Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Gelderse Sport Federatie helpt bij realisatie droomschoolplein

door: Jelle Zondag | 22 oktober 2020

Het ideale schoolplein bestaat niet. Een goed schoolplein is vooral een plein dat voldoet aan de verwachtingen en wensen van betrokkenen en gebruikers. Dat stelt Annemiek van de Grint, projectcoördinator van de Gelderse Sport Federatie. Om scholen te helpen bij het realiseren van hun droomplein heeft deze organisatie PleinSupport ontwikkeld: een online omgeving waar scholen stapsgewijs worden geholpen in het inrichten van hun gewenste speelruimte. 

PleinSupport-1Scholen moeten om twee redenen een goed plan opstellen bij de herinrichting van hun schoolplein, licht Annemiek van de Grint het nut van PleinSupport toe. Scholen neigen volgens haar te snel naar de aanschaf van een speeltoestel, in plaats van dat ze nadenken over het totaalplaatje. Een goed plan voorkomt dat. Bovendien hebben scholen vaak niet voldoende geld om de renovatie van een schoolplein uit eigen zak te bekostigen. Potentiële geldverstrekkers vragen voor zij ondersteuning bieden vaak een gedegen plan van aanpak. ‘Geen plan, geen geld’, aldus Van de Grint.

De Gelderse Sport Federatie begeleidde de afgelopen jaren zo’n veertig scholen bij de herinrichting van hun schoolplein. Trajecten die vaak arbeidsintensief waren en veel uren kostten. Om dit proces te moderniseren en de werkdruk te verlagen, ontwikkelde de federatie PleinSupport, een online platform voor procesbegeleiding op afstand. 

Eigen inlog
Alle scholen kunnen via de Gelderse Sport Federatie met PleinSupport aan de slag. Van de Grint: “Scholen die nog aan het begin van hun traject staan en ‘iets’ met hun schoolplein willen, maar nog niet precies weten wat, kunnen bij ons terecht. Maar PleinSupport is er ook voor scholen die al wat verder zijn en toch wat extra begeleiding zoeken. Zij kunnen bij ons een demo aanvragen en kosteloos en vrijblijvend advies krijgen. Wanneer een school enthousiast is, krijgen zij een eigen inlog voor het platform en kunnen ze met PleinSupport aan het werk.”

Aan het hele traject, van eerste contact tot feestelijke opening, hangt een vast prijskaartje van 1795 euro

PleinSupport neemt scholen mee in het hele proces van de (her)inrichting van hun schoolplein. Als eerste stap worden zij digitaal aan een schoolpleinadviseur gekoppeld, die hen tijdens het proces begeleidt. De adviseur zorgt op gezette tijden voor terugkoppeling en stuurt bij waar nodig. Scholen die behoefte hebben aan aanvullende begeleiding op locatie, krijgen deze ook van de adviseur. Aan het hele traject, van eerste contact tot feestelijke opening, hangt een vast prijskaartje van 1795 euro. 

PleinSupport-2Stappenplan van 7 hoofdstukken
Om tot een goed plan voor hun schoolplein te komen, doorlopen scholen via PleinSupport een stappenplan van zeven hoofdstukken. Van de Grint: “Hoofdstuk 1 en 2 – Droom en School – gaan over missie, visie en doel van een school, de relatie met de buurt en de functie van het schoolplein. In hoofdstuk 3, 4 en 5 moeten zij hun huidige plein beschrijven, verbeterpunten formuleren, een droomplein schetsen en dromen en wensen vertalen naar een nieuw ontwerp. Het is daarbij erg belangrijk dat de eindgebruikers van het plein – leerlingen, buurtbewoners, omwonenden, buurtverenigingen, sportverenigingen – bij het proces worden betrokken. Hoofdstuk 6 en 7 – Beheer en Financiering – gaan over de praktische realisatie van het ontwerp. Zo komt er een gedegen plan uit, waarmee scholen bij potentiële subsidieverstrekkers kunnen aankloppen.”

Van de Grint benadrukt dat de Gelderse Sport Federatie zich niet inhoudelijk met het ontwerp van de schoolpleinen bemoeit. “Het is niet onze taak om de droom van scholen te formuleren. Wij houden ons bezig met het proces. Er is ook niet één definitie van een goed schoolplein. Wij reiken scholen tips en voorbeelden aan waardoor zij - met input van de eindgebruikers - zelf hun ideale plein kunnen ontwerpen.”

"Het schoolplein is in veel lokale sportakkoorden opgenomen als een plek om beweeginitiatieven te lanceren"

Winactie
Om scholen te enthousiasmeren voor PleinSupport heeft de Gelderse Sport Federatie een winactie georganiseerd, waarbij de hoofdprijs bestaat uit een gratis traject. Scholen die hiervoor in aanmerking willen komen, moeten een video of vlog insturen van 1 à 2 minuten, waarin ze laten zien waarom hun schoolplein een opknapbeurt verdient. Van de Grint verwacht veel mooie en overtuigende filmpjes binnen te krijgen, waardoor de Gelderse Sport Federatie haar keuze vooral zal laten bepalen door de afweging waar de (financiële) nood het hoogst is.

De projectcoördinator verwacht dat de eerste scholen dit jaar nog met PleinSupport zullen starten en dat er in 2021 een tiental nieuwe initiatieven worden gelanceerd. “Het schoolplein is in veel lokale sportakkoorden opgenomen als een plek om beweeginitiatieven te lanceren. Met PleinSupport ondersteunen we scholen en eindgebruikers om dat mogelijk te maken.”

Voor meer informatie: www.plein-support.nl

PleinSupport-3

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst