Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

PSV: voetbal als middel om kinderen te leren over technologie

door: Leon Janssen Lok | 11 februari 2021

Eigenlijk zijn alle betaaldvoetbalclubs zich er tegenwoordig van bewust dat ze een positieve maatschappelijke invloed kunnen hebben op hun regio. Dat geldt ook voor PSV dat zijn maatschappelijke activiteiten gebundeld heeft in de PSV Foundation. Een van de meest recente toevoegingen aan het assortiment van projecten is het STEM-programma. De Eindhovense topclub zet zich hiermee in om kinderen te leren over technologie, gebruik makend van de kracht van topvoetbal.

PSV-1“De PSV Foundation bestaat sinds januari 2017, maar we houden ons al vanaf 2009 volop bezig met maatschappelijke activiteiten”, vertelt Patrick van de Voort, coördinator van de Foundation. “Dat gebeurde toen vanuit een afdeling binnen de club, de PSV Community. Door te kiezen voor een stichtingsvorm konden we echter meer betekenen voor de regio.” 

Programma’s die onder de vlag van de Foundation vallen zijn onder andere PSV Old Stars, PSV United en PSV Amputatievoetbal. Dat het betaald voetbal zich inzet voor de samenleving, speelt al sinds 2004, toen na een oproep van toenmalig premier Balkenende de stichting Meer dan Voetbal werd opgericht. Nadat in 2016 vrijwel alle profclubs structureel werk hadden gemaakt van hun maatschappelijke taak, werden de werkzaamheden ondergebracht bij de Eredivisie CV. “Daar hebben we intensief contact mee”, zegt Van de Voort. “Ze organiseren bijvoorbeeld kennissessies en helpen ons met vraagstukken.”

"We zijn vooral lid geworden vanwege de kennisdeling"

European Football for Development Network
Daarnaast is PSV sinds 2014 lid van de European Football for Development Network (EFDN), een netwerkorganisatie van voetbalgerelateerde organisaties die de kracht van voetbal willen inzetten voor sociale ontwikkeling. Een organisatie ook met een sterk Nederlandse signatuur. Van de Voort: 

“Het was een initiatief van Hubert Rovers, die daarvoor van Teamplay@NAC was, de maatschappelijke organisatie van NAC Breda. En de voorzitter is manager maatschappelijke zaken bij Feyenoord. Het is een enorm mooi netwerk, waarbij momenteel volgens mij 102 clubs in Europa aangesloten zijn. We zijn vooral lid geworden vanwege de kennisdeling. Twee keer per jaar wordt er een Europees tweedaags congres georganiseerd waar je veel van andere clubs kunt leren. Denk bijvoorbeeld aan FC Barcelona of aan de Engelse clubs die al jaren eerder dan wij zijn begonnen met maatschappelijke projecten. Bovendien organiseren ze allerlei uitwisselingsprogramma’s, voor trainers maar ook voor kinderen.”

PSV-2STEM-programma
Een van de programma’s die EFDN recent opzette, is het STEM Football & Education Programme. De afkorting staat voor Science, Technology, Engineering, Mathematics en het programma is dan ook bedoeld om kinderen te leren over programmeren, het maken van codes en het begrijpen van technologische apparaten. En dat alles door de kracht van voetbal te gebruiken. Een onderwerp dat PSV dus op het lijf geschreven is, want de Eindhovenaren bevinden zich immers midden in de Brainport-regio (die bestaat uit 21 gemeenten en een aanzienlijk aantal campussen, ‘fieldlabs’ en ‘innovatiehubs’). Van de Voort: 

“We zijn een aantal keren gaan kijken bij Chelsea, dat enthousiast vertelde over hun programma op dit gebied. We merkten dat er binnen Europa meer clubs waren die zo’n programma wilden gaan starten of daar al mee bezig waren. EFDN heeft dat toen opgepakt en er een netwerk voor geformeerd. We hebben inmiddels een aantal onlinebijeenkomsten gehad en zelf heb ik een presentatie gehouden over ons Brainport-scholenproject.”

De nadruk van het programma ligt op het stimuleren van eenentwintigste-eeuwse vaardigheden als samenwerking, onderzoek en creativiteit

Brainport-scholenchallenge
Dat project behelst een challenge, een pilot bij twintig groepen 6 op scholen in de regio. “We vragen de kinderen daarbij na te denken over de toekomst van PSV in 2030”, legt Van de Voort uit. “We hebben een digitaal platform gebouwd waarin aandacht is voor energie, veiligheid, mobiliteit, agrifood, design en ontwikkeling.” 

De nadruk van het programma ligt op het stimuleren van eenentwintigste-eeuwse vaardigheden als samenwerking, onderzoek en creativiteit. “Medewerkers van Brainport-bedrijven zoals Philips, ASML, Jumbo, de Hightech Campus en VDL komen dan aan het woord om te vertellen hoe zij met dat soort vraagstukken omgaan. Het is de bedoeling dat we het ook gaan uitbreiden naar de groepen 7 en 8. Het is ook meer dan een challenge: het gaat ook om begrijpend lezen, rekenopdrachten en aardrijkskunde, zodat leerkrachten ook tijdens de reguliere lessen kunnen terugpakken op die informatie.”

Waarde niet in geld uit te drukken
SOS-honkbal-1Vanzelfsprekend worden ook de selectiespelers ingezet om het belang van de maatschappelijke activiteiten te onderstrepen. Zo is Cody Gakpo ambassadeur van de scholenchallenge. Maar ook bij contractondertekeningen of op momenten dat deelnemers beloond kunnen worden, kan de Foundation een beroep doen op de toppers van de club. Het geld dat omgaat in de maatschappelijke projecten staat misschien niet in verhouding tot de bedragen die aan transfersommen worden betaald of verdiend, maar de waarde is enorm volgens Van de Voort. 

“Niet in geld uit te drukken. De blijvende veranderingen die optreden bij de deelnemers aan deze activiteiten zijn prachtig om te horen en te zien. Mensen die blijvend zijn afgevallen na deelname aan een vitaliteitsprogramma, of jongeren uit het United-programma die succesvol de stap naar het middelbaar onderwijs hebben kunnen maken. Dan merk je pas echt dat je door het merk PSV en de uitstraling die we hebben, mooie dingen kunt bereiken in de regio.”

Voor meer informatie: www.psv.nl/foundation

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst