Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

"Gemeentelijke sociale kaart van sport en bewegen mag niet ontbreken"

door: Leon Janssen Lok | 14 januari 2021

Lang niet alle gemeenten hebben goed in beeld waar hun inwoners kunnen sporten. Erik Holtman, eigenaar van Sportscan, vindt dat jammer en zet zich in om daar verbetering in aan te brengen. Dat doet hij bijvoorbeeld met zijn product Sportgids. Enkele tientallen gemeenten maken al jaren gebruik van zijn diensten en dat moeten er wat hem betreft uiteraard meer worden. Als het gaat om delen en gebruikmaken van dit soort data in de sport is wat hem betreft echter nog een wereld te winnen.

Erik Holtman is bepaald geen nieuwkomer in de sport. Eind jaren negentig richtte hij Sportscan op, een advies- en onderzoeksbureau in de sport. “Ik werkte op dat moment bij wat nu Sportservice Overijssel heet en ik merkte dat er op lokaal niveau behoefte was aan onderzoeken en ook aan ondersteuning bij de uitvoering van beleid. Daar hield Sportservice zich op dat moment niet mee bezig, en als ALO-er en bewegingswetenschapper was ik natuurlijk onderzoeker pur sang.” Sportscan werd in die jaren groot met de interventie Kies voor Hart en Sport, een kennismakingsprogramma voor scholieren. Tegenwoordig houdt Holtman zich vooral bezig met het ondersteunen van gemeenten bij beleidsprocessen, het opstarten van verenigingsmonitoren en het uitvoeren van behoefte- en sportdeelnameonderzoeken.

Sportgids-1

Sportpas, Sportgids en Sportkeuzewijzer

In het verlengde van Kies voor Hart en Sport ontwikkelde Holtman het platform Sportpas. “Het werkt met een site waar aanbieders zelf hun kennismakingsactiviteiten sport en cultuur kunnen publiceren”, licht Holtman toe. “Zo’n dertig gemeenten maken er tegenwoordig gebruik van. Al snel kwam natuurlijk de vraag of de locaties van de activiteiten ook op een kaartje geplot konden worden. Daar ben ik op gaan voortborduren en zo is het concept Sportgids ontstaan. En zo is het ook met de Sportkeuzewijzer gegaan, een logisch digitaal vervolg op de al bestaande sportkeuzetest.” 

"Als je tennis absoluut niks vindt, dan is de kans dat je squash wel leuk vindt, natuurlijk niet zo groot"

Die Sportkeuzewijzer is niet gebaseerd op wetenschappelijk onderbouwde modellen, maar wel op meer dan twintig jaar kennis en ervaring. Waterdicht is het misschien niet altijd, maar dat is ook niet het hoofddoel, vindt Holtman. “Het is bedoeld om mensen op weg te helpen. We houden rekening met leeftijd, geslacht, met eerder opgedane sportervaringen. Als je tennis absoluut niks vindt, dan is de kans dat je squash wel leuk vindt, natuurlijk niet zo groot. We zeggen wel eens: ‘sportpas(t) altijd! Heb je nog geen passende sport gevonden dan moet je verder zoeken en meer kennismaken!’ Zeker als je een direct linkje krijgt naar een lokale aanbieder van zo’n sport, dan heb je gewoon winst gemaakt. Je ziet precies waar je die sport kan doen en je kunt je ook inschrijven voor activiteiten. Zo is het allemaal met elkaar gelinkt.”

Sportgids-2

Kennis over lokale mogelijkheden vaak beperkt

Een goed overzicht van aanbieders, sporten en accommodaties hoort volgens Holtman tot de basisinfrastructuur van elke gemeente. Dat veel gemeenten dat aanbod niet helder hebben, stelt hem teleur. “De kennis over de lokale mogelijkheden is, zeker bij minder-actieven, vaak beperkt. De grote voetbal- en tennisvereniging kent men wel, maar wie kent het programma van de toerclub, nordic wandelgroepje of poolbiljarters? Nu vrijwel alle gemeenten een lokaal sportakkoord hebben opgesteld en starten met de uitvoering, mag zo’n sociale kaart van sport en bewegen niet ontbreken. Zonder deze 'software' op orde te hebben kun je inwoners niet goed informeren over de mogelijkheden van sport en bewegen. Elke lokale interventie begint uiteindelijk met een goed overzicht van alle mogelijkheden, een goede test helpt daarbij dan te verwijzen naar lokale aanbieders. Maar het is wel cruciaal om er een communicatiestrategie bij te hebben zeg ik dan altijd. Laat je inwoners ook weten dat dat aanbod er is, via bijvoorbeeld huisartsenposten, fysiotherapeuten of jeugdzorg. Dat wordt vaak vergeten.”

"Zeker als marktpartijen goede producten aanbieden, vind ik het zeer discutabel dat publieke organisaties tienduizenden euro's investeren in hun eigen site"

Meer samenwerking
Holtman maakt voor Sportgids gebruik van open datasets met actuele geo-informatie. Daardoor bevatten de kaarten bijvoorbeeld ook wandelroutes en fietsroutes. “Ik mag gelukkig gebruik maken van de data van het Mulier Instituut, dat een aantal jaren geleden van VWS de opdracht heeft gekregen deze gegevens voor heel Nederland te verzamelen. Dat is heel interessante content die ten goede zou moeten komen aan gemeenten. Maar voor mij is die info – uiteindelijk ‘gewoon’ een Exceldatabase – toch niet handig genoeg en vul ik het samen met gemeenten aan met de lokale aanbieders, speeltuinen en andere voorzieningen in het groen." 

"Ik vind het wel jammer dat er zo verschillende databases ontstaan, net zoals er ook verschillende platforms zijn om je in te schrijven voor kennismakingsactiviteiten. Ik denk dat mijn tool erg waardevol is en ik heb een tevreden klantenkring. Dat is goed voor mij, maar niet voor de sport in z’n algemeenheid. Het zou beter zijn als niet iedereen zelf het wiel wil uitvinden. Zeker als marktpartijen goede producten aanbieden, vind ik het zeer discutabel dat publieke organisaties tienduizenden euro's investeren in hun eigen site. Met samenwerken kunnen we nog veel meer bereiken.”

Voor meer informatie: Sportpas (e-zine) of Sportgids (pdf met speciaal aanbod)

« terug

Reacties: 2

Gert Nooij
19-01-2021

Nuttig artikel waar nog meer mee gedaan kan worden. Ik werk als docent LO op een middelbare school en het blijft de uitdaging in een groot grijs gebied om onze leerlingen te wijzen op waar ze een sport kunnen proberen - proeftrainingen -  waar de locatie dan is en wie de contacpersoon daarvoor is. Ik zie dit op dit moment niet werken met buurtsportcoaches, die zijn té onzichtbaar. En gemeente heeft hier geen grip op. Maar de noodzaak is groot: bewegingsarmoede neemt toe, zeker nu ook in Corona-tijd en lessen LO volstaan niet om kinderen en jongeren meer te laten bewegen. Ze moeten geholpen worden naar de locaties waar ze sporten kunnen uitproberen. Een app voor jongeren op hun mobiel, waar de sport- en beweeglocaties zijn en wie contactpersonen zijn - de ambassadeurs. Wie maakt zo'n App? Ik heb er mijn kennis en ideeën voor over.  

Erik Holtman
09-03-2021

Beste Gert, dank voor uw suggesties. Er zijn diverse middelbare scholen waar voor het blok SOK (sport oriëntatie en keuze) de sportkeuzewijzer.nl wordt ingevuld. Op die manier adviseren we over passende takken van sport en verwijzen we (indien licentie op sportgids.nl) door naar de lokale aanbieders (inclusief site en e-mailadres van de aanbieder). De sportgids.nl website is ook te benaderen op mobiel, daar hoeven we geen App voor te ontwikkelen. Om in te schrijven voor kennismakingsactiviteiten adviseren we sportpas.nl. Die tool kunnen we ook op maat leveren voor uw middelbare school! Via de Sportpas App kunnen ze dan direct inschrijven. Even bellen?

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst