Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Beleidsopleiding ASM: plan van aanpak voor lokale toepassing

door: Frank Molema | 11 februari 2021

De toepassing van het Athletic Skills Model (ASM) krijgt landelijk steeds meer voet aan de grond. Om aan de groeiende vraag van gemeenten te voldoen, introduceert ASM dit jaar een nieuwe beleidsopleiding. Professionals leren hoe zij een plan van aanpak maken om het ASM toe te passen in hun eigen gemeente en/of sportorganisatie, binnen bijvoorbeeld beweegprogramma’s, binnen- en buitenaccommodaties en beweeginterventies. 

ASMopleiding-1De Athletic Skills Company (de organisatie achter het Athletic Skills Model en bekend van de verschillende PLAYCE-speelvelden en De schijf van 10! voor een breed motorische ontwikkeling) begon enkele jaren geleden met de uitrol van haar initiatieven in Almere. Inmiddels lopen er projecten in tal van steden en dorpen, van Amsterdam tot Enschede en van Den Haag tot het Groningse Veendam. Het wetenschappelijke en praktische talentontwikkelingsmodel dat uitgaat van breed motorisch opleiden en veelzijdig bewegen wordt toepast binnen onder meer het bewegingsonderwijs, sportverenigingen en de zorg. 

Zo’n 1500 mensen hebben een opleiding afgerond
Sinds 2015 worden al instructeursopleidingen gevolgd door professionals binnen deze terreinen. Cursisten leren daarin de basisbeginselen van het ASM en de wetenschappelijke onderbouwing daarvan. Een aantal jaren later werd daaraan een meer specialistische opleiding toegevoegd voor nog meer wetenschappelijke en praktische verdieping. Ook is er een samenwerking met het Ouderenfonds, zodat het model ook toegepast kan worden bij ouderen. Naar schatting hebben al zo’n 1500 mensen een opleiding afgerond. De toelatingseisen verschillen per opleiding. 

De beleidsopleiding is bedoeld voor professionals bij de gemeente, bij sport- en welzijnsorganisaties of in het bedrijfsleven

De ASM Academy breidt haar pallet aan opleidingen dit jaar uit met een beleidsopleiding. Cursisten maken een plan van aanpak om het ASM in hun eigen gemeente toe te passen. “We kregen steeds vaker gemeenten op bezoek die wilden weten hoe je zo’n plan van aanpak bouwt”, zegt cursusleider Martijn Postuma van de Athletic Skills Company. “Wij zien een enorme meerwaarde in een totaalaanpak, met een intensieve samenwerking tussen betrokken organisatie en professionals, bijvoorbeeld de samenwerking met trainer/coaches, vakleerkrachten en buurtsportcoaches.” 

ASMopleiding-2Relevante thema’s
De beleidsopleiding is bedoeld voor professionals bij de gemeente, bij sport- en welzijnsorganisaties of in het bedrijfsleven. Dat kan in de ene gemeente een teamleider zijn van buurtsportcoaches. In de andere gemeente is dat een projectleider sport of een beleidsmaker en de vitaliteitsmanager uit het bedrijfsleven. In vier cursusdagen passeren allerlei relevante thema’s de revue. 

Postuma: “Karin van der Maat van Kenniscentrum Sport & Bewegen vertelt over de effecten van sport en bewegen en welke data er beschikbaar zijn om mensen te overtuigen. Dat geeft een inhoudelijk fundament aan het plan. Oud-wethouder van Almere René Peeters geeft uitleg over het politieke spectrum en op welke knop je moet drukken om draagvlak te krijgen. Eralt Boers, onder meer sportformateur en docent Sportkunde bij Windesheim, doceert over projectmatig werken: hoe schrijf je je plan en bouw je het op? Ook de succesfactoren van innovatie, communicatie, de financiën en andere bouwstenen voor het plan van aanpak komen aan bod.” 

“We willen de cursisten ook inspireren door hen de accommodaties te laten zien”

Bijeenkomsten niet online
De cursisten komen samen op een plek waar het ASM al een voet aan de grond heeft gekregen, bijvoorbeeld bij de ALO in Amsterdam en de Skills Garden in Almere. “We willen de cursisten ook inspireren door hen de accommodaties te laten zien”, zegt Postuma. Nu door de coronacrisis de professionals even niet kunnen samenkomen, worden bijeenkomsten bewust niet online gehouden. “De kwaliteit van fysiek samenkomen vinden wij van een dusdanige meerwaarde dat we daaraan geen concessies willen doen.” 

De bedoeling is, mochten de coronamaatregelen het toestaan, dat de eerste bijeenkomsten nog voor de zomervakantie kunnen worden gehouden. Belangstellenden kunnen zich al wel inschrijven. Er is plek voor maximaal achttien mensen. De beleidsopleiding kost 1.450 euro en is vrijgesteld van BTW. 

Voor meer informatie: klik hier

ASMopleiding-3

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst