Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Een gelijker speelveld voor Amsterdamse urban sporters

door: Leon Janssen Lok | 14 januari 2021

Ondanks dat het aantal skateboarders, BMX-ers, freerunners, 3x3-basketballers en andere urban sporters in Amsterdam in rap tempo toeneemt, is het voor deze groep niet vanzelfsprekend dat zij ook gesteund of gefaciliteerd wordt door de gemeente, zoals dat voor andere takken van sport wel geldt. Dat staat het potentieel van deze aantrekkelijke sporten in de weg en dat is zonde, vindt de Sportraad Amsterdam, die zijn oor te luister legde bij de lokale community en de bevindingen in het najaar in een rapport presenteerde. 

UrbanSportsAdam-1Wethouder Sport Simone Kukenheim heeft zich als doel gesteld de urban sports in Amsterdam beter te faciliteren om op die manier meer jongeren in beweging te krijgen. Ze vroeg de Sportraad haar daarbij te helpen door het stadsbestuur van een beleidsadvies te voorzien. “Ze wilde graag weten welke vragen en wensen de urban sports community zelf had. Die handschoen pakten wij natuurlijk graag op”, vertelt Brian Benjamin, lid van de Sportraad en bondscoach van de 3x3-basketballers. 

Beleid in ontwikkeling
Al in 2015 bracht de Sportraad Amsterdam een advies uit over ‘anders georganiseerde sport’. “Toen zagen we al heel duidelijk dat de sportparticipatie in Amsterdam aan het veranderen was. Inmiddels zien we nog sterker dat het merendeel van de Amsterdammers ongebonden of anders gebonden sport. En dat terwijl het gemeentelijke beleid nog steeds vooral gericht is op de traditionele manier van sportbeoefening.” Volgens Benjamin ziet de wethouder het belang van de noodzakelijke kentering en is er daarom specifiek beleid in ontwikkeling met betrekking tot urban sports. Daarmee moeten betere faciliteiten, een goede programmering en aansprekende evenementen worden gerealiseerd.

"Aanbieders van urban sports betalen ze soms wel drie keer zo veel huur voor een gemeentelijke accommodatie dan een sportvereniging"

De Sportraad sprak door middel van rondetafelgesprekken en persoonlijke interviews met bijna dertig aanbieders van urban sports. “De animo was groot en er werden veel creatieve ideeën geopperd over hoe met bepaalde vraagstukken om te gaan”, kijkt Benjamin terug. “Deze aanbieders willen erkend worden als een sportaanbieder. Nu worden ze vaak beschouwd als een commerciële partij, betalen ze soms wel drie keer zo veel huur voor een gemeentelijke accommodatie dan een sportvereniging en is het lastig voor ze om aanspraak te maken op subsidies. Natuurlijk, ze kiezen meestal ook voor een commerciële insteek, maar dat is uit pragmatische overwegingen. De maatschappelijke impact staat voorop bij deze sociale ondernemers. Ze kennen een hoge mate van zelfredzaamheid, maar dan moeten ze natuurlijk wel de ruimte krijgen. Ze willen vooral kansen krijgen want deze ondernemers kunnen de wensen van sporters uitstekend zelf vertalen naar producten.”

UrbanSportsAdam-2Aanbod creëert vraag
Een gelijker speelveld, meer ruimte krijgen. Dat is de overkoepelende aanbeveling die de Sportraad doet, die vervolgens vertaald wordt naar drie componenten: hardware, software en orgware. “Op fysiek gebied blijkt de behoefte aan binnenaccommodaties groot te zijn bij urban sporters. Het weer en daarmee de veiligheid speelt immers een belangrijke rol. Het biedt kans om het hele jaar te programmeren en de zo belangrijke andere onderdelen van urban culture te verweven. We zien ook dat als er faciliteiten voor urban sporters komen, die meteen massaal gebruikt worden. Het indoor skatepark in Noord zit qua gebruik gewoon al tegen z’n grens aan en het openbare urban sportspark op Zeeburgereiland is vanaf dag één na de opening vorig jaar zomer booming. Maar ook de realisatie van diverse padelbanen in de stad is een voorbeeld van hoe vraag gecreëerd kan worden zonder gemeentelijke subsidie. Als je deze partijen de ruimte geeft hun creativiteit en ondernemerschap in de stad te kunnen tonen, zie je ook meteen groei.”

Hoewel aanbieders van urban sports steeds vaker door de gemeente worden gevraagd om activiteiten te organiseren in de wijk of op de school, zou daar nog veel meer gebruik van moeten worden gemaakt. Benjamin: “Dat zorgt namelijk ook voor extra inkomsten, een stukje werkgelegenheid. Je biedt het aanbod dan bovendien bij de bron aan waardoor er meer instroom komt en de follow-up veel beter is. Daarnaast moet de mogelijkheid om via de Stadspas of het Jeugdfonds deel te nemen aan urban sports vergroot en gepromoot worden, want dat gebeurt nu nog veel te weinig.” 

“Vindt als zelfstandige freerunner maar eens de juiste persoon bij de gemeente, als je een gesprek wil aanknopen over een eigen accommodatie"

Groot internationaal evenement
De Sportraad pleit ook voor een groot internationaal evenement. De Urban Sports Week die al een aantal keer in Amsterdam georganiseerd werd, maar ook de EK’s en WK’s 3x3 basketball op het Museumplein, hebben de bekendheid van deze sporten volgens Benjamin een enorme boost gegeven. “Het zou een kers op de taart zijn als we de World Urban Games binnenhalen, bijvoorbeeld in 2025, als Amsterdam 750 jaar bestaat.” 

UrbanSportsAdam-3De versnippering van het aanbod maakt het lastig om dingen voor elkaar te krijgen. “Vindt als zelfstandige freerunner maar eens de juiste persoon bij de gemeente, als je een gesprek wil aanknopen over een eigen accommodatie”, stelt Benjamin. “Daarom is het wat ons betreft erg belangrijk dat er een regisseur urban sports wordt aangesteld en dat er een overlegplatform wordt opgericht. Daarmee komt er een vast aanspreekpunt en kun je borgen dat de grote betrokkenheid die er is, behouden blijft.” Benjamin hoopt uiteraard, en gaat er ook vanuit, dat de gemeente de aanbevelingen ter harte neemt. “De eerste reacties zijn in ieder geval erg positief. Gelukkig maar, want als we de sportparticipatie in Amsterdam willen laten toenemen, dan is dit de categorie waarin we de winst kunnen halen”, besluit hij.

Voor meer informatie: Advies Urban Sports

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst