Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Romantiek versus werkelijkheid in de sportmarketing

door: Leo Aquina | 5 november 2020

“We zaten aan de bovenkant van de markt en toen kwam corona. De hele markt is op 15 maart tegen een boom tot stilstand gekomen”, Rik van Aalst vat de impact van de coronacrisis op de sportmarketingwereld bondig samen. Met zijn bureau Rivaalst sportmarketing & events werkt hij voor diverse grote merken en evenementen in de sportwereld. Van Aalst begon in de jaren negentig als commercieel manager bij FC Den Bosch. Hij werkte lang in de voetbalwereld en begon in 2014 zijn eigen bureau, waarmee hij klanten uit diverse takken van sport bedient. Sport Knowhow XL sprak hem over het vak sportmarketing en de impact van de coronacrisis. 

Rivaalst-1bisAls HEAO-student wilde Rik van Aalst niets liever dan werken in de voetbalwereld. Via de afstudeerrichting sporteconomie en een stage bij Leicester City, dat halverwege de jaren negentig net was gepromoveerd naar de Premier League. Het bleek de ideale opstap. Van Aalst: “Ik heb een prachtig jaar gehad in Leicester en toen ik terugkwam had ik het etiketje dat ik in de Premier League had gewerkt, dan staan de clubs in Nederland in de rij.”

Van Aalst ging aan de slag als commercieel manager bij FC Den Bosch, dat hij na vijf jaar verruilde voor Sparta Rotterdam. Na een kort avontuur bij Willem II kwam hij terecht bij sportmarketingbureau House of Sports. “Daar ontdekte ik het bredere palet van de sportmarketing, ook buiten het voetbal om.” 

Romantiek en werkelijkheid
Bloed kroop echter waar het niet gaan kon en Van Aalst keerde bij Sparta terug in de voetbalwereld, om er drie jaar later achter te komen dat hij daar klaar mee was: “Opeens vond ik er helemaal niets meer aan. Je wil graag promoveren en dat lukt dan net niet vanwege een bal binnen- of buitenkant paal. Weer op zoek naar een hoofdsponsor, steeds maar weer geld te kort, ieder jaar hetzelfde riedeltje.” 

"De dynamiek is mooi, maar het is altijd maar hollen en vliegen. Op een gegeven moment is het op, zelfs in de mooiste baan van Nederland”

Werken in het betaald voetbal wordt volgens Van Aalst nogal eens geromantiseerd. “Een paar jaar geleden gaf ik gastcollege in Tilburg en ik vroeg de studenten wie er allemaal in het betaald voetbal wilde werken. Allemaal vingers. Ik heb ze gewaarschuwd. Het is de mooiste baan van Nederland, maar de doorlooptijd is hoog. Na vijftien jaar in het betaalde voetbal zag ik nog maar weinig mensen van het eerste uur om mij heen. Je moet het gewoon niet onderschatten. Ook clubs als Telstar en Emmen hebben een commercieel directeur die 24x7 met de club bezig is. De dynamiek is mooi, maar het is altijd maar hollen en vliegen. Op een gegeven moment is het op, zelfs in de mooiste baan van Nederland.”

Rivaalst-2Lean and mean
Van Aalst begon in 2014 voor zichzelf: “De passie voor voetbal is er niet minder om. Ik houd nog altijd van Sparta en ik zal altijd Kasteelheer blijven, maar ik wilde voor mezelf beginnen. Bij House of Sports had ik de bredere sportwereld ontdekt en daar wilde ik in verder.” Met zijn eigen bedrijf is Van Aalst lean and mean. “Sportmarketing is erg conjunctuurgevoelig. Ik werk alleen en als het nodig is, schaal ik op. Ik heb een schil van strategische partners. Als hij bijvoorbeeld gaat om de Zesdaagse van Rotterdam, dan werk ik namens hoofdsponsor Wooning samen met mensen in Ahoy’, en natuurlijk werk ik ook nog altijd veel samen met House of Sports, dat beschouw ik nog altijd als mijn familie.” 

Waarin onderscheidt Rivaalst zich van andere sportmarketingbureaus? “Een niet-lullen maar-poetsenmentaliteit in combinatie met een persoonlijke benadering. Daar draait het om. Ik bouw altijd een goede relatie op met mijn opdrachtgevers. Bedrijven roepen vaak dat ze iets in de sport willen doen, maar ze weten niet goed hoe en wat. Vanaf dat moment gaan we samen op reis. Wat wil je bereiken en wat kan de sport voor jou betekenen? Vervolgens komen we tot een concept, een strategie en de juiste propositie. Het moet allemaal passen.” Sportmarketeers bevinden zich vaak op het snijvlak tussen sponsors en sportorganisaties. Voor wie werkt Rivaalst normaal gesproken? “Voor beide kanten van de markt. Dat maakt het ook divers. Maar bij voorkeur wél aan de bedrijvenkant zitten. Daar zitten veelal de budgetten.”

"Ik ben een speedboot die makkelijk van links naar rechts kan, veel grotere bedrijven kunnen alleen manoeuvreren als mammoettanker, dat is een stuk lastiger” 

Corona
Met de coronacrisis is dat beschikbare geld opeens een stuk minder geworden en de sport zelf ligt voor een groot deel ook stil. Volgens Van Aalst wordt de impact onderschat: “Ik heb mij er echt aan geërgerd dat mensen de sportwereld alleen maar zien als fun, het is gewoon big business met grote toeleveranciers. Er zijn heel veel bedrijven en werknemers afhankelijk van die industrie. Minister De Jonge riep in mei dat het nog wel anderhalf jaar zou duren. Dat kan uiteraard. Maar op dat moment leverde dat wel enorm veel schade op, want daarmee gingen alle gesprekken met stakeholders over mogelijke evenementen meteen op slot. Het had wat genuanceerder gekund in mijn ogen. Ook in het belang van de branche.” 

Rivaalst-3Hoe hard de coronacrisis de sport ook heeft geraakt, Van Aalst gaat niet bij de pakken neerzitten. “Nadat we van de eerste schok waren bekomen, ben ik gaan schakelen. Het glas is altijd halfvol. Dit is een ‘tijdelijke werkelijkheid’. Ik heb veel opdrachtgevers en collega’s in de branche gesproken. We moeten dicht bij elkaar blijven. Bij hen is de impact van de crisis vaak groter. Ik heb weinig vaste verplichtingen. Ik ben een speedboot die makkelijk van links naar rechts kan, veel grotere bedrijven kunnen alleen manoeuvreren als mammoettanker, dat is een stuk lastiger.” 

De coronacrisis biedt volgens Van Aalst ook kansen: “Het is een wake-up call, je wordt teruggeworpen op jezelf en je moet vooral ook kijken wat er allemaal nog wél kan. Ik ben bijvoorbeeld veel bezig met Covid-protocollen onder meer voor het NK-veldrijden. Er kan geen publiek meer bij, dus hoe zorgen we dat we sponsors binnen de gegeven marges wel goed kunnen bedienen. Maar ook hoe gaat dat straks bij de overgangssituatie naar het ‘oude normaal?’ Sportmarketeers zijn creatieve geesten. We schakelen door en we kijken waar de kansen liggen.”

Voor meer informatie: www.rivaalst.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst