Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Als afgestudeerde voortaan automatisch leefstijlcoach

door: Leo Aquina | 17 december 2020

Studenten Sportkunde aan Hogeschool Inholland Haarlem die na hun opleiding aan de slag willen als leefstijlcoach hoeven daarvoor niet langer een aanvullende opleiding te volgen. In november werd de hbo-opleiding officieel geaccrediteerd door de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN). “We zijn hiermee landelijk de eerste bacheloropleiding waar de studenten na vier jaar automatisch geregistreerd kunnen worden als leefstijlcoach”, vertelt Ans Konijn, teamleider Sportkunde. “Het is een extra service voor de studenten, die breed worden opgeleid binnen de domeinen sport, gezondheid en maatschappij.”

Wat doet een leefstijlcoach precies? De beroepsvereniging BLCN omschrijft dat zelf als volgt: ‘Ze hebben verstand van leefstijl én coaching. Dat betekent dat een BLCN leefstijlcoach altijd vanuit het doel van de cliënt/deelnemer werkt en alle relevante leefstijlthema’s betrekt in de begeleiding. Denk daarbij aan voeding, bewegen, slaap en ontspanning, maar ook bijvoorbeeld dagindeling, of je bewuster zijn van de signalen van je lichaam. Net wat er nodig is voor iemand om gezonde keuzes te maken in het dagelijks leven, die bij hem passen en dus vol te houden zijn.’

“De opleiding is veel breder dan leefstijlcoach alleen. We richten ons op de gezondheidswaarde en de maatschappelijke waarde van sport"

De BLCN heeft afspraken met zorgverzekeraars over gecombineerde leefstijlinterventies die worden vergoed en deze interventies mogen alleen worden uitgevoerd door leefstijlcoaches met een BLCN accreditatie. Tot op heden konden professionals in de sport deze accreditatie alleen via een opleiding bij de beroepsvereniging krijgen, maar met de accreditatie voor de opleiding Sportkunde bij Inholland Haarlem, komt daar dus verandering in.

AccreditatieSportkundigen-1Slaapmodule
Om te voldoen aan de voorwaarden van de BLCN, hoefde Inholland niet veel te veranderen aan het curriculum van de opleiding Sportkunde. Konijn: “De opleiding is veel breder dan leefstijlcoach alleen. We richten ons op de gezondheidswaarde en de maatschappelijke waarde van sport. Om te voldoen aan de richtlijnen van de BLCN hoefden wij alleen een module ‘slaap’ aan ons curriculum toe te voegen. Die wijziging hebben we twee jaar geleden doorgevoerd. Daardoor worden de eerste- en tweedejaarsstudenten automatisch geaccrediteerd als leefstijlcoach. De ouderejaars en studenten die de afgelopen twee jaar zijn afgestudeerd kunnen deze slaapmodule vanaf januari online inhalen.”

Op de slaapmodule na, had de opleiding Sportkunde van Inholland alles al in huis. Konijn: “Zelf vonden we al langer dat we leefstijlcoaches afleverden.” Met de accreditatie onderschrijft de BLCN dat: ‘Deze opleiding is excellent als het gaat om kennis en kunde over bewegen en sport. Gedurende de hele opleiding wordt op diverse manieren aandacht besteed aan het ontwikkelen van coachingsvaardigheden. Gesprekstechnieken worden aangeleerd en geoefend.’

"Voorheen moesten ze de extra opleiding tot leefstijlcoach zelf organiseren en financieren, nu hebben ze die automatisch en dat is prettig”

De officiële accreditatie biedt studenten extra perspectief op de arbeidsmarkt. Konijn: “We leiden op voor een breed scala aan functies zoals sportmedisch trainer, gezondheidsmanager, advanced personal trainer, buurtsportcoach, beleidsmedewerker sport, noem maar op. Leefstijlcoach is een aanvulling. Voorheen moesten ze de extra opleiding tot leefstijlcoach zelf organiseren en financieren, nu hebben ze die automatisch en dat is prettig.”

Voor meer informatie: Sportkunde voltijd Inholland

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst