Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Belang van urban sports in Rotterdam onderzocht

door: Leon Janssen Lok | 19 november 2020

Freerunnen, skateboarden, BMX, calisthenics, 3x3 basketball. De opmars van urban sports is niet te stuiten, zeker niet in stedelijke omgevingen. Rotterdam is zo’n stad waar een steeds grotere groep – voornamelijk jongeren – er de voorkeur aan geeft op deze manier te sporten. Voor de gemeente, die zich wil ontwikkelen tot een voorloper in kennis als het gaat over het benutten van urban sports, was dat aanleiding om onderzoek te doen naar het fenomeen. 

UrbanSports-1Doel van het onderzoek was inzicht verkrijgen in wat urban sports zijn en wat de kenmerken van urban sporters zijn. Bovendien moest het inzichten opleveren of gezond gedrag met urban sports gestimuleerd kan worden en of deze sporten een positieve bijdrage aan de stad Rotterdam kunnen leveren. Verantwoordelijk voor het onderzoek zijn Dave Bruggeling en Tamara van Batenburg, beiden werkzaam bij de afdeling Onderzoek en Business Intelligence van de gemeente Rotterdam. “De gemeente ziet dat urban sports erg in ontwikkeling zijn en dat het jongeren erg aanspreekt”, zegt Van Batenburg. “De vraag is dus of daar mogelijkheden liggen om de sportparticipatie onder jongeren te stimuleren. Bovendien is er nog nauwelijks onderzoek gedaan naar deze doelgroep en naar de reden waarom urban sports ze zo aanspreekt.”

Ongeorganiseerd en vrij karakter
Urban sports worden in beleidsstukken beschouwd als sporten die zich kenmerken door
een vrij – over het algemeen niet of los georganiseerd – expressief en creatief karakter, die zich afspelen in een stedelijke setting. “Dit is een definitie die door urban sporters wordt onderschreven, hebben wij gemerkt”, vertelt Bruggeling. “Dat ongeorganiseerde en dat vrije, dat spreekt deze jongeren in het bijzonder erg aan. Natuurlijk spreken ze af op bepaalde plekken, zoals bij het skatepark aan de Westblaak of bij 010 Trickz in Hoogvliet, maar dat doen ze dan om elkaar te ontmoeten, samen filmpjes te kijken en tricks uit te voeren.” “En dat is natuurlijk wat anders dan bij een traditionele vereniging waar je op een bepaald tijdstip moet zijn om de training te kunnen volgen”, vult Van Batenburg aan.

"Vrouwen zijn in de minderheid in de urban scene, maar de vrouwen die er wel actief in zijn, zijn vaak echt een boegbeeld voor anderen"

Hoeveel urban sporters er eigenlijk zijn in Rotterdam, zeggen de onderzoekers niet te weten. Van Batenburg: “Dan hadden we een ander onderzoek moeten doen. We hebben nu onderzocht wat de achtergrondkenmerken van de sporters zijn, waarom ze bepaalde urban sports beoefenen en welke effecten het heeft op hun gezondheid.” De methode die gebruikt werd was een combinatie van enquêtes en interviews. 

UrbanSports-2“Ongeveer een jaar geleden zijn we met enquêtes gestart op het Rotterdam Street Culture Festival”, licht Bruggeling toe. “Uiteindelijk hebben 82 mensen die enquête ingevuld en hebben we nog 14 verdiepende interviews gehouden. We hebben voornamelijk gesproken met personen jonger dan 27 jaar. Het waren trouwens overwegend mannen. Vrouwen zijn in de minderheid in de urban scene (in ieder geval in dit onderzoek), maar de vrouwen die er wel actief in zijn, zijn vaak echt een boegbeeld voor anderen.”

Positieve effecten op gezondheid
Een van de conclusies van het onderzoek is dat de beoefening van urban sports op verschillende aspecten van gezondheid een positief effect heeft. Natuurlijk op de fysieke gezondheid doordat er flink bewogen wordt, maar ook op de mentale gezondheid omdat het wordt beschouwd als een uitlaatklep. Verder leidt het duidelijk tot meer vriendschappen. Bruggeling: “Er heerst een heel sterk saamhorigheidsgevoel in deze scene. Je bent echt onderdeel van een community en het heeft een heel inclusief karakter, het is makkelijk om toe te treden. Je kunt elkaar snel van tips voorzien en daarmee maak je sneller vrienden.” 

"Urban sports kunnen prima ingezet worden als middel om jongeren weer of meer aan het sporten te krijgen"

UrbanSports-3Die toegankelijkheid zagen Bruggeling en Van Batenburg ook terug in de respons. Nagenoeg iedereen reageerde positief op de vraag om mee te werken aan het onderzoek. Van Batenburg: “We kregen vooral te horen dat iedereen het heel tof vindt dat de gemeente aandacht heeft voor deze groep en dat het fijn is dat ze wil investeren in de scene. We hebben echt superleuke gesprekken gehad!” 

Overdekte voorzieningen en betrekken van de community
Volgens de twee onderzoekers is het nu aan de beleidsmakers om de resultaten van het onderzoek toe te passen in het beleid. “Dit was echt een verkennend onderzoek en er zijn zeker nog aspecten van urban sports die interessant zijn om verder te onderzoeken”, geven ze aan. De belangrijkste conclusie is sowieso van grote waarde: urban sports kunnen prima ingezet worden als middel om jongeren weer of meer aan het sporten te krijgen. Informatievoorziening op scholen, het aanbieden van gratis clinics en het betrekken van de community blijken dan belangrijke voorwaarden te zijn. 

Ook de aanbevelingen waarmee de onderzoeksrapportage wordt afgesloten, bieden mogelijkheden. Zo wordt bijvoorbeeld aangegeven dat er behoefte is aan overdekte of indoor voorzieningen, waar verschillende typen urban sports kunnen worden uitgeprobeerd. Bovendien heeft men liever meer locaties verspreid over de stad, in plaats van een paar grote, zodat iedereen dicht bij huis een eigen plek heeft. 

Voor meer informatie: urban sports in Rotterdam

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst