economics and Consumer studies) begreep ik die jonge sporters goed. Dat commerciële aspect is superbelangrijk, maar ik begeleid die jongens vooral bij hun performance mindset. Hoe zorg je ervoor dat die jongens zonder sores aan hun hoofd kunnen racen?”

In haar boek is de juiste mindset ook een rode draad. Van Paassen: “Je komt veel boeken tegen over high performance. Dat vind ik onzin. Mensen willen continu op de top van hun kunnen presteren, maar dat kan niet. Daarom draait het bij mij om peak performance. Mijn motto daarbij is: als je je eigen spelregels bepaalt, win je altijd.”

Voor meer informatie: www.sannevanpaassen.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst